Инфо

13. август 2020.13. авг 2020.
Фото: Културни центар

Фото: Културни центар

Награда “Лаза К. Лазаревић” за најбољу необјављену приповетку

Марија Ратковић добитница

У јакој конкуренцији, прича Марије Ратковић “Амбис” издвојила се упечатљивом, вишеслојном нарацијом о искуству женског одрастања које неретко подразумева компромисе, обмане и тактизирање
Жири у саставу Владислава Гордић Петковић, председница, Оља Савичевић Иванчевић, гошћа резиденцијалног програма Лазина кућа за писце и Катарина Јанковић Поповић уредница ЛКЗП, одлучио је једногласно да награда “Лаза К. Лазаревић” за најбољу необјављену приповетку на српском језику у години 2020. буде додељена Марији Ратковић за причу “Амбис“.
-У преко педесет прича пристиглих на конкурс доминирају реалистичке технике приповедања и савремене теме: урбано отуђење и смрт села, емотивни и каријерни падови, насртаји реалности на детиње и младалачке снове, транзициона напетост живљења, сусрет са прошлошћу и прецима, било из перспективе личног, породичног, или пак колективног памћења. Чини се да су постмодернистички поступци и експерименталне технике овога пута узмакли пред изазовима неолибералне стварности.
Жири је издвојио више прича које су упечатљиве, написане лепим језиком и стилом, а међу њима су “Ноћна светлост”, “Влак без возног реда”, “Мало више од живота”, “Две бабе”, “Представа без аплауза”, “Нежне шаке фра Бартола” и “Фердинанд Хофман, лудило и смрт”.
У јакој конкуренцији, прича Марије Ратковић “Амбис” издвојила се упечатљивом, вишеслојном нарацијом о искуству женског одрастања које неретко подразумева компромисе, обмане и тактизирање. Задатом процесу мирења с реалношћу супротстављен је бунтовни симболички суноврат у инстинкт и кошмар, у опасност и ризик, у откривање емоције и емотивно сазревање. Марија Ратковић дубоко поштује кратку приповедну форму као чист и светао простор у ком су уметници речи дужни да одају почаст изузетности и изазову, промени и спознаји, свакој привидно малој револуцији одрастања наведено је у образложењу стучног жирија.

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa