Инфо

13. август 2020.13. авг 2020.
Седморо деце живи у тешкој немаштини
АПЕЛ ЗА ПОМОЋ МИЈАИЛОВИЋИМА ИЗ ШЕВАРИЦА

Седморо деце живи у тешкој немаштини

“Волела бих када би могла да нам се уради кућа. На срећу, они су добра деца. Нису захтевни и не траже много”, каже Нена Мијаиловић, мајка седморо деце
Деветочлана породица Мијаиловић из Шеварица у 21. веку живи животом недостојног сваког људског бића. Нена и Милорад са седморо деце деле три собе.
Јелена, Никола, Николина, Валентина, Марија, Милена и Стефан, немају практично ништа од онога чиме се њихови вршњаци могу похвалити.
Тинејџери не носе маркирану гардеробу ни скупе патике, најмлађи немају играчке. Недостаје им компјутер... Стефан ће у септембру кренути у школу. Никола тада пуни 18 година. Деле собу. Николина се изборила за своју и са поносом је показује. Сем розе зидова ничег другог по чему би се препознало да ту борави једна шеснаестогодишњакиња. Само кревет са исцепаним прекривачем и полица са обућом и гардеробом. Уместо врата – завеса. Ипак, срећна је што има свој кутак. Сви остали спавају у једној просторији која служи као спаваћа и дневна соба, трпезарија и кухиња. Када и вц шоља постављене у купатилу које нема воду.
Поред свега што им недостаје Нена каже да им је најпотребније да се кућа среди.
-Волела бих када би могла да нам се уради кућа. Да неко прикључи воду у купатилу. Груби радови су урађени, али вода још није уведена. Такође, да се окречи и мало да се среди.
Живе од два дечја додатка. Социјална помоћ им је укинута. Нена не уме да објасни зашто.
-Боримо се. Идемо да радимо када нас неко позове, али од како се појавила корона и то је све ређе. Гајимо пилиће. На срећу, они су добра деца. Нису захтевни и не траже много, каже Нена.
Највећа срећа јој је што су сви здрави. Дванаестогодишња Марија је раније боловала од епилепсије, али сада је добро и више нема проблема. Ипак, знатно је ситнија од две године млађе Милене.
Николина и Валентина се школују за фризерке. Николини је жеља да научи енглески језик, па да може да оде у иностранство.
Очигледно је да је најмлађи Стефан мезимац породице. Нена признаје да га нису планирали, али да им је донео огромну радост.
-Бог нам га је дао. Родио се на Ђурђевдан. Никола је исто рођен на празник, на Крстовдан.
Иако породица живи више него скромно, деци радо долазе другови.
Мијаиловићима тренутно помаже Покрет “Три плус”, које подржава породице са троје и више деце.
-Храброст је у ово време имати и двоје деце, а не седморо. Управо од породица са троје и више деце зависи будућност Србије. Породицу Мијаиловић помажемо већ дуже време, али у границама својих могућности. Набављали смо деци све што је потребно за школу, од прибора, преко гардеробе и обуће. Доносили смо им пакете са храном и кућне хемијом. Ипак, све то је тренутна помоћ да се преброде тешки тренуци. Породици треба трајно решење. Неопходно им је обезбедити пристојан простор за живот. Зато апелујемо на све који су у могућности да донирају нешто од материјала или ако умеју да обављају неке од радова, да се обрате или директно породици или Покрету “Три плус”, рекао је у име Покрета “Три плус” Божидар Катић, за ког Нена каже да јој је десна рука.
Поред готово опипљивог сиромаштва које се осети када се уђе у двориште Мијаиловића у Шеварицама, други најјачи утисак је дечја срећа и задовољство оним мало што имају. Доказ да за срећу није пресудан материјални фактор.
М.М.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa