Инфо

18. август 2011.18. авг 2011.
ОБЕЛЕЖЕНА 205. ГОДИШЊИЦА ОД БОЈА НА МИШАРУ

СА МИШАРА У НЕЗАБОРАВ

Од 12. до 14. августа спортским и културно-уметничким програмом обележена једна од најзначајнијих победа српских устаника над многобројним снагама Отоманског царства. Централној свечаности прошле суботе присуствовао Негован Станковић, државни секретар у Министарству рада и социјалне политике, а у име града Шапца обратио се Слободан Мирковић, председник Градске скупштине. Венце положили и представници Министарства одбране Републике Србије пуковник Милутин Матовић и Шабачког гарнизона пору
„Нити иде, нити ће ти доћи. Нит“™ се надај, нити га погледај! Рани сина, пак шаљи на војску ““ Србија се умирити не може“, одјекују генерацијама уназад стихови Филипа Вишњића причајући причу о једној од највећих победа устаника предвођених вождом Карађорђем над многобројним снагама Отоманског царства. Забележен у древним песмама, запамћен и преношен са колена на колено, Бој на Мишару који се одиграо 13. августа 1806. године представља појам брилијантне српске победе која је тада учврстила положај устаника и драматично угрозила статус Турака у оквиру Београдског пашалука. Временом Бој на Мишару постао је део националне историје и митологије чувајући на тај начин сећања на Мишарске јунаке и њихову велику победу над Турцима.
У знак сећања на храбре устанике и вожда Карађорђа овогодишња тродневна манифестација отпочела је у петак Турниром у малом фудбалу у организацији ФК „Карађорђе“ Мишар и атлетском трком Шабац ““ Мишар, у организацији Атлетског клуба „Цер“ и Задужбинског друштва „Први српски устанак“ Мишар на којој је кроз циљ први прошао Душан Макевић из АШК-а.
Централни део свечаности одиграо се у суботу, тачно на дан величанствене борбе, а отпочео је поменом Карађорђу и мишарским јунацима које је служило свештенство Оридске цркве. Уследила је церемонија полагања венаца, а присутнима су се затим обратили Негован Станковић, државни секретар Министарства за рад и социјалну политику и Слободан Мирковић, председник Скупштине града Шапца. Краћи уметнички програм у организацији Министарства за рад и социјалну политику реализовала је Београдска културна мрежа уз учешће драмских уметника Бранка Јеремића и Ненада Хаџи Маричића и Академско-културно уметничког друштва „Лола“ из Београда.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa