Инфо

20. август 2020.20. авг 2020.
Сценарио: Напредњаци освајају Шабац
ЛИЧНИ СТАВ: Александар Мијаиловић, Шеф правног тима Небојше Зеленовића

Сценарио: Напредњаци освајају Шабац

На сву срећу, избори се понављају на 27 бирачких места, где право гласа има близу 29 хиљада грађана, односно, скоро једна трећина Шапчана. Али хајде за тренутак да претпоставимо да Српска напредна странка узме власт у граду. Шта нас чека?
Претњама, уценама и великом количином новца Српска напредна странка је успела да отме најмање осам хиљада гласова на изборима у Шапцу, а системском пропагандом је успела да обмане преко 20 хиљада грађана Шапца. Тако би се најбоље могао сумирати изборни „успех“ владајуће партије.
На сву срећу, избори се понављају на 27 бирачких места, где право гласа има близу 29 хиљада грађана, односно, скоро једна трећина Шапчана. Али хајде за тренутак да претпоставимо да Српска напредна странка узме власт у граду. Шта нас чека?
Ако је судити по њиховим обећањима чека нас хала за спортове, базен на отвореном, борба против корупције и асфалт у сваком засеоку. За канализацију су критиковали тренутну власт што цео град није покривен (него само 65% домаћинстава, што је већ више од било ког другог града), али је нису обећавали.
Међутим, сама преизборна обећања су неозбиљна, јер – халу за спортове већ имамо, базен на отвореном је већ испројектован, а колико асфалта могу да ураде сведоче распали путеви из републичке надлежности. Што се тиче борбе против корупције довољно је рећи да су на место директора Агенције за борбу против корупције поставили човека против којег је вођен поступак због корупције, а на место министра финансија човека који је окривљен за прање новца преко оф-шор компанија, и то док је био градоначелник Београда.
Да се вратимо на тему локала, како изгледа тамо где су они власт?
У Лесковцу, на пример, градоначелник Горан Цветановић, који је био власник месаре пре него што је постао градоначелник је успео да стигне до имовине од пола милиона евра. Луксузне виле са безенима, аутомобиле, хиљаде квадрата пословног и стамбеног простора, шуме и њиве на југу Србије успео је да стекне на позицији градоначелника.
У међувремену, планирају да један од градских паркова покрију бетоном (?!), а једна ЛЕД сијалица за уличну расвету у овом граду кошта 1057 евра, док иста та сијалица у Шапцу кошта свега 60 евра (што је права цена).
На тему ЛЕД расвете, ево како изгледа када напредњаци нешто купују – у већ поменутом Лесковцу једна ЛЕД сијалица кошта 1057 евра, у Крушевцу 764 евра, а у Краљеву 500 евра. Новац који је покраден на овај начин могао је да се потроши на ствари које су битне за грађане.
Но, милионски износи који ови градови троше су ништа у поређењу са Београдом, који сваке године издвоји између 200 и 300 милиона динара за новогодишњу расвету, и где једна јелка кошта десет милиона динара. Сви ови тендери су намештени само за једну фирму – „Кееп лигхт“ из Београда, где се у тендерској документацији достављају слике сијалица и украса из каталога ове фирме.
А када причамо о милионским износима, не можемо заобићи ни 18 луксузних теретних возила (СУВ) марке Ранге Ровер за комуналну полицију у Београду, док се у европским престоницама за те сврхе користе мали аутомобили, углавном око пет пута јефтинији. Наравно, ексклузивни дистрибутер ових возила у Србији је Остоја Мијаиловић, истакнутни члан Српске напердне странке. Истовремено, радници ФЦА у Крагујевцу су на принудном одмору, јер је пала потржања за аутомобилом који они производе у нашој земљи – Фиат 500Л, а који би савршено одговарао потреби за коју Горан Весић купује луксузне џипове.
Можда најбољи пример напредњачке бахатости је град Врање. Тамо је, рецимо, улица Јелене Ћетковић асфалтирана по цени од 6.616 динара по квадрату (у Шапцу се асфалтира за 2.500 динара по квадрату). У улици Боре Станковића је посечен најстарији дрворед у граду, заменио га је асфалт (у Шапцу је посађено 5.000 стабала). У тој улици тротоаром сада може проћи само једна особа, и то једва између кућа и зграда са једне стране, и коловоза са друге. Нема дрвореда, нема тротоара, нема клупица, нема ничега. А гомила ничега Врањанце кошта 200 милиона динара (710 метара је дугачка улица). Радови су требали да буду готови у септембру 2019. године – још увек нису.
Још један пројекат који много касни је Градски парк у Врању. У октобру 2019. године је најављено да ће реконструкција парка бити завршена за 120 дана. Након 184 дана од пробијања рока појавили су се нови непредвиђени радови, па реконструкције и даље траје, више од 300 дана од почетка радова, а за свако продужење се расписује нови тендер, и још више се троши народног новца.
Поређења ради, у Шапцу су сви паркови реконструисани, сви у року, сви у оквиру унапред планираног буџета. У нашем граду не постоји ни једна афера која се тиче трошења народног новца.
Шабачки напредњаци често критикују како се воде локална јавна предузећа, што је прилично лицемерно, ако узмемо у обзир како они управљају предузећима, па тако београдски ГСП има више запослених у администрацији него возача.
Посебно је занимљив случај ЈКП „Градска топлана“ Крушевац. У граду где је керамичар (и шеф Безбедносно информативне агенције) Бата Гашић бог и батина, Градска топлана се намерно води у стечај, како би овај керамичар могао да је приватизује. Колика ће бити цена грејања за Крушевљане, након приватизације Топлане, када Гашић буде наплаћивао? У Шапцу је тренутно најјефтиније грејање у Србији.
Ово, наравно, не чуди, јер се Српска напредна странка према јавним ресурсима, према добрима од националног значаја понаша као према приватној имовини, коју расипа по својој жељи. Па су тако у потпуној медиској тишини, без јавне расправе, продали 80% домаћих изворишта воде.
Шабац има три изворишта из којих град добија воду. А око 80% домаћинстава има приступ градском водоводу (што је највише у Србији). Ако видимо из приложеног како се напредњаци односе према води, а као пример је и град Зрењанин који већ десет година нема пијаћу воду, колико су онда далеко од одлуке да једно од три изворишта продају Сандокану, Бургосу, Јарином или неком од „еминентне господе“ која су им обезбедили оволико гласова, и да угрозе град? Пијаћа вода им очигледно не значи пуно.
Или је можда боље питање – шта су тачно ова господа куповала својим новцем у кампањи СНС-а (говори се о више десетина хиљада евра)? Извориште воде? Топлану? Место у градском већу? Више јавно тужилаштво у Новом Саду би требало да дâ одговор на ово питање, јер су кривичне пријаве за организовани криминал већ поднете.
Једна трећина грађана Шапца ће на поновљеним изборима имати прилику да одлучи о судбини целог града. Да ли ће Шабац постати нови Крушевац, Лесковац, Врање, или ће остати град у којем се јавни новац троши одговорно и транспарентно, где се грађани питају како да се потроши њихов новац, и где се човек поштује?
Градоначелник Небојша Зеленовић може поносно да каже да се у Шапцу запослило више од 11.000 људи од када је он градоначелник, и да смо апсолутни лидер по запошљавању у Србији. На Шапчанима је сада одлука, да ли желимо нове фабрике и радна места, или можда да постанемо нова Јагодина – град који има огромну незапосленост и изузетно ниску просечну зараду, док на сав глас вичу како су најбољи.
Заправо, питање које се поставља је – да ли желимо да живимо поштено од свог рада, или да сутра Александра Пајића молимо за милостињу, као што Јагодинци моле Палму?
Александар Мијаиловић, Шеф правног тима Небојше Зеленовића

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa