Инфо

20. август 2020.20. авг 2020.
Град континуирано ради на уређењу Шумица
Начелник Градске управе одговорио на наводе министра Ђорђевића

Град континуирано ради на уређењу Шумица

Мислимо да је за ове људе неопходно обезбедити нове објекте који су достојни суграђана у 21. веку, а не обећавати канализацију, воду и путну инфраструктуру у нелегалном и неформалном насељу, управо у томе је разлика између Града и Повереништва, тврди Милан Васић
Начелник Градске управе Милан Васић, одржао је прошлог четвртка у Градској управи, конференцију за новинаре сазвану поводом „неистинитих навода министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Зорана Ђорђевића и представника Српске напредне странке у Шапцу о незаинтересованости Града Шапца за уређење насеља Шумице“.
Према његовим речима, Град Шабац већ две године континуирано ради на обезбеђењу бољих услова за становнике насеља Шумице. У вези с тим припремљен је пројекат са идејним решењем за изградњу новог насеља. Све у складу са прописима, с обзиром на то да је како каже постојеће нелегално.
-Делови постојећег насеља су према планским документима намењени за изградњу јавних саобраћајних површина, а делови се налазе у зони заштитног коридора железнице. Да би се постојећи објекти у заштитном коридору легализовали, потребна је сагласност ЈП „Железнице Србије“. Део насеља које је у среду посетио министар Ђорђевић, никако није могуће легализовати, што значи, да у том делу није дозвољена изградња водоводне, канализационе мреже и путне инфраструктуре- објашњава начелник Градске управе Милан Васић и додаје да је невероватно да повереништво Српске напредне странке у Шапцу то није знало, и на тај начин министра довело у заблуду.
Да би решио овај проблем, Град Шабац је заједно са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Канцеларијом за људска и мањинска права, спровео пројекат под називом ,,Техничка подршка за унапређење животних и стамбених услова ромске популације у неформалним насељима”, у оквиру ИПА 2013. Пројекат је као уговорно тело водило Министарство финансија.
-Пројекат је имао две компоненте, једна се односила на израду урбанистичко техничке документације за ново насеље, коју је град и урадио, и друга која се односила на подршку социјалној инклузији Рома и Ромкиња, кроз формирање Мобилног тима као тела које ће комуницирати са становницима насеља на терену и који је посетио и обавио разговоре са свих 69 породица у том насељу- истакао је Васић.
Говорећи о томе шта је пројектом предвиђено, начелник Милан Васић је објаснио да је предвиђено да се део стамбених објеката изгради у оном делу постојећег насеља Шумице у ком је дозвољена изградња, и самим тим могућа легализација и прикључење на комуналну инфраструктуру.
-Када је у питању други део, Град је обезбедио додатну парцелу у Улици Боже Милановића, где ће бити изграђена 21 кућа. Планирано је да у насељу буде изграђен и додатни садржај за квалитетније провођење слободног времена грађана. Урађени пројекат предвиђа изградњу индивидуалних кућа са окућницом и изградњу неколико стамбених зграда. Важно је напоменути да је планирано 15 стамбених решења више него што је број породица у насељу, из разлога увећања породица, досељавања и слично - навео је Васић.
Град Шабац је спреман за предстојећи јавни позив за грант из ИПА 2018, који ће бити расписан у септембру, на ком ће да аплицира управо са овим пројектом. Такође је спреман да као што је решен проблем колективног центра у Варни и изградњом 3 зграде социјалног становања у Улици Зеке Буљубаше у којима сада живе биши корисници тог центра, реши и овај проблем насеља Шумице.
-Ми мислимо да је за ове људе неопходно обезбедити нове објекте који су достојни грађана у 21. веку, а не обећавати канализацију, воду и путну инфраструктуру у нелегалном и неформалном насељу, управо у томе је разлика између Града и Повереништва- закључио је Васић.
Подсећања ради, министар Ђорђевић је приликом недавне посете Шапцу и насељу „Шумице“ изјавио да „ови људи заслужују достојанствен живот и изненађен сам безобзирношћу локалне власти која је допустила да у самом центу града постоји овакво насеље.
-Заслужују да у 21. веку имају и струју и воду и канализацију. СНС је странка која има модерну визију једне развијене Србије у којој нема оваквих насеља. После победе на овим изборима ћемо радити на томе да ово насеље добије све то како би ови људи могли да живе на један достојанствен начин. Мислим да је то најмање што можемо да учинимо, а онда да видимо како да направимо инклузију и да они постану саставни део друштва. Мислим да је ова садашња власт у Шапцу њих потпуно маргинализовала, да они немају никакав додир са оним што се дешава у Шапцу, иако су ту на 200-300 метара од самог центра. Ми ћемо одмах после победе на овим изборима свакако овде, кад је у питању Шабац, почети да радимо заједно са овим људима. Ми смо схватили шта је њима приоритет и шта је овој деци најважније. Најважније је да кренемо од елементарних услова, а то је струја, вода и канализације, затим да се асфалтира и да се осветли, а онда да видимо како можемо даље да им помогнемо. Нећу чекати крај избора, него ћу већ колико данас, написати локалној самоуправи да је ово срамота. Срамота је за Шабац, за Мачву, срамота је за Србији, рекао је између осталог Зоран Ђорђевић.
М.Г.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa