Инфо

20. август 2020.20. авг 2020.
Угрожавање приватности људи ради добијања  ексклузивних вести
МОЈ ПОГЛЕД НА СВЕТ

Угрожавање приватности људи ради добијања ексклузивних вести

Чини се да наш менталитет налаже да ништа у нашем животу није занимљиво као дешавања у комшијином дворишту. Наравно, зна се да су ти комшијини проблеми лако решиви наспрам ваших од којих тако бежите. Авај, не тугујте. Сигурна сам да ће се о вашим проблемима постарати Светлана која живи лево од вас, сама, са две мачке ( Светлана је иначе докторирала међуљудске односе на Факултету за Све и свашта у Доњим Пржогрнцима, својеврстан стручњак). И тако, када вам курир увече доносе ваш омиљени информатор у којем су све новости, намеће се закључак да заиста ништа ,,није фотогенично попут ријалити скандала
Спремите се, после ове скандалозно шокантне, ексклузивне вести пропраћене видеом и фотографским записом живот вам више никада неће бити исти. Ово нисте очекивали.
Певачице, мајке овог народа, које ,,перу“ паре преко трансфера фудбалера, бомби прелазног рока. Блокирани магистрални или аутопутеви. Масовна политичка убиства или убиства деце. Заташкане афере, проневере, атентати, побуне. Формирање, саботирање и гашење специјалних одељења суда. Закони и рупе у њима. Нелегално стечени станови, плацеви, докторати… Убиство премијера. Студентски протести. Ратни профитери, хашки осуђеници (или народни хероји, по слободном избору, ипак је ово либерална, демократска држава). Друштво у транзиту, другом па трећем. Економски крах, рекордни дефицит. Несташице, инфлације. Рушења и исто толико противзаконита грађења. Крваве кошуље опозиције и вишемесечни протести. Лажна опозициона странка формирана од стране владајуће. Покрадени избори. Борбе криминалних кланова. Бекства функционера у источне земљу и бивши председник под једном липом. Цензура, везане руке и одсечени прсти људи који држе чекић у судници. Пандемија вируса. Полицијски час и остале забране.
Поред овакве стварности помисли бисте да нам не треба никакав додатни материјал како би се годинама штампале вести у којима се, помоћу истраживачког новинарства, које је негде успут неправедно добило негативно значење, откривају нове информације о разноразним ситуација у који се ова наша домовина налазила. Позориште је у нашој кући сваки дан, не само на екрану или позорници. Режисери се, истина, мењају учестало по принципу о ком се може дискутовати тек након смене једног, а доласка другог који ће, такође, ускоро отићи. Ипак, наш сценарио као да нема краја. Па и поред свега овога често се опредељујемо за лажне вести ( при чему је дискутабилно да ли се такви новински чланци могу назвати вестима). Чини се да наш менталитет налаже да ништа у нашем животу није занимљиво као дешавања у комшијином дворишту. Наравно, зна се да су ти комшијини проблеми лако решиви наспрам ваших од којих тако бежите. Авај, не тугујте. Сигурна сам да ће се о вашим проблемима постарати Светлана која живи лево од вас, сама, са две мачке ( Светлана је иначе докторирала међуљудске односе на Факултету за Све и свашта у Доњим Пржогрнцима, својеврстан стручњак). И тако, када вам курир увече доносе ваш омиљени информатор у којем су све новости, намеће се закључак да заиста ништа ,,није фотогенично попут ријалити скандала“ ( Стих из песме ,,Касно је“ коју изводи Београдски Синдикат).
У друштву које је, поново, у транзиту, где је динар по сату једина мера успешности, образован, професионалан новинар који разуме етичке норме свог занимања представља претњу по друштво које занемарује сегмент културе у новинама, спорт прати ако је постигнут успех а науку не препознаје као значајну, за њу се нема новца. У таквим условима, већини, која је као необразована, примитивна, обешчашћена, лаковерна , а опет довољно саможива и егоцентрична, погодна за систем, много се лакше опредељује за нешто што разуме, наизглед, само наизглед, не оптерећује мозак превише, лако је разумљиво и довољно, суштински, примитивно, а уз то и бизарно. Савршена храна за менталитет. Постарајте се да се уклопите у ове норме и при врху сте хијарархије ( што, у овом случају, значи и на дну ланца исхране, ако се мало боље загледате). Погодни сте, за вас се пишу вести, у односу на ваше потребе обликују телевизије са националном фреквенцијом, не одударате од масе, нисте проглашени за издајника, страног плаћеника или лажну елиту. Заузврат, будите добри, останите тако послушни и платите претплату.
До поновне превласти морала и (било ког вида) свести моћи ћемо да наставимо да уживамо у насловима као што су : Пропаганде система или страних плаћеника ,покојне вође организованих криминалних група виђене на острвима у Европи или у некој од џунгли Јужне Америке, чашћавање народа девизама, периодично, на сваких десет до петнаест година; не тако тајне високоповерљиве информације познатих тајних обавештајних служби, наших и њихових, источних или западних. Први ћемо сазнати како изгледа човек у бесвесном стању на интензивној нези, где је забрањен приступ свима сем медицинском особљу, деца на онкологији, људи изложени на сајму, сахрана члана породице познатог глумца или спаваћа соба неког од фудбалера. Наравно, не сме се заборавити ни рад естрадних уметница и резултати њиховог тренирања или пластичних операција.
Не брините, чини се да имамо још доста времена да уживамо све последице које овакви идеали и идоли омогућавају. А сада, ако ме извинете, управо ми је стигло обавештење писано у ,,Cap Lock-u“. Треба бити (добро) информисан, у сваком тренутку.
Милица Жугић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa