Инфо

20. август 2020.20. авг 2020.
Обележена 106. Годишњица Церске битке
САОПШТЊЕ

Обележена 106. Годишњица Церске битке

“Церска битка је уткана у генерације које долазе, а Текериш је симбол јунаштва српског народа”
У среду, на Преображење, у Текеришу је свечано обележена 106. годишњица Церске битке. Државна церемонија обележавања великог јубилеја започела је верским обредом, након чега се приступило полагању венаца на споменик Церским јунацима. Венце су положили и сенима јунака се поклонили представници Владе Републике Србије, Министарства одбране, Мачванског управног округа, града Лознице, града Шапца, општине Крупањ, представници амбасада Словачке, Аустрије, Мађарске, представници Привредног друштва”Спомен комплекс Цер”, као и бројна удружења и грађани.
Након интонирања химне, гостима и окупљеним грађанима обратили су се представник града Лознице и представник Владе Републике Србије.
У име града Лознице,све присутне је поздравио заменик градоначелника др Радован Дивнић.
“Церска битка је уткана у генерације које долазе, а Текериш је симбол јунаштва српског народа”, рекао је на почетку обраћања др Дивнић. У наставку је било речи о привредном и економском развоју града Лознице и овог дела Србије, а државна политика равномерног регионалног и економског развоја даје резултате. Србија се успешно развија.
-Слава српској победи на Церу у Првом светском рату!Слава Церским јунацима! Живела Србија- закључио је Дивнић.
У име Владе Републике Србије и у својству специјалног изасланика председника Републике Србије Александра Вучића, присутнима се обратио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.
-Српски Текериш је симбол борбе и истрајности српског народа. Војска малене Србије која је у то време имала четири милиона становника супроставила се значајно моћнијем непријатељу- Аустро-Угарској монархији која је бројала преко 52 милиона становника. Српски народ у вековима који су претходили Церској бици одликовао се великом истрајношћу и трпељивошћу. Текериш је након победе српске војске постао симбол слободарског духа нашег народа. Данас је наш први стратешки циљ војна неутралност, који се спроводи оснаживањем војске,чиме се штите државни и национални интереси. Овај циљ је поставио председник Александар Вучић. Као други стратешки циљ наводи се чланство у Европској унији, рекао је између осталог министар Ђорђевић.
“Нека је вечна слава и хвала јунацима Церске битке! Живео Српски Текериш, живела Србија!”

Обележавању 106. годишњице Церске битке присуствовао је и начелник Мачванског управног округа Владан Красавац.
Кабинет начелника Владана Красавца

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa