Инфо

20. август 2020.20. авг 2020.
Душин кутак
КОВИД 19 – НОВИ ИЗАЗОВИ ЗА МЕДИЦИНУ И ХОМЕОПАТИЈУ

Душин кутак

Хомеопатија није, не може и не сме бити самостална у лечењу оболелих, али може много да помогне у олакшању тегоба изазваних болешћу и смањењу компликација. Лекар је тај који процењује тежину болести и због тога је важно нагласити све постојеће симптоме да би могао да адекватно да реагује. Важно је да ојачамо одбрамбену способност организма, побољшамо квалитет живота и увек верујемо у добар исход
Крајем прошле године, свет се сусрео са новим изазовом, вирусом из групе SARS. Неспремна за ову непознаницу која, вероватно, није природног порекла, целокупна здравствена струка је панично реаговала. Симптоми који су наизглед слаби, али се развијају без правила и непредвидив ток болести са изненадним фаталним исходом, улили су несигурност и најискуснијим лекарима. То је довело до опречних и помало исхитрених изјава. Слушали смо да је вирус слабији од осталих из његове групе, да не напада децу, па да леталан исход очекујемо само код хроничних болесника... С обзиром да се испоставило другачије и да недостају прецизне информације, људи су постали несигурни и застрашени. Једино што је остало поуздано је превентивно коришћење заштитних маски, суплементација и дезинфекција простора, али то је генерално важеће за све вирусе и бактерије који нам могу бити претња.
На почетку се то дешавало „негде другде“ па смо билио опуштени, али када су се појавили први пацијенти у нашој болниоци, људи које познајемо, свако од нас је почео да носи маску и да користи све чује да би ојачао имунитет. Наравно, одмах су почела претеривања. Одједном смо попили све оно што нисмо последњих десет година, комбиновали смо неколико препарата одједном и то у максималној дози (и више од тога), а сваки симптом дигестивног тракта до ког је дошло управо због претераности, тумачили смо као могући симптом вируса који је преплашио цео свет.

Стари и нови симптоми
Недостатак ваздуха, кашаљ, повишена температура, несвестица, бол у мишићима, умор,умор,умор... Тако је почело. Лекари су лечили прве заражене како су знали и умели - средствима за скидање темпеературе, антибиотицима, понекад и кортикостероидним лековима са променљивим успехом. Углавном су се оправљали, али је било (и има, све више) оних који нису реаговали на терапију.
Онда су се појавили нови симптоми као што је губитак чула мириса и укуса, упорне главобоље које трају данима, мучнина, повраћање, упорна дијареја, блага или нормална телесна температура...
Важеће препорука су да се симптоми одлеже, да се пије што више течности и да се прати стање. Уколико се погоршава и болесник се осећа изузетно исцрпљено, мора се хоспитализовати. Вирус мутира, али мења и своју јачину. Ове мере опреза ипак дају резултате - заразених је мање, а ток болести препознатљив.
За сваки имунитет је важна психичка стабилност. Уколико је неко од блиских позитиван на вирус, не треба паничити, него се чувати, а болеснику пружити сваку негу и охрабрити га.
Познато је да инкубација траје од 1-14 дана, али су забележени случајеви да је трајала и дуже, 21 дан. Статистика каже да А крвна група најчешће обољева, а најређе О и да су код њих симптоми наслабији. Пошто у Србији 39% људи има 0, а 41% А крвну групу, скоро је равноправна вероватноћа компликације болести. Ипак, правила нема.
Гојазни људи имају хроничну упалу у организму, што ствара повишен ниво цитокина, а цитокинска олуја представља претеран одговор имуног система који доводи до оштећења јетре, бубрега, плућа... Труднице су угрожене због имунолошких и физиолошких промена. Деца развијају неке асимптоматске симптоме - синдром системског инфламаторног одговора - могу да буду нападнути срце, бубрези, мозак, кожа.
Присутни су и нови симптоми - црвенило очију, оток усана или језика, тешко буђење... Најновији је љубичасти осип по прстима ногу, љуштење коже на прстима која зараста без ожиљака за пар недеља. Све чешће сусрећемо интензивни бол у очима са осећајем песка у капцима, проблеме са слухом, пробадање у мишићима потколеница итд.
Симптома је много, а лекари имају тежак задатак да препознају шта је алармантно, а шта је могуће санирати без икаквих терапија.

Хомеопатија за превенцију и јачање имунитета
Хомеопатија умногоме може да помогне у превенцији и јачању имунитета. На самом почетку, Светска хомеопатска асоцијација избацила је комбинације биљних и минералних лекова које могу да послуже у ту сврху. Упркос великом труду хомеопата широм света, један лек за genus epidemicus који изазива корона вирус није познат због различите симптоматологије, али постоје лекови који су примењиви у за индивидуалне симптоме. Ово су неки од лекова који се примењују када је болест већ наступила:
ACONITUM 200C дајемо када симптоми нагло почињу - висока температура, страх, шок, потреба за великом количином воде ...
ARSENICUM ALBUM 30C ILI 200C - када је температура са споријим током раста, уз језу, дрхтавицу, пекућим боловима у грлу и бронхијама, праћену израженом анксиозношћу и забринутошћу за здравље, кашљем, осећајем гушења и отежаним дисањем.
OSCILOCOCCINUM 200C - када је температура праћена јаким боловима у мишићима и главобољом.
BELLADONA 30C ILI 200C - код температурe више од 38, која је праћенa пулсирајућим боловима у глави.
BRYONIA200C када пацијент има суви кашаљ и повишену температуру, иако изразито узнемирен, лежи на болној страни и тражи да изађе на ваздух јер не може да дише, јако забринут за своју егзистенцију
CHINA I CARBO VEGETABILIS 30C растворени у води коју пије болесник кога мучи стомак и има исцрпљујућу и дуготрајну дијареју праћену повраћањем.
DROSERA 30C ILI 200C код спазмотичног кашља, продуктивног са секретом, немогућношћу комуникације која би изазвала нови кашаљ, који прати бол у грудима. До погоршања долази, углавном, ноћу.
GELSEMIUM 30C се даје када температура никако не спада, или се ниска температура враћа данима, а пацијент је веома узнемирен бригом за своје здравље, има осећај тежине у глави, осећај језе и одсуство жеђи.
Увек подвлачим да хомеопатија није, не може и не сме бити самостална у лечењу оболелих, али може много да помогне у олакшању тегоба изазваних болешћу и смањењу компликација. Лекар је тај који процењује тежину болести и због тога је важно нагласити све постојеће симптоме да би могао адекватно да реагује.
Не заборавите да је људски организам способан да превазиђе све болести и да се кроз векове уназад борио подешавајући свој имунитет потребама опстанка. Ваше је да јачате одбрамбену способност организма, побољшате квалитет живота и увек верујете у добар исход.

У зависности од тога како се пацијент осећа, колико је уплашен и какво му је опште стање, некада дајем само EUPHRASIJA 30C уколико доминирају симптоми очију, или BELLIS PERENIS ако доминира циркулациони симптом, а одлично се показао и PHOSPHOR код пробадања у мишићима.
Као превенција изванредна је комбинација ACONITUMA, ARSENIKUMA и GELSEMIUMA, а BAPTISIA, HEPAR SULPHAT I NATRIUM SULFURICUM у дозама 30C као превенција код особа којима је неко у кући заражен.


М. Филиповић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa