Инфо

20. август 2020.20. авг 2020.
Нераскидива веза природе и човека
ТАЊА ПЕРИШИЋ: ЧУДЕСНИ СВЕТ БИЉА

Нераскидива веза природе и човека

Свака биљка сама пронађе свој пут до човека. Она која вам је потребна, израшће испод вашег прозора. Биљке којих има највише на почетку пролећа, тачно су оне које ће нам у току године бити најпотребније
Шапчанка Тања Перишић, инжењер је сточарства. У чудесан свет лековитог биља уронила је као студент више Пољопривредне школе. Учећи о биљкама које се користе у исхрани домаћих животиња, одушевила се „здрављем из Божје апотеке“ и зачепркала дубље. Потом је живот је кренуо својим током, али је идеја да сама гаји и прави производе од лековитог биља тињала у њој. У реализацију је кренула пре десетак година.
- Тек када сам озбиљно почела да проучавам лековито биље, схватила сам колико је то безобална област. Што више сазнајем, све више увиђам колико тога ми је остало да научим.
Неке биљке узгаја на свом имању на Церу, а друге набавља у институтима „Јосиф Панчић“ и „Јован Туцаков“. Ручно прави козметичке креме, сапуне, мелеме, тинктуре, лосионе... Каже да свака биљка сама нађе свој пут до човека.
- Она која вам је потребна, израшће испод прозора. Биљке којих има највише на почетку пролећа, тачно су оне које ће нам у току године бити најпотребније. Природа и човек нераскидиво су повезани.
Свака биљка има широк спектар дејства. Неке се користе за спољашњу, а друге за унутрашњу употребу. Посебне, попут невена, примењују се на оба начина.
- Невен је добар за проширене вене, регенерацију коже, против опекотина, хемороида, у козметици... То је чудотворна биљка која расте свуда. Сам назив много говори - невен - нешто што не вене. Од њега правим крему, уље и тинктуру.
За своје производе Тања користи појединачне биљке, као и њихове мешавине. У понуди има и крему од кантариона, босиљка и хајдучке траве, три биљке за које каже да су добитна комбинација. Мелем за лечење псоријазе садржи осамнаест, а против хемороида двадесет једну биљку. Редовни корисници њених производа кажу да мелеми, у комбинацији са чајем, дају изванредне резултате.
Пре шест година, на Сајму органске производње добила је медаљу за квалитет.
- Нажалост, код нас законом није регулисан појам органске козметике. Требало би нешто предузети по том питању.
У богатој палети производа могу се пронаћи креме од босиљка, невена, лаванде, гавеза, жалфије, камилице... Ту су и кантарионово, невеново и уље лаванде, тинктуре русомаче, гавеза, невена, пилинг са ароматичним биљем. Балзами за усне са уљем невена, маслине и палме. Ручно прављени сапуни од лековитог и ароматичног биља. Ленкина (крема са језгром кајсије). Даме посебно радује крема и маска за лице против бора.
- У свим мелемима и кремама користим органска уља, најчешће маслиново зато што има моћ да регенерише кожу и нивелише ниво себума. Такође, користим и кокосово, бадемово и друга хладно цеђена уља.
Ових дана, спрема се да региструје Удружење љубитеља лековитог биља.
- Намеравам да организујем предавања и радионице за прављење сапуна, крема и лосиона. Сви који су заинтересовани за ову област могу да нам се придруже.
За чајеве користи рецептуре проверених мајстора траварства као што су Марија Требен, Јован Туцаков и Васа Пелагић. Каже да нико није самоук и да је немогуће све за живота научити.
-Биљке су наши најбољи пријатељи, поручује наша суграђанка, мајка двоје одрасле деце и бака малишана од две године.

КРЕМА ОД НЕВЕНА
Једна је направљена на бази масти мангулице (или хладно цеђеног маслиновог уља), пчелињег воска и цвета невена, а друга на бази масти мангулице, пчелињег воска, цвета невена и других биљака (кантариона, боквице, хајдучке траве...). Због антимикробних својстава невена може да се користи код разних озледа и упала на кожи, ожиљака, чирева, опекотина, рана, сувих и влажних екцема, перутавих лишајева, проширених вена. Код осипа и акни, хемороида, суве слузокоже носа и уста. Препоручује се за исхрану и заштиту коже, убрзава епителизацију и враћа мекоћу и еластичност коже. Крему је препоручљиво наносити два пута дневно. Најбоље ујутру и увече. Препоручује се само за спољашњу употребу.


МАСКА ПРОТИВ БОРА
Направљена је од меда, говеђег желатина, глицерина, воде и ацетилсалицилне киселине. Погодна је за регенерацију, хидратацију и заштиту коже. Ублажава већ постојеће и успорава настајање нових бора. Мед има антимикробна својства, штити кожу од слободних радикала (антиоксидативна својства). Регенерише и храни кожу, даје јој еластичност, влажност, омекшава је. Доприноси смањењу бора и успорава старење коже. Основни састојак говеђег желатина је колаген. Обнавља везивно ткиво коже, побољшава циркулацију крви, омекшава кожу и ублажава ситне боре. Глицерин даје кожи влажност и мекоћу.
Нанету маску држати пола сата на лицу, а након тога испрати млаком водом.

М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa