Инфо

20. август 2020.20. авг 2020.
нови изазов за лејни: Фото ЖКК Дуга

нови изазов за лејни: Фото ЖКК Дуга

КОШАРКА: ЛЕЈНИ АЛЕКСАНДРА МАРФИ, Жкк “дуга”

ПОЗИТИВНИМ СТАВОМ КА УСПЕХУ

Прво инострано појачање у историји клуба. Наступала у три европске државе. Жеља да унапреди себе и саиграчице. „Сокер“ претходио кошарци. Модерним технологијама се бори против носталгије.
Новог прволигаша, ЖКК „Дугу“ појачала је овог лета Американка Лејни Александриа Марфи (26 година), крилни центар. После наступа у Португалу, Финској и Данској, опробаће се и у Србији.
Четврта европска држава и нови изазов, чини се, другачији од претходних?
-Увек тежим да унапредим себе, на сваки начин, не само у спортском сегменту. Желим да увек досегнем виши ниво. Покушавам увек да гледам позитивно на све ново с чим се упознајем, уверена да само на бази позитивне енергије могу постићи оно што желим
Србија је мала држава, али волимо да кажемо како смо спортка нација где је кошарка посебно „на цени“.
- Знам за Србију као успешну кошаркашку нацију, пратећи међународна такмичења уочила сам да сте увек у врху. Осим изазова нове средине, менаџер ме је упознао са клубом, знам да долазим као искуснија кошаркашица која треба да унапреди игру тима, али и да помогне бројним младим играчицама у кошаркашком напретку на њиховим позицијама.
Да ли је живот професионалне кошаркашице одувек био сан?
-Кошарку сам одабрала у седмом разреду, није била мој први избор међу спортовима. До тог тренутка играла сам фудбал. У Америци много девојака и девојчица тренира. Бићу искрена, бирајући између две алтернативе изабрала сам тимски спорт који је имао динамику, лопту, али и краћи терен.
Више година си професионалац у овом спорту, којем сну сада тежиш?
- У Португалу сам била део тима који је постао шампион и тај осећај, експлозија радости, позитивне енергије када славите је најбољи осећај за сваког спортисту. Волела бих да ме често прожима таква радост, она је нешто најлепше што спорт доноси.
Одлазак на други контитнет је одлазак на далек пута, далеко од најближих.
- Овај долазак у Европу је био тежи него раније, због затегнуте политичке ситуације у Америци и услед ширења вируса. Размишљам често о најближима, срећа постоји телефон и друштвене мреже када паника постане превелика. Први одлазак био је другачији, у авион сам села без осврта, чекало ме је узбуђење свега новог и моја личност је таква да се радујем тако нечему.
Шта су донели први утисци о новом граду у коме боравиш?
- На први поглед допала ми се архитектура и историја која се одсликава кроз грађевине, жива историја, што је мени увек занимљиво. Волела бих да посетим много тога, волела бих да видим и друге спортске догађаје.
Где ти је до сада у Европи био најпријатнији боравак?
-Тешко ми је да одлучим између Португала и Данске, иако су то потпуно различите културе. Португал пружа дивну свакодневицу, ситнице које улепшавају време. Срдачност људи и отвореност су нешто што ми и у Србији делује изражено. У Данској ме је опчинила архитектура, нешто што је изузетно важно за естетско у мени. Иако је менталитет различит и у Данској су људи гостољубиви, спремни да помогну.
Да ли су израженије сличности или разлике у стилу игре у САД и три дражве где си наступала?
- У Америци негују брзу игру, потребна је физичка снага, подстиче се дуел игра, чврстина у рекету. Португал је најсличнији што се приступа игри тиче. Финска већ мање, Данска је потпуно другачија.
У САД је присутна специфична спортска култура. Који се спорт издваја по популарности?
-Кошарка је најпопуларнија. Званично, бејсбол је национални спорт и неке бројке могу указати да је он на врху популарности, али у свим медијима, на друштвеним мрежама, највише се говори управо о кошарци, што говори и о интересовању јавности.

Припреме у току
Кошаркашице шабачке „Дуге“ започеле су припреме за прву сезону у највишем рангу. Први део је посвећен физичкој спреми, а потом следе тактичко усавршавање. Јелена Јозић и Лејн Марфи су појачали екипу, одлакса значајнијих кошаркапшица није било. Стручни штаб је појачао Душан Симић, кондициони тренер. Сезона започиње крајем септембра.
-Циљ је опстанак у лиги и стабилизација међу најбољима. Ове сезоне је Звезда подмладила тим, Радивој Кораћ се суочава са финансијким проблемима, очекујем да примат преузму Партизан, Краљево и новосадски 021, можда још неко уз велика појачања – рекао је тренер Вук Степановић.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa