Инфо

27. август 2020.27. авг 2020.
ПОНОВО ОСТВАРЕН СУФИЦИТ
ОПШТИНСКО ВЕЋЕ О ИЗВЕШТАЈИМА И ОДЛУКАМА О УПРАВЉАЊУ ФИНАНСИЈАМА

ПОНОВО ОСТВАРЕН СУФИЦИТ

На последњој седници општинске Владе у старом сазиву усвојен је и предлог ребаланса буџета, јер се епидемија коронавируса и увођење ванредног стања, а касније и ванредне ситуације, одразила и на општинску касу, посебно на трошење новца. Званичан став руководства ове локалне самоуправе је да се овогодишњи сајам зимнице у Коцељеви не одржи због актуелне епидемиолошке ситуације јер је, како су рекли, бесмислено организовати манифестацију за 500 људи
На последњој седници Општинског већа у старом засиву, одржаној пет дана пре прве, конститутивне седнице коцељевачког парламента, усвојен је низ одлука везаних за локални буџет.
Најпре су чланови разматрали предлог Одлуке о завршном рачуну за прошлу године и том приликом је шеф Одсека за финансије у општинској управи Милета Ковачевић истакао да је поново остварен суфицит, односно вишак прихода, уз напомену да је овај акт првобитно требало усвојити најкасније до краја јуна али да је тај рок због ванредне ситуације продужен до 11. септембра.
Коментаришући примедбу у извештају изречену од стране ревизора Ковачевић је рекао да у систематизацији радних места постоји оно предвиђено за интерног ревизора али да су стручњаци који су квалификовани за обављање тих послова незаинтересовани за рад у државној управи, а посебно не у локалној самоуправи, због висине плате коју, како каже, они зараде за два дана радећи у својим агенцијама.
–Једна од могућности, и већ смо предузели одређене активности, је да ће интерни ревизор града Ваљева закључити са нама неку врсту уговора на основу којег ће вршити и те послове у нашој локалној самоуправи. Са оваквим проблемима суочава се 90 општина у Србији- закључио је Ковачевић.

ПУЊЕЊЕ БУЏЕТА НА НИВОУ ПЛАНИРАНОГ
Планирано је да се у току 2020. године у општинску касу слије преко 426 милиона динара и за сада је пуњење буџета, према речима надлежних, на нивоу предвиђеног јер је за првих шест месеци остварено скоро 187 милиона, односно близу 44 одсто. Са друге стране, до краја јуна из буџета је потрошено нешто више од 111 милиона динара што је тек око четвртине предвиђеног новца.
–Динамика прилива у буџет, без обзира на ванредно стање које смо имали, није драстично померена. Нема великих одступања. Али, што се тиче расходне стране у периоду трајања ванредног стања имали смо одређене расходе које нисмо могли ни да започнемо да реализујемо јер је у таквим приликама било бесмислено расписати тендер за, рецимо, асфалтирање путева. Опет, са друге стране појавила се потреба да се одређена средства потроше у делу где нису била планирана за те намене, попут набавке и дистрибуције пакета помоћи пензионерима са примањима нижим од 30 хиљада којих је у нашој општини око 3,1 хиљада. Такође, пакети су набављени и за око 500 корисника социјалне помоћи па је само за те намене потрошено око 4,9 хиљада динара. Затим, делили смо и маске и рукавице грађанима, набављали заштитну опрему за јавне установе и ту смо потрошили око два милиона. Преко 1,6 милиона је коштала дезинфекција улица и јавних површина у првом маху као и око 400 хиљада у другом пику епидемије- објаснио је Ковачевић и додао да извештај о извршењу буџета за првих шест месеци текуће године констатује колико је у датом периоду приходовано, а колико је новца утрошено.
У дискусију се укључио и председник општинског већа Душан Илинчић који је том приликом напоменуо да је обезбеђен довољан број пакета помоћи за најстарије и социјално угрожене грађане општине чији је садржај био пристојан те да је такође било неопходно на почетку епидемије реаговати и дистрибуирати свим становницима општине заштитне маске јер их у том периоду у апотекама није било.

ОТКАЗАН ФЕСТИВАЛ ЗИМНИЦЕ
На последњој седници општинске Владе у старом сазиву усвојен је и предлог ребаланса буџета, јер се епидемија коронавируса и увођење ванредног стања, а касније и ванредне ситуације, одразила и на општинску касу, посебно на трошење новца.
Званичан став руководства ове локалне самоуправе је да се овогодишњи сајам зимнице у Коцељеви не одржи због актуелне епидемиолошке ситуације јер је, како су рекли, бесмислено организовати манифестацију за 500 људи.
–Сврха постоји само ако дође 15 хиљада а то би свакако у овом тренутку био превелики ризик- оценио је Ковачевић.
Илинчић је подсетио да су све велике манифестације и догађаји у нашој земљи отказани те да сматра да није време за одржавање Фестивала зимнице у тренутку када у овој општини има преко сто регистрованих Ковид позитиних грађана од почетка епидемије.

На седници је речено да је са републичког нивоа стопирана и рекострукција и уређење паркова које је већ неколико година у плану у буџету и за које је предвиђено и учешће локалне самоуправе.
Говорећи о изменама и допунама одлуке о буџету за текућу годину шеф одсека за финансије је истакао да их је прилив појединих прихода у протеклом периоду изненадио.
–Отприлике, због периода сезонских послова у фабрици Раух или у хладњачи у Суботици, у којима је ангажован већи број људи сезонаца, у делу прихода од пореза на друге приходе односно на привремене, повремене послове и уговоре о делу је повећан прилив- изјавио је Ковачевић.
Са друге стране, на ребаланс у буџету утицале су и елементарне непогоде крајем јуна месеца а последице поплава су већ у великој мери саниране кроз поправку путева, канала, чишћење одређених водотокова.
–Све ове ствари су изискивале измену и допуну Одлуке о буџету. Битно је да ми имамо довољно прихода, довољно наших средстава и да нисмо у проблему прекорачења буџетског дефицита ни кршења закона у било ком делу- поручио је шеф одсека за финансије.

В. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa