Инфо

27. август 2020.27. авг 2020.
ПРЕД ЈЕСЕН БОГАТИГ РОДА КУКУРУЗА У МАЧВИ

“Жуто злато” за пуне чардаке

Ратари у Мачви већ сада задовољно трљају руке у ишчекивању богатог рода кукуруза. У шали кажу да му корона није сметала, а на пољима је убедљиво најраспрострањенија култура. Тренутно изгледа као “гора”. На једној стабљици могу се уочити и по два сасвим добра клипа “жутог злата”, коме су временске прилике током вегетације потпуно одговарале.
- Сада имамо ситуацију да је на већини њива кукуруз у одличном стању. Последње кише су добро дошле за овај усев, да правилно налије зрно. Уствари, временске прилике су му погодовале током целе вегетације и зато је данас у веома доброј “кондицији”. Да би обезбедили што више квалитетне сточне хране, многи ратари га силирају. Ту предност су увидели и сада, посебно они који хране доста стоке, прибегавају овом начину припреме сточне хране, каже агроном Младен Игњатовић из Клења.
Стручњаци се слажу у оцени да кукуруз одлично изгледа и на оним њивама где агротехника није примењена.
- Наравно, смањена употреба вештачког ђубрива и све мања стајског су итекако уочљиве. Али, имаће добро да уберу и они који нису бацили довољно вештачког ђубрива по њивама, засејаним кукурузом. Надоместило је то погодно време за ову најраспрострањенију културу на мачванским пољима, каже угледни пољопривредни произвођач Милан Поповић из Мачванског Метковића.
У општини Богатић, под кукурузом се налази око 15.000 хектара кукуруза и бар када је у питању задовољство ратара, пре бербе, оно је на изузетно високом нивоу.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa