Инфо

27. август 2020.27. авг 2020.
Трон у нашим тежњама
ЕМИЛ НИКОЛИЋ, ТРЕНЕР ВК „ШАБАЦ“

Трон у нашим тежњама

Амбиције највише, борба за оба домаћа трофеја. Лига Србије изузетно подигла квалитет. Многи су јачи него лани, али и Шабац има одговор. Пут до успеха је самопоуздање и јак, предан тренинг. Осетио сам снагу клуба и у телефонским разговорима
Проблеми са епидемиолошком ситуацијом на читавом Балкану, Европи и свету онемогућили су да чувени ватерполо тренер ЕМИЛ НИКОЛИЋ буде гост Шапца током преговора о ангажовању, али некада се ентузијазам може наслутити и само у гласу из даљине.

-У разговору са колегама, неким играчима које познајем, чуо сам много лепих речи о овом клубу и граду, а када смо одржавали везу управа и ја телефоном, осетио сам ентузијазам и искрену жељу саговорника да клуб који је већ достигао висок ниво, додатно унапреде, подигну, што се мени изузетно допало. Услови су изванредни, те нисам имао много дилема чију понуду ћу прихватити – истиче за „Глас Подриња“ хрватски стручњак.

До сада, Николић, некада одличан ватерполиста, данас још успешнији тренер, у колекцији трофеја има две титуле шампиона Европе, са Југом 2001. и Приморцем из 2009. године, као и ЛЕН куп са загребачком Младости. Уз њих ту су сви трофеји на домаћој сцени.



Дошли сте у нову средину, нову лигу, али наглашавате да су амбиције старе, непромењене.
-Играћемо изузетно јаку лигу, било је промена у екипи, али сматрам да су нови момци који су дошли, не само адекватне замене, већ имају потенцијал подићи екипу на још један нови ниво квалитета, наравно у комбинацији са староседеоцима. Јесте то млад тим, али то не сме да нам буде изговор. Желим да се боримо за највише пласмане, за трофеје у Купу и лиги, те то желим да пренсем на играче од првог тренинга.
Исте амбиције деле, јавно или скривено још три или четири екипе.
-Лига је изузетно јака, много је добрих екипа. Вероватно да се Раднички издваја као највећи конкурент. Довели су јако добре играче, приметна је жудња за трофејима у њиховим редовима. Мислим да је изузетно опасно, у било којем тренутку, отписати Партизан и Црвену Звезду, а свакако да ће велике амбиције унети и Нови Београд који је направио искусан састав од играча који знају освајати пехаре. Биће изуезетно тешко бити најбољи у таквој конкуренцији, али биће и другима тешко против нас. Наше је да радимо, тренирамо, испуњавамо замисли, а ваљда ће нас и срећа мало погледати, јер ће одлучивати нијансе.
Колико сте стигли да упознате играче са којима ћете сарађивати?
-Упознајем их, но почетак је био довољан да увидим изузетан потенцијал. Уз изузетке Марковића и Васића, остали су млади играчи, а сви имају репрезентативни потенцијал. Посебно апострофирам нашег голмана Радослава Филиповића. Претпостављам да ће после Токија доћи до смене генерација на голу Србије и да има велике шанске да се наметне као алтернатива.

Куп у децембру
Завршница Купа Србије за ватерполисте биће одиграна крајем године. Учесници финалног турнира ће се за трофеј борити 28. и 29. децембра у граду домаћину који ће бити накнадно одређен. До петог узастопног финалног турнира четири најбоља тима Србије, међу којима је и Шабац, дели четвртфинале заказано за 12. децембар
Познато је да Прва Супер лига стартује 26. септембра, уколико не буде додатних измена, а распоред мечева биће познат после данашњег (27.08) састанка представника клубова где ће бити извучени такмичарски бројеви. Лигашки део траје до 24. априла, а плеј оф ће најкасније бити окончан 2. јуна 2021. године.


Имали сте искуства највећих успеха у Европи. Колико се ватерполо променио од почетка овог века?
-Једино што се мења су критеријуми суђења, док у систему тренига и тактике великих измена нема. Убрзана је игра, јер је напад скраћен, али ми смо састављали екипу која може одговорити на највише захтеве, тако да је сада преостало да тренирамо, не много, него пре свега квалитетно, да играчи буду вредни и све ће бити у реду.
Постоји ли после деценија тренерске каријере још изазов рада у новој средини или то прерасте у рутину временом?
-Увек постоји узбуђење и свако може, ако жели, да се усавршава увек. Трудим се да још напредујем у свом послу и да помогнем играчима да постану светске играчине. Заједно можемо да напредујемо. Најлепша ствар у спорту је победа, она је база среће публике, играча. стручног штаба, управе. Када се досегне задовољство је награда за сав уложен труд.
Д. Б.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa