Инфо

3. септембар 2020.3. сеп 2020.
Зеленовић или Пајић
У СУБОТУ, 5. СЕПТЕМБРА СУДБИНА ГРАДА ОДЛУЧИЋЕ СЕ НА 27 БИРАЧКИХ МЕСТА

Зеленовић или Пајић

5. септембра треба бити свестан тренутка у којем се сви заједно налазимо. Бира се између слободе и понизности, између тога да грађани сами одлучују или да им се управља из Београда. Бира се између нашег права да сами гласамо и тога да неко купи и тај глас који нам је једини преостао. Шабац и уме и зна, и зато главу високо и поносно на биралишта без страх и уцена.
На крају, биће само онако како то желе грађани

Град Шабац ће у наредне четири године водити један од двојице највећих претендената на место градоначелика Шапца - актуелни градоначелник Небојша Зеленовић, испред коалиција „Шабац је наш“ или кандидат Српске напредне странке др Александар Пајић.
О њима двојици је, мање више све познато. Обојица су факултетски образовани. Зеленовић је дипломирао на Правом факултету Београдског универзитета, Пајић је завршио Факултет за физичку културу у Новом Саду, а докторирао у Нишу. Док је Зеленовић у претходних шест година обављао функцију градоначелника, др Пајић је био професор физичког у Медицинској школи, по доласку СНС на власт у Србији постаје директор исте школе, а онда убрзо и помоћник министра за образовање. Тренутно се налази на функцији „специјалног саветника министра за образовање одраслих“. Оно што је мање значајно јесте да је Зеленовић рођен у Шапцу, а др Пајић у Владимирцима.

СНС оптужио Зеленовића да је измислио епидемију
Када је крајем јуна и почетком јула ситуација са коронавирусом у Шапцу ескалирала, председник Србије и СНС, заједно са Градским одбором СНС у Шапцу, оптужили су Небојшу Зеленовића да је измислио епидемију у нашем граду и да хоће да уведе ванредну ситуацију да би остало још који дан на функцији. У граду је у другом пику првог таласа забележено око 2.000 позитивних на коронавирус. На недавној конференцији за штампу Градски одбор СНС у Шапцу, др Александар Пајић је оптужио Зеленовића да је „закаснио са увођењем ванредне ситуације“. На седници Скупштине града на којој је усвојена одлука о увођењу ванредне ситуације СНС није гласао за њено увођење.


Небојша Зеленовић


Зеленовић и његов тим су протеклих година успели да Шабац одрже градом у правом смислу те речи, без икакве помоћи Републике и уз обилату опструкцију републичке власти. Шабац је постао први град у којем грађани на референдуму одлучују о томе како ће се потрошити новац грађана који је прикупљен од плаћања пореза на имовину. Ако се вратимо неколико година раније, тадашњи градоначелник Београда и перјаница СНС Синиша Мали навелико је обећавао да ће Београђани на референдуму, попут грађана Париза, моћи да одлучују о пројектима који ће се финансирати из градског буџета. Мали је то најављивао на велика звона и то као оригиналну идеју, а СНС ју је пласирао до у небеса. Било је то крајем 2017. године када су се становници Шапца по први пут изјашњавали о пројектима које желе да финансирају.
Шабац је један од ретких градова који има погон за пречишћавање отпадних вода. Овај погон није важан само због чињенице да је један од најважнијих детаља везаних за здрав живот и бригу о животној средини, већ и због тога што Србија неће моћи да постане чланица Европске уније сво док ни последњи град и општина не изграде овакав погон и пусте га у рад. Београд, Ниш, Нови Сада, на пример, немају тај погон.
Када је реч о канализацији, Шабац се, без обзира на нападе СНС одлично показао и по овом питању. Канализациона мрежа се шири из годину у годину, а напредњачка власт у Београду и дан данас није успела да за најскупљи квадратни метар у Србији, у Београду на води, обезбеди канализацију, већ само да, оно што богата клијентела обави у „ве-це“ шољи, цевима проследи у реку Саву. Неко би само на основу овога помислио да је главни град Србије Шабац, а не Београд.
Питање је колико би Шабац био још лепши и модернији да је се држава није маћехински понашала према њему. Због тога што на власти у граду није СНС, наш град је много тога заобилазило. Остаће упамћено напредњачко залагање и вера у то да ће јапанска компанија Јазаки заобићи Шабац и отићи у Крушевац. Није Јазаки дошао у Шабац, на крају, зато што је то желео и омогућио Александар Вучић, већ зато што је то одлучио менаџмент ове светске компаније, а на основу онога што су имали прилику да виде у нашем граду. Једнога дана, када све ово прође сазнаће се име свакога ко је учествовао у борби да турска млекара, или белгијска фабрика чоколаде не дођу у Шабац. Један кандидат воли свој град, други воли своју партију, односно свог лидера.

др Александар Пајић


Ако партија тако нареди, сигурно је да ће Пајић радити на штету свог града, јер за чланове СНС постоји само воља једног човека. Шабац је град који издваја седам одсто за културу, др Пајић сигурно нема намеру да тај износ потврди. Наћи ће се неко у Београду ко ће наредити - каква култура, вреди. Актуелни градоначелник је више пута показао да уме да се одупре неразумним одлукама власти у Београду. Зеленовић редовно присуствује културним манифестација, др Пајића нико никада није видео у позоришту, на концерту, на било којој градској манифестацији.
Актуелни градоначелник је у приличној мери транспарентан. Његовим конференцијама за штампу присуствују сви новинари који то желе и имају прилику да поставе питања која их занимају. Др Пајић избегава новинаре који нису под напредњачком контролом. На своје конференције за штампу позива само новинаре у које има поверења, док за новинаре Гласа Подриња, Радио-телевизије Шабац и Подринских нема места на конференција за штампу Градског одбора СНС у Шапцу.
Шабац има велику шансу да, ако у суботу на изборима победи СНС, заличи на све оне радове у Србији у којима је на власт СНС. Најсветлији пример напредњачке власти је Београд. То је град који има градоначелника који се не меша у свој посао и којим управља председник Србије преко заменика градоначелника. Троше се абнормална средства за фонтане, споменике, тргове, сређивање улица и тротоара, а онда јово-наново. Погледајте само пример Трга Републике у Београду. Мањи од овог у Шапцу, а неколико пута скупљи. Тешко да је то нормално.
Шабац је кроз векове био пример, особен град пун поноса и слободе. Неко би, такође, помислио да је избор једноставан. Међутим, није. Када се борите протв неког, а тај не зна за ферплеј и добро зна да краде, онда имамо проблем због којег у нашем граду избори још нису завршени. Овога пута је Шабац један једини, не због тога што се изборна крађа десила само у нашем граду, већ због тога што су напредњаци само у Шапцу проваљени да су крали. То је велика ствар. Да смо нормална земља, председник и премијер Србије би распустили одбор своје странке у Шапцу и признали би да су крали. Али власт која се заснива на крађи, идолопоклонству, слушању наређења, поред свих привилегија које уз то иду није добра по грађане. Добра је по чланове, али докле.
Зато, 5. септембра треба бити свестан тренутка у којем се сви заједно налазимо. Бира се између слободе и понизности, између тога да грађани сами одлучују или да им се управља из Београда. Бира се између нашег права да сами гласамо и тога да неко купи и тај глас који нам је једини преостао. Шабац и уме и зна, и зато главу високо и поносно на биралишта без страх и уцена. На крају, биће само онако како то желе грађани.

Поништени због изборне крађе
Локални избори у Шапцу одржани су у 21. јуна ове године. Иако је СНС прогласио победу на изборима уз констатацију да је освојио више од 30.000 гласова, Градска изборна комисија је поништила комплетне изборе због изборне грађе због које је прави тим актуелног градоначелника поднео 43 кривичне пријаве о чијој се судбини и даље ништа не зна. Шабачки напредњаци су се жалили Управном суду који је делимично усвојио њихову жалбу и пресудио да се избори понове на 27 бирачких места. Због епидемије коронавируса у Шапцу је почетком јула уведена ванредна ситуација, а ГИК одлучио да се избори понове седам дана по укидању ванредне ситуације. Избори ће бити поновљени у суботу, 5. септембра. Право гласа на њима имаће више од 28.000 наших суграђана.


Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa