Инфо

3. септембар 2020.3. сеп 2020.
Шабац, град за пример и поштовање
Вера Марђокић Симић, професор српске књижевности и језика

Шабац, град за пример и поштовање

„Када човек живи у земљи каква је наша, мора осећати дубоку унутрашњу потребу да мења ствари на боље. Сваки вид отпора актуелној власти је цивилизацијски и морални чин, истиче
Вера Марђокић Симић
Човек постаје слободан својом одлуком, отпором и непристајањем, записао је књижевник Меша Селимовић. Колико је данашње друштво заиста свесно снаге и тежине коју носи нека одлука уочи тек када се сусретне са избором. Неки су једноставни и ту дилема не постоји, јер у сржи људског бића је да буде слободно, неспутано и бори се против сваке репресије, повратка у мрак. Док „живи“ начело слободе, неспутане мисли и свет има шансу за другачију будућност. Слобода, непристајање, очување цивилизацијских тековина основи су мотиви и водиље за Вера Марђокић Симић, професора српске књижевности и језика и кандидата на листи “Шабац је наш” Небојша Зеленовић.
Прихватили сте позив актуелног градоначелника Небојше Зеленовића да будете део листе за локалне изборе коју он предводи. Шта Вас је мотивисало да начините тај корак?
Када човек живи у земљи каква је наша, мора осећати дубоку унутрашњу потребу да мења ствари на боље. Сваки вид отпора актуелној власти је цивилизацијски и морални чин. У складу са тим сам са задовољством прихватила позив нашег градоначелника Небојше Зеленовића који ми је пружио прилику да искажем своје ставове и да заједно са њим и његовим тимом урадим нешто добро за будућност овог града и ове земље.
Дакле, моји мотиви су врло јасни - борба за слободу и бољу будућност свих нас. Нема калкулације са тако озбиљним стварима. Деценије наших живота су отишле у неповрат због оних који су деведесетих били на власти у овој земљи, а и даље су ту, само усавршенији и перфиднији. Сваки вид отпора томе је моја унутрашња потреба. У једној речи - НЕПРИСТАЈАЊЕ.
Политика као појам нема увек позитиван призвук код људи. Ипак, када говоримо о овом виду друштвене ангажованости често се истиче разлика између политике на националном/међународном нивоу и оне на локалном. Како Ви видите политику на нивоу локалне самоуправе?
Политика је у Србији изједначена се корупцијом, криминалом, личним интересима, недостатком институција и свега што треба да чини једну демократску земљу у 21. веку.
Зато је тај појам код нас омражен. Људи га везују за све што има негативан призвук. То и није чудно. Уско је повезано са владајућим структурама. Они шаљу такву слику и поруку.
Али то није политика. То је криминал.
Политика треба да чини скуп смерница и принципа по којима једна заједница функционише. У том смислу оно што имамо ми на локалу у Шапцу јесте политика. Врло јасна, просперитетна, уређена и за добробит свих грађана.

Драги моји Шапчани, у суботу 5. септембра устаните, исправите кичму коју вам уценама и притисцима савијају, удахните дубоко, изађите на изборе и сачувајте наш град и своје достојанство


Начин на који функционише Шабац лако је применити и на целу државу. Тако да је локална политика овог града здрав темељ за политику читаве Србије.
Шабац је спој визије и традиције, богате прошлости, значајних успешних пројеката, али и оних чија се реализација очекује у будућности. Прва варош Србије, Мали Париз неки су од синонима за град. Шта је то што Шабац издваја од других градова у Србији, оно што га чини другачијим, посебним местом за живот?
Шабац је слободан град! То је његова прошлост, садашњост и будућност.
Наша обавеза је да чувамо дух овога града и његову традицију за генерације које долазе. Као што су чинили наши преци за нас.
Уређен, инфраструктурно врло развијен, уредан, урбанистички испланиран, а развија се и даље. Постаје модеран град по европским и светским стандардима.
Суштина Шапца је то што је увек на корак испред свих. Суштина Шапца је бескрајни шарм и слободарски дух. То је оно што се негује и развија, зато што је ретко. У нашој земљи, нажалост, јединствено. Никако не смемо дозволити да овај господски град тако богате традиције постане део каљуге у којој се ваља читава Србија.
Овде се живи слободно, мисли слободно и свакоме се пружа прилика да покаже најбоље од себе. Зато је посебан, а наша обавеза је да такав и остане.
Ако бисмо са са нивоа садашњости направили прелаз ка будућности, како видите свој родни град кроз четири године, с обзиром на то да се често говори о два могућа пута, односно две алтернативе?
Период од четири године је дуг. За то време много тога може да се поправи, али и поквари. У зависности од тога да ли ћемо бирати да у њему сачувамо оно најбоље или ћемо га препустити незналицама који у њему виде само функције и остварење личних амбиција.
За нас је Шабац град за пример и поштовање, за ове друге је прилика да га очерупају и да разграбе оно што брижно градило и чувало деценијама.
Разлика је цивилизацијска и не могу да замислим своје суграђане који не желе да сачувају оно што је њихово. Тешко је схватити да сви ми кућу градимо, негујемо и домаћински се односимо према њој, а онда пустимо да све пропадне до темеља.
Шапчани вреде више и знају боље. Шапчани неће дозволити да наш град постане исти као и остали у Србији - ружан, тужан и без духа који га краси. Неће дозволити да постане град уцењених људи који су пали у доживотно дужничко ропство осуђиваним криминалцима. Чврсто сам уверена да на крају добро мора да победи зло.
Оно око чега се сви слажу је да је наредни викенд изузетно важан за будућност града и локалне заједнице. Која је Ваша порука Шапчанима пред дан(е) одлуке?
Предстојећи викенд је викенд одлуке о будућности града. Понављају се избори на 27 бирачких места зато што су покрадени и суд је то потврдио својом одлуком да их поништи.
Разлика између светла и таме, пристојности и цивилизацијског назатка је 800 гласова! Дакле, нерешено! Грађани на ових 27 бирачких места одлучују да бране град, у то сам сигурна. Бране га својим гласом и савешћу која им неће дозволити да не изађу на изборе.
За викенд бирамо између листе коју предводи градоначелник Небојша Зеленовић и листе коју предводи Саша Пајић. Градоначелник има подршку грађана, а ови други подршку осуђиваних криминалаца, који не бирају средства за уцене, репресију и принуду.
Градска изборна комисија преузела је одговорност за организацију избора и постарала се да буду фер и слободни. Да нико не може да нас уцењује, прети или да нам нарушава тајност гласања. Нико не може знати коју листу смо заокружили на биралиштима, то је само наша слободна одлука.
Драги моји Шапчани, у суботу 5. септембра устаните, исправите кичму коју вам уценама и притисцима савијају, удахните дубоко, изађите на изборе и сачувајте наш град и своје достојанство.
На вас је ред да покажете - НЕПРИСТАЈАЊЕ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa