Инфо

3. септембар 2020.3. сеп 2020.
Правила свуда  постоје и поштују се
ШКОЛА У ДОБА КОРОНЕ У ИНОСТРАНСТВУ

Правила свуда постоје и поштују се

“Маске се већ месецима носе свуда, поштује се физичка дистанца и то је нешто нормално” каже Марија Тачковић из Немачке. “Настава ће се до првог октобра обављати путем скајпа или вибера” наводи Милена Кривокапић из Црне Горе. “Деца недељено у школу одлазе два дана, а три дана уче од куће онлајн” јавља Вера Јовановић из Катара
Пред почетак школске године родитељи и ђаци у Србији су се суочили са бројним недоумицама, од тога како ће бити организована настава, до тога шта ако се дете разболи (или се само посумња на то). Покушали смо да сазнамо каква је ситуација у другим државама и дошли до закључка да и у неким доста уређенијим системима није све идеално. Ипак, нико нема проблем са тим да се правила морају поштовати. Заправо, то се уопште не доводи у питање.
Марија и Саша Тачковић прошлог лета су се из Шапца одселили у Диленбург у покрајини Хесен у Немачкој. Близнакиње Николија и Стефанија тамо су кренуле у школу. Како школска година тамо раније почиње, већ месец дана похађају други разред.
-Нормално иду у школу, а часови су им од 8.30 до 12.15, односно 13.00 сати. Маске су обавезне док су у дворишту на паузи. Температуру су им мерили само првих неколико дана. Спорта ван школе нема. На почетку школске године смо потписали изјаве да су деца здрава, да нису нигде путовала и дали на увид вакцинационе картоне. Свако ко је путовао мора да иде у карантин 14 дана, чак и ако има негативан тест на ковид. Деца маске носе без проблема. Маске се већ месецима носе свуда, поштује се физичка дистанца и то је нешто нормално. Вируса једно време код нас није било, међутим, поново се појавио када су се вратили туристи из Хрватске и Турске, наводи Марија Тачковић.
Што се тиче најближег окружења, у Црној Гори је почетак школске године одложен до октобра. До тада ће настава бити онлајн.
-Још увек нису изашли званични подаци о томе како ће се ићи у школу. Из неких незваничних извора се чује да ће ђаци ићи у две смене и да ће обавезно морати да носе маске. Ваљда ће одељења бити подељена, по 15 ученика у учионици да би могли да држе дистанцу. Мислим да се неће мерити температура, али ће морати да носе неко своје средство за дезинфекцију руку. Настава ће се до првог октобра обављати путем скајпа или вибера. Што се факултета тиче, у понедељак су почели испитни рокови. Студенти су обавезни да носе маске на испите и да седе у размаку од два метра, наводи Милена Кривокапић из Будве, мајка Александре која креће у девети разред (у Црној Гори се предшколско рачуна као први разред) и студента Ивана.
Када је реч о „белом свету“ ни тамо родитељи нису баш најсигурнији шта њихову децу чека у школи. Виктор Јовановић полази у први разред у Дохи, у Катару. Иако се мислило на све детаље, систем организовања наставе није баш једноставан.

Када је реч о „белом свету“ ни тамо родитељи нису баш најсигурнији шта њихову децу чека у школи


-Школска година је организована комбинованим системом учења онлајн и одлазака у школу. Одељење је подељено на три групе, због дистанце између столова. Деца недељено у школу одлазе два дана, а три дана уче од куће онлајн. Истовремено је онлајн настава за две групе које су код куће, док је једна група у школи. Родитељи децу предају ујутру на капији школе, а они затим са маскама пролазе поред сензора за мерење температуре и одлазе у учионице. Нема излазака напоље и све активности се обављају унутра. По завршетку наставе родитељи децу поново преузимају ван школске зграде, у дворишту и опет им се мери температура. Уколико се појави зараза у школи постоји могућност увођења само онлајн наставе. Сво особље у школи је тестирано и школа је дезинфикована. Организација је добра, а у пракси ћемо видети како ће то изгледати, каже Вера Јовановић, Викторова мајка.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa