Инфо

3. септембар 2020.3. сеп 2020.
ИЗБОРНИ РЕЗУЛТАТ ОБАВЕЗУЈЕ
РАЗГОВОР СА ДУШАНОМ ИЛИНЧИЋЕМ, НОВИМ (СТАРИМ) ПРЕДСЕДНИКОМ ОПШТИНЕ КОЦЕЉЕВА

ИЗБОРНИ РЕЗУЛТАТ ОБАВЕЗУЈЕ

„Ништа од свих досадашњих и будућих инвестиција није дошло у Коцељеву само од себе. Стварају се адекватни амбијентални услови и партнерски однос локалне самоуправе и ивеститора је кључ успеха. Парнтерски однос не подразумева само једнострану корист и интерес. Ми као партнери у овим пословима се трудимо да обезбедимо услове како би улагачима било што комфорније да покрену производњу, да раде и буду задовољни, али да је задовољна и њихова околина, локална самоуправа и запослени који раде у тим погонима. Поента је да имамо што више различитих делатности како би била обезбеђена нека врста сигурности и како би свако могао да нађе радно место сходно свом образовању и интересовању“
Можемо бити задовољни са свим оним што је урађено у свим сверама, на свим пољима, у области енергетике, водоснабдевања, укупне инфраструктуре, раста привреде, уређења речних корита, улагања у школску и спортстку инфраструктуру у виду реконструкције школских објеката и изградње школских терена и фискултурних сала...То је оно што је јасно видљиво и што су грађани Коцељеве препознали, што су потврдили и на самим изборима када је СНС остварила бољи резултат него 2016. Тада је било 80 процената а на овогодишњим 85 процената освојених гласова.Имали смо најбољи изборни резултат у овом делу Србије и то довољно говори. Све је то резултат једног упорног, преданог, одговорног и пре свега, поштеног рада с којим смо се руководили у протеклим годинама. Циљ нам је да тако наставимо и у наредним. С тим што на овакав изборни резултат имамо обавезу да радимо још пожртвованије како бисмо оправдали поверење наших грађана. Оно што ћемо радити у наредном периоду, а што је већ у фази реализације, је резервоар за воду, капацитета хиљаду кубика, који ће служити за лагеровање довољне количине исправне пијаће воде како би се предупредили евентуални проблеми у испоруци и снабдевању корисника, грађана и привреде. То је за нас капитално дело које улази у завршну фазу реализације. Новац смо обезбедили из општинског буџета а инвестиција ће бити предата ЈКП “Прогрес”. Да би могли да проширимо водоснабдевање на делове општинe где је за сада немамо, улазимо у реализацију прикључења на водо систем Стубо Ровни и у поодмаклој смо фази када је реч о самој изради планова. То је једна од најбитнијих ствари за развој локалне самоуправе. Посебно ће значити пољопривредницима који, да би повећавали своје капацитете, између осталог, морају да имају уредно и стабилно снабдевање водом. То је само једна од ствари које се тренутно раде на подручју наше општине. Много тога је урађено и у области електроснабдевања, посебно на нисконапонској мрежи. То не значи да се није радило и на унапређењу високонапонске. Напротив. Међутим, нешто што ће за све нас бити кључно када је ова област у питању и на чему се ради већ дужи низ година јесте трафо 110/20 киловолти. Ова инвестиција пружиће нам један нов, додатни потенцијал за укупни развој, посебно када је реч о привреди која се у последњих неколико година развила и то не само у седишту општине, већ и у њеним руралним деловима, што нам је и циљ. Важно нам је да развијамо све делове општине због опстанка и напретка сваког краја. Ми немамо у овом тренутку ни један привредни субјект који не функционише. Ова локална самоуправа има добру сарадњу са свим привредницима. Ту смо да им дајемо “ветар у леђа” у оној мери у којој је то могуће, да будемо партнери. Радује нас што постојећа привреда реинвестира средства и додатно проширује своје капацитете и гради нове погоне- почиње своју причу за „Глас Подриња“ председник општине Коцељева Душан Илинчић, којем је недавно на овој функцији поверен трећи мандат.
Једна од највећих најављених инвестиција за наредни период је реконструкција и доградња коцељевачког вртића чији капацитети су, упркос проширењу од пре пар година, ипак недовољни да приме сву заинтересовану децу.
-Нешто што нам је веома важно да урадимо јесте реконструкција и доградња вртића зато што је то потребно, с обзиром на број захтева родитеља и број деце која већ иду у предшколску установу. Вртић је до сада био понос ове општине, а сигуран сам да ће то бити и у будуће. Ова установа фантастично ради, остварује запажене резултате, добија високе оцене од стране Министарства просвете. Финансијска средства у висини од преко 300 милиона динара су обезбеђена од стране државе и реч је о заиста импозантној суми новца што ће бити највеће појединачно улагање у ову општину. Пројекат је завршен, али је корона утицала на све, па и на почетак радова. Оно што ће уследити јесте расписивање јавне набавке.
Још једна од најављених инвестиција у овој општини ушла је у почетну фазу реализације. Реч је о електрани на био масу у Свилеуви.
–Да. Инвеститор је откупио земљиште, пројекат је завршен, добијене дозволе за које је надлежна локална самоуправа. Оно што се, према нашим сазнањима чека, јесте дозвола ресорног министарства да могу да се прикључе на систем за дистрибуцију енергије. То је предуслов за улазак у следећу фазу. Надамо се да ће се ова инвестиција реализовати јер реч је о инвестицији која није озбиљна само у финансијском смислу већ и у еколошком. То је нешто што је дугорочно и корист је вишеструка. Не загађује, скупља отпад, био масу и користи у производњи. Позиционирају се у нашој општини али ће радијус скупљања био масе бити до 80 километара.

Када сумирате досадашње резултате, чиме сте задовољни, а шта је то што би могло боље?
-Задовољан сам чињеницом да све што смо започели то је заживело и остварује свој континуитет. Рецимо, Фестивал зимнице је један од примера. Ове године, на жалост, због короне неће бити одржан у досадашњој форми. Посебно сам поносан на то што смо у најтежим тренутцима за ову општину, попут периода поплава, прошли јединствени, удружени, што смо одрадили посао како ваља. У највећој мери сам поносан на реконструкцију образовних објеката и изградњу спортских терена и то у готово свим деловима ове општине. Све је урађено у веома кратком временском периоду и све је урађено за нашу децу и омладину. Жеља нам је да створимо једне нормалне, адекватне услове за развој и образовање сваког детета, примерене модерном добу, да постакнемо код њих здраве навике и упутимо их на здрав начин живота. Доста тога нас очекује у наредном периоду што би ваљало урадити. Једна од ствари је и реконструкција зелене пијаце у Коцељеви. То је једина пијаца у овом месту коју имамо и у коју од њеног постања, већ неколико деценија готово да није ништа улагано. Сматрамо да је време да Коцељева добије једно модерно, пристојо и условно место за пласман пољопривредних производа. Не могу рећи да нисам задовољан али је важно да инсистирамо на константном усавршавању свих нас, на перманентој едукацији. Морамо да радимо на себи.


Колико је тешко издвојити се и привући потенцијалне инвеститоре у једну општину?
-Ништа од свих досадашњих и будућих инвестиција није дошло у Коцељеву само од себе. Стварају се адекватни амбијентални услови и партнерски однос локалне самоуправе и ивеститора је кључ успеха. Партнерски однос не подразумева само једнострану корист и интерес. Ми као партнери у овим пословима се трудимо да обезбедимо услове како би улагачима било што комфорније да покрену производњу, да раде и буду задовољни, али да је задовољна и њихова околина, локална самоуправа и запослени који раде у тим погонима. Поента је да имамо што више различитих делатности како би била обезбеђена нека врста сигурности и како би свако могао да нађе радно место сходно свом образовању и интересовању. Ми смо једна од ретких општина која је остварила континуитет у власти. Са друге стране, имам утисак да нисмо опчињени том влашћу. Говорим из свог личног угла. Радимо за добробит свих грађана ове општине. За нас је грађанин у центру пажње и оно што представља његов животни стандард. Ми сви делимо и тај тротоар, струју, воду, пут...па и бахаћење појединаца. Све ми то делимо. Ово је мало место и тешко је дистанцирати се од неких ствари, биле оне лепе или ружне. Предност стабилне власти и непромењености у функционисању је што се не губи време и препознаје се добар део проблема и потреба обичног човека.
Протеклих година су у центру пажње биле тзв.капиталне инвестиције. Чини се да је дошло време да се размишља и о уређењу саме вароши, о изградњи парка, трга, о визуелном изгледу Коцељеве. Да ли делите то мишљење?
-Нема месне заједнице на подручју наше општине у којој нисмо озбиљно радили, која на пример није добила километре асфалта. Али, апсолутно сте у праву да је дошло време да уредимо седиште општине, да добијемо нове садржаје и радимо на изгледу. Тренутно имамо парк такав какав је. Пројекат за његову реконструкцију, санацију и доградњу је урађен а вредност ових радова је око милион евра. Планирано је да нови парк буде на постојећој локацији али би имао двоструку намену. То значи да би током целе године служио за одмор, релаксацију и забаву али би у дане трајања Фестивала зимнице био прилагођен потребама ове манифестације и потпуно стављен у функцију сајма. Пројекат је урађен још 2018. Међутим, тражимо начин да изнађемо средства за реализацију. Не могу са сигурношћу да кажем у ком периоду ће се то и догодити али свакако размишљамо у том правцу да обезбедимо и ту врсту комфора попут шеталишта, паркова, анимација које су неопходне за садржајнији, богатији живот, за све оно што једну средину чини урбаном. Ми смо до сада урадили много ствари и решили одређене проблеме који никада раније нису били ни на почетку решавања, попут регулисања Раснице и других мањих водотокова, који су правили озбиљне проблеме приликом обилних падавина. Ми смо до сада урадили много на бољој заштити од изливања. Не можемо никада са сигурношћу тврдити да неће бити више проблема али смо доста урадили на превентиви. Такође, важно је подсетити да је на подручју наше општине било једно од првих постављања аутоматизованих противградних базних станица што је значајно првенствено за пољопривреду. Ради се о програму министарства пољопривреде који је показао своју ефикасност у досадашњем делу сезоне и надамо се да ће тако и остати. Све што је до сада урађено у овој општини, постигнуто је захваљујући Верољубу Матићу. Његово име и досадашњи рад је директно утицао на развој и ширење Коцељеве. Многи ће рећи да су највеће инвестиције дошле у време када сам постао председник општине. Али, не сме се заборавити да је базу направио Матић који је био председник ове општине и који је својим одласком на више позиције омогућио развој и напредак ове општине. Самим тим, нама је на локалу било много лакше јер смо имали његову подршку. Испоставило се да сам се нашао у право време на правом месту. Све што има почетак, има и крај. Обично ко дође на ову функцију, помисли да је незаменљив и јединствен, што је погрешно.
В. Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa