Инфо

3. септембар 2020.3. сеп 2020.
ШАБАЧКА ФДУ РЕВОЛУЦИЈА
БУДУЋНОСТ СРПСКЕ КУЛТУРЕ

ШАБАЧКА ФДУ РЕВОЛУЦИЈА

У културној атмосфери овог града, стасала је генерација која обећава. То је генерација младих који се својим знањем и уметничким талентима, издвајају од својих вршњака из остатка Србије. Ова вест је добра, јер у себи носи наговештај културног и уметничког процвата, који би ускоро могао да се догоди у овом граду. Уједно, то је вест која, више него и једна друга, показује да су шабачке културне политике вођене на исправан начин и да су буџетска улагања у културу, била смислена и оправдана
Није новост то да се Шабац поноси својом традицијом у уметности и култури. Ипак, један феномен новијег датума, не престаје да изазива све већу пажњу, како локалне, тако и професионалне јавности из читаве земље. У овом тренутку, факултете из области позоришта, драме, филмских и сценских уметности, студира чак дванаесторо младих Шапчана.
За град ове величине, али и за драмске академије, познате по тешким пријемним испитима и томе што примају веома мали број студената, ова појава сведочи о томе да се на шабачкој уметничкој сцени дешава нешто важно. У културној атмосфери овог града, стасала је генерација која обећава. То је генерација младих који се својим знањем и уметничким талентима, издвајају од својих вршњака из остатка Србије. Ова вест је добра, јер у себи носи наговештај културног и уметничког процвата, који би ускоро могао да се догоди у овом граду. Уједно, то је вест која, више него и једна друга, показује да су шабачке културне политике вођене на исправан начин и да су буџетска улагања у културу, била смислена и оправдана.
Уколико градске културне политике буду утицале на то да се ови млади људи, након студија, врате у свој родни град, биће то први пут у историји, да шабачку културу воде школовани кадрови из локалне средине. Уједно, то би могао бити и први овакав случај у Србији, јер нема градова који се могу похвалити бројком од дванаесторо студената најпрестижнијих уметничких школа, у истој генерацији. Због тога, ове талентоване и вредне младиће и девојке, треба чувати и држати на оку: њихове будуће каријере, могле би пријатно да нас изненаде.
А ко су младе наде нове шабачке културе?
Јована Омеровић студира глуму, на Академији уметности у Новом Саду. Ема Павловић је на смеру за сценски дизајн новосадског Факултета техничких наука. Стефан Чамџић завршава студије режије на Факултету драмских уметности у Београду, код исте професорке, на чијој претходној класи је студирао и Максим Милошевић, млади шабачки редитељ. Илија Петровић и Лука Михаиловић су на трећој години филмске режије, а Ружица Ристивојевић је, ове године, на истом факултету, уписала камеру. Најзанимљивије јесте то што на првој и другој години позоришне продукције, студира чак шесторо младих Шапчана: Јелена Чеивановић, Александар Јелић и Милан Љубић, студенти су друге године, а у јуну су им се, на истом смеру, придружили и бруцоши: Лука Лазаревић, Урош Почуча и Никола Марковић.
Када се у виду има број становника Шапца, јасно је да није у питању пука коинциденција. Ови млади људи, не само да су током одрастања заволели културу и уметност, већ је и врло очигледно да су у овој области добили правилну едукацију и усмерење. Томе у прилог говори и чињеница да су сви на државним академијама и сви уписани као редовни студенти, на буџету. Лука Лазаревић, био је први на ранг листи кандидата, што значи да је пријемни за позоришну продукцију, положио са максималним бројем поена.
О овом феномену, разговарали смо са Миленом Богавац, директорком Шабачког позоришта, која је од самог почетка свог мандата, истицала важност позоришног рада са младима и за младе. Питали смо је шта је то Омладински клуб Шабачког позоришта и да ли сматра да је овај програм, намењен средњошколцима, утицао на чињеницу да се омладина из нашег града, у тако великом броју, заинтересовала за позориште и драму.
-Ова чињеница јесте важна, али није од пресудног значаја. Нису сви шабачки студенти позоришних и филмских академија, били и чланови Омладинског клуба. Такође, неки од њих: Стефан, Илија, Ема и Лука Михаиловић, одабрали су и уписали факултете, пре него што је Омладински клуб почео са радом... То, дакле, значи да је богата традиција позоришног и уопште- уметничког живота у Шапцу, као и традиција квалитетне драмске едукације деце и младих коју предводе „Весело мајмунче“ и „Сцена Маска“, почела да показује своје резултате и раније.
Омладински клуб ту се појавио као додатна мотивација и може бити да је једном броју младих, скренуо пажњу на то да у позоришту могу да се раде и друге ствари, осим глуме. Током рада са Омладинским клубом, добро сам упознала све младе људе који се ту окупљају, па тако могу да тврдим да су сјајни, вредни, даровити и одговорни. Свако од њих је заслужио да упише факултет који жели, а чињеница да су своје слободно време проводили волонтирајући и дружећи се у Шабачком позоришту, свакако је допринела томе да усаврше своја знања. Наши Окејчићи гледају све шабачке и гостујуће представе, што значи да годишње виде и до стотинак наслова. Будући да су представе Шабачког позоришта, сви гледали по неколико пута, сигурно је да су стекли знање о томе како се нека представа развија и мења, кроз време, али и да су добили много бољи увид у текстове, режију, глуму, поступке, као и у саму организациону структуру позоришта.



Како заправо ради Омладински клуб Шабачког позоришта?
-Омладински клуб није школа глуме, нити је школа за таленте. То је волонтерски програм намењен свим младим људима који се интересују за културу, у најширем смислу те речи. У Шабачком позоришту, они добијају прилику да волонтирају, односно, да помажу у малим пословима, везаним за организацију и промоцију програма. За узврат, добијају континуирану едукацију у оним областима које их занимају. Ко жели да глуми, добија прилику да се опроба на сцени. Кога занима техника, помаже нашој техничкој служби. Ко жели да пише, увек има с ким да продискутује, добије савет или стручну литературу. Ко смисли програм, имаће сву подршку у реализацији... Али, најважнији део овог процеса, јесте чињеница да сви они заједно, учествују у свакодневном животу институције. Они су ти који цепају карте, раде као разводници, гардеробери и редари на представама. То нису тешки и оптерећујући послови, али јесу послови који их чине незамењивим делом нашег тима. Захваљујући овим послићима, сви они одлично познају наш репертоар, путују са нама на гостовања, у своје школе носе наше репертоарске флајере, шерују објаве Шабачког позоришта на друштвеним мрежама, и уопште: у својој генерацији, они су нешто као амбасадори ове установе. У току рада на новим представама, увек се упознају са гостујућим уметницима, а они често – специјално за њих, смишљају радионице или их укључују у рад на представама, као асистенте. На Позоришном пролећу и Позоришној ревији, наша екипа волонтера и волонтерки, потпуно је овладала сваким сегментом продукције позоришног фестивала. Заправо: мислим да смо тренутно најуигранији фестивалски тим у земљи. Кроз ове процесе, пуно су напредовали, а доказ је и чињеница да су прошлог лета, заједно с Омладинским позориштем „Вожд“, на Мишару, организовали међународни позоришни фестивал ИНТЕФ. Био је то веома успешан, али и по свему јединствен догађај. Пре свега, зато што није често да се у некој руралној средини одржи међународни театарски фестивал, а затим и због чињенице да је најстарија особа у организацији био Душан Симић, млади глумац и сарадник нашег позоришта, који је прошлог лета имао пуних 25. Сви остали, били су тинејџери, што не значи да се са сваким сегментом организације нису носили максимално озбиљно.
Да ли је чињеница да се омладинци у Шабачком позоришту баве организационим пословима, утицала на то да их чак шесторо упише продукцију?
-Донекле, сигурно јесте. Од шесторо студената продукције, половину чине чланови Омладинског клуба. Један од докумената које прилажу у конкурсној документацији за пријемни је и препорука из позоришта или од неког професионалца, с којим су сарађивали. Будући да сам члановима ОК-а, лично писала препоруке, било ми је важно да истакнем чињеницу како је Шабац град са огромном културном продукцијом, а да у њему нема школованих продуцената. Задовољна сам тиме што су колеге са ФДУ озбиљно схватиле моју напомену, али сам истовремено и крајње изненађена тиме нису примили једно или двоје, него чак шесторо студената из једног града! То је заиста феномен који заслужује сву могућу пажњу, јер шесторо добрих продуцената, може да помери планину, организује државу, град или сваки други посао, до кога им је стало... Уверена сам да ће, за њихово образовање, бити добро то што су, од самог почетка, екипа и што су, као суграђани и колеге, упућени једни на друге. Ту ће се десити нека синергија: они ће постати озбиљан тим, а ако Шабац буде паметан да ову шансу искористи, од ових младих људи, много нас тога доброг очекује у будућности.



Један од последњих програма који је у Шабачком позоришту организован, пре пандемије корона вируса, носио је наслов „ФДУ револуција“. Какав је то пројекат био?
-Ово је био први испитни рад Јелене Чеивановић и Милана Љубића, са катедре за продукцију. Програм је био замишљен као промоција Факултета драмских уметности, а чиниле су га изложбе, трибине, пројекције филмова и једна студентска представа. Јелена и Милан, као вође овог пројекта, у Шабац су довели своје колеге са свих смерова, па су током два дана, кроз наше позориште продефиловали студенти режије, продукције, глуме, камере и монтаже... Посебно сам задовољна чињеницом да је Град Шабац препознао значај овог пројекта и да Шабачко позориште није једина институција која им је пружила подршку. Своја врата отворили су им Народни музеј и Библиотека шабачка, али је подједнако важна била и подршка Одељења за друштвене делатности градске управе, као и локалних медија, који су догађај одлично пропратили. Важно је истаћи да је део испитног рада, била и обавеза студената да свим учесницима организују превоз, смештај и оброке, а да су Јелена и Милан, успели да све ове ставке обезбеде успомоћ доборнамерних људи из овог града: приватника и угоститеља. То показује да најшира локална заједница разуме и цени феномен ове необичне генерације, која је тек започела свој пут... Овакав став је охрабрујући и исправан. Шабац приказује у најбољем могућем светлу, исто онако као што то чине и ови млади људи.
Шабачко позориште

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa