Инфо

3. септембар 2020.3. сеп 2020.
Без погодбе са небом
ПРОСЛАВЉЕН ПРАЗНИК ЧУДОТВОРНЕ ПОРТ-АРТУРСКЕ ИКОНЕ У ХРАМУ СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ

Без погодбе са небом

Чудотворна икона Порт-Артурска на волшебан начин пронашла свој пут до храма Светог Василија Острошког у Касарским Ливадама. Због квара на аутомобилу испред порте, руски монаси одлучили да је оставе ту где се затекла. Од тада се празнује и обележава као слава
Икону Порт-Артурску иконописао је прота Осипенко из Покрова, благословивши да буде заштитница српског рода. Након његове смрти, син Сергеј довршио је икону и испунио аманет свог оца.
Од 2006. године, Порт-Артурска икона на волшебан начин пронашла је свој дом у храму Светог Василија Острошког Чудотворца.
- Руски монаси који су је носили у манастир Радовашницу, имали су квар на аутомобилу пред самом портом цркве. Отац Иван је позвао мајстора који им је поправио ауто, а они су, схвативши то као знак Мајке Божје и Њену жељу да буде овде, одлучили да икону оставе у нашем храму. Од тада чува Шапчане и све поклонике који јој притичу, рекао је протонаместник Миливој Пајић, старешина храма.
Иако се обележава у јулу, због ванредне ситуације у Шапцу, прослава је померена за недељу, 30. август. Велики број верника из Србије и Републике Српске слио се у ову светињу.



- Радујемо се што су нам дошли гости из Бања Луке, Крупња, Ваљева, Београда, Крагујевца, Лазаревца... Посебно нас радује велики број деце која долазе и редовно се причешћују. Нама, који смо на овом свету у пролазу, то даје наду да ће бити боље сутра и да ће живети Србија, додао је Пајић.
Чудотворна икона Порт-Артурска поштује се као заштитница војске, помаже у исцељењу од болести и чува од непријатеља.
- Божанска љубав и тајна вере наше је нешто што само Небо може да нам подари. Иако живимо у времену порока и велике духовне раслабљености, не можемо правити никакву погодбу са Небом. Господ нам је дао најсилнију помоћницу, Пресвету Богородицу. Свети руски старци говоре да захваљујући молитвама Мајке Божје није почео Трећи светски рат. Она мења ток историје и обеснажује сва лукавства овога света, поручио је у беседи прота Иван Јанчић.
Празник Порт-Артурске иконе обележава се и као слава. Ове године било је петнаест домаћина.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa