Инфо

10. септембар 2020.10. сеп 2020.
Нерешено у Градској  изборној комисији
ПОНОВЉЕНИ ИЗБОРИ У ШАПЦУ

Нерешено у Градској изборној комисији

Поновљене изборе 5. септембра обележио велики број неправилности. Градска изборна комисија није донела одлуку о понављању избора на основу примедби за 19 бирачких места, јер је гласање по том питању било нерешено. Против понављања избора гласало четири представника листе „Нови тим за Шабац“ Немање Пајића, док се представник листе „Руска странка“ није појавила на седници Комисије
Прошло је скоро два и по месеца од избора 21. јуна, а завршетак овог процеса у Шапцу јер и даље неизвестан. Поновљени избори на 27 бирачких места, који су одржани 5. септембра, обележио је велики број неправилност због чега се са нестрпљењем чекала одлука Градске изборне комисије.
На седници у уторак, 8. септембра ГИК је расправљао о примедбама са 19 бирачких места, али због нерешеног гласања, десет за и десет против, одлука о понављању гласања на тим местима није усвојена.
- На седници су разматрани чињенични наводи из поднетих приговора, те је Комисија на основу увида у записнике са бирачких места, утврдила да су наводи из свих 19 поднетих приговора неoспорно тачни, и да су на свих 19 бирачких места повређене одредбе изборних закона. Комисија је раније донела одлуку да се распусти бирачки одбор и понови гласање на бирачком месту број 36 Шеварице, а на седници одбијен је приговор против наведене одлуке - саопштено је из ГИК.

Тачку на изборе у Шапцу ставиће, дакле, Управни суд који има рок од 48 сати од пријема жалбе да одлучи


На одлуке Комисије подносиоци приговора, имају право жалбе Управном суду у року од 24 часа од пријема одлуке. Како незванично сазнајемо, правни тим коалиције окупљене око актуелног градоначелника Небојше Зеленовића искористио је ову могућност и упутио жалбу Управном суду у Новом Саду.
До оваквог гласања у ГИК дошло је због тога што је четири представника листе Нови тим за Шабац, актуелног председника Скупштине Немање Пајића, гласало против понављања избора. Незваничне информације из ове коалиције говоре о томе да је, упркос договору који је постигнут уочи седнице ГИК, одлучено да се одлука о понављању избора на још 19 места не подржи због бојазни да би ова листа том приликом остала без још једног мандата. Седници Комисије, из необјашњених разлога, није присуствовала једна од представница листе „Руске странке”.
Тачку на изборе у Шапцу ставиће, дакле, Управни суд који има рок од 48 сати од пријема жалбе да одлучи. Суд може да одбије све жалбе што би подразумевало понављање избора само на бирачком месту у Шеварицама, да прихвати све жалбе што би довело до понављања гласања на 20 бирачких места, или да делимично усвоји жалбе и да одреди на колико места ће се поновити гласање.
По добијању пресуде Управног суда, ГИК мора да распише изборе у року од седам дана.
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa