Инфо

10. септембар 2020.10. сеп 2020.
Сузбијање глодара
СПРЕЧИТЕ ШТЕТУ

Сузбијање глодара

Основни предуслови за појаву штеточина на озимим усевима и луцериштима, као и младим воћним засадима су дуг сушни период, високе дневне температуре. Већина глодара живи од 2,5 – 3 године, има велику моћ размножавања, изузетно развијено чуло мириса и слуха као и копачку активност
Глодари могу нанети значајне штете у ратарским усевима и младим воћним засадима.
Основни предуслови за појаву штеточина на озимим усевима и луцериштима, као и младим воћним засадима су дуг сушни период, високе дневне температуре. Већина глодара живи од 2,5 – 3 године, има велику моћ размножавања, изузетно развијено чуло мириса и слуха као и копачку активност.
За најзначајније врсте глодара утврђене су категорије бројности на основу којег се утврђује праг штетности и врши њихово сузбијање.
Праг штетности:
Ниска бројност 10-500 рупа/ха
-Средња бројност 500-5000 рупа/ха
-Врло висока бројност 20000-50000 рупа/ха
Мере заштите су обавезне на парцелама где бројност прелази праг штетности.
Мере сузбијања глодара врши се хемијским препаратима који се називају родентициди. На тржишту данас постоји велики број родентицида и то на бази следећих активних материја: Бромадиолона, Цинк–фосфида, Флорумафен, Хлорофацинона. Примењују се сипањем у настањене рупе. Рупе након примене затрпати, да би се заштитила дивљач.
У циљу сузбијања и смањења штете од глодара НЕ ТРЕБА се ослањати само на хемијске мере сузбијања. Добра обрада земљишта И предсетвена припрема може бити врло значајна. Дубоко орање делује вишеструко негативно на бројност глодара тако да би му требало приступити чим дозволе услови. На овај начин се може значајно редуковати бројност глодара, што би свакако требало искористити и смањити њихов потенцијал пред зиму како би се спречиле огромне штете и наредне године. Такође, где је могуће требало би извести орање граничних и необрађених површина. На парцелама где дође до уништавања усева услед исхране глодара требало би приступити њиховом преоравању.
У условима повољним за пренамножавање глодара(благе јесени, зиме без мразева и магле, са температурама изнад просечних), обавезно вршити прегледе усева да би се спречиле штете.
Штете од глодара могу бити директне и индиректне.
Директне штете од глодара су оштећења усева, засада, загађивање ускладиштених производа.
Индиректне штете праве као преносиоци бројних болести људи и животиња као што су: мишија грозница, трихинела, куга и др.
Све родентициде треба примењивати у складу са њиховим упутством за примену и то по сувом времену. Мамци се не смеју остављати на површини земље, већ се постављају у активне рупе глодара или у кутијама за излагање мамака како би се избегло тровање домаћих животиња, дивљачи, природних непријатеља и загађење животне средине. Мамци се не смеју примењивати по киши, после кише или у изразито влажном земљишту. Мамке је потребно постављати пластичним или металним кашчицама или чашама- никако голом руком.Третиране површине са родентицидима се морају прописано обележити и редовно обилазити ( једном у 10 дана минимум). Угинуле глодаре, остатке мамака потребно је сакупити ради спречавања секундарних тровања природних непријатеља – нарочито птица. Угинули глодари, остаци мамака се уклањају на безбедан начин.
Поред хемијских мера за сузбијање глодара на пољопривредним површинама се могу применити и механичке мера као што су: заоравање стрништа дубоким орањем, преоравање усева у којима је констатован висок проценат штета од глодара, тамо где је то могуће дубоко орање граничних необрађених површина или кошење, кошење међа, утрина и других непољопривредних површина који су идеално место за њихова станишта.
Дипл.инж Слободан Гошић ПССС Шабац

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa