Инфо

10. септембар 2020.10. сеп 2020.
Корак напред ка квалитетнијем животу
ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ БОГАТИЋ МИЛАН ДАМЊАНОВИЋ

Корак напред ка квалитетнијем животу

Кључне активности биће усмерене, превасходно наставку радова на изградњи секундарне канализационе мреже за насељено место Богатић, пословима на водоводној мрежи, проглашењу општине Богатић бањским местом, довођењу инвеститора, отварању фабрике и упошљавању младих људи, реконструкцији путне мреже и уређењу јавних површина у свим месним заједницама, реконструкцији и изградњи установа прешколског и школског васпитања, организацији бројних културних, туристичких и спортских манифестација
Општина Богатић, данашњи, свој Дан, дочекује с новим руководством, на чијем челу је председник, предузетник из Богатића Милан Дамњановић. Он је и саговорник Гласа Подриња, а питања су у највећој мери сконцентрисана на покушај да сазнамо нешто више о жељи за стварање што бољих услова за живот грађана ове локалне самоуправе, који су, како и Дамњановић, наглашава, увек били вредни и радни.
-Оно што желим да на самом почетку кажем је одређено оним што је обележило наше животе у последњих шест месеци. Нажалост сви смо сведоци да ова година није била ни мало лака, како за општину Богатић, тако и за нашу земљу, али и за читав свет. Десила се пошаст невиђених размера у виду коронавируса, која је из темеља затресла данашњи, традиционални начин живота и рада. Оно што је нама у локалној самоуправи био примарни задатак је да у атипичним околностима, до сада непознатим савременом свету, уложимо максимум напора и урадимо све што је у нашој моћи, како би смо сачували људске животе и обезбедили релативно нормално функционисање наше заједнице. Свакодневно радећи на решавању проблема, убеђен сам да смо у великој мери и успели у тој намери.
Како дочекујете данашњи дан?
- Због предходно наведеног, одлучио сам да данас нема места окретању уназад и анализи догађаја из прошлости, већ постоји објективна потреба да се сви заједно окренемо плановима за будућност.
Данас, на Дан општине, за добробит свих грађана, позивам Вас да заједно удружимо све расположиве снаге, знања и способности, да се сви удружимо око јединственог циља, а то је да Богатић у годинама пред нама, учини корак напред на пољу привредног и економског развоја, а да наши суграђани добију могућност за лепши и квалитетнији живот.
Да ли ће наши суграђани добити шансу да искажу оно што недвосмислено знају. Подсећам да су то вредни и поштени људи.
- Наш је крај традиционално познат по вредним и паметним људима. Људима који се не стиде да уче од других, али и људима који ће радо своје знање пренети другима. Не чувамо себично оно што имамо. У овој општини се одувек много радило. Наши суграђани само траже шансу и ништа више-на нама је да им је створимо и пружимо, а то ћемо и да урадимо! Без обзира на неповољне и тешке прилике, општина Богатић мора поново да постане једно велико градилиште, где се реализују значајни пројекти. Јасно нам је да нема другог начина и пута, бар нама, који смо преузели одговорност у руковођењу општином.
Где ће у наредном периоду бити усмерена посебна пажња, када се ради о развоју општине Богатић?
- Превасходно, наставак радова на изградњи секундарне канализационе мреже, за насељено место Богатић. О значају и неопходности ове инвестиције по сам развој општине Богатић и свих њених грађана, непотребно је трошити речи. Вишедеценијски недосањани сан и услов свих услова за привлачење инвеститора и отварање нових радних места.
Друго, радови на водоводној мрежи. Да вас подсетим да смо центар Богатића, односно сама варошица је прикључена на водовод (око 2.100 домаћинстава), док остале месне заједнице нису. Општина Богатић има проблеме са пијаћом водом и њеним квалитетом јер су изразито повишене количине нитрата.
Радићемо на проглашењу општине Богатић бањским местом. За то су објективни разлози, имајући у виду чињеницу да наша општина располаже огромним природним богатствима, посебно геотермалним изворима и одличним природним и тржишним потенцијалом. За велике инвестиције у овој области, неопходно је предузимање одлучних корака у том правцу. Тренутно имамо потенцијалне инвеститоре који су заинтересовани за улагање свог капитала у изградњу спа центра, хотела, базена и сличних садржаја на нашој територији.
Шта је још у плану?
- У плану је довођење инвеститора и отварање фабрика уз упошљавање младих људи. Наш крај је окренут пољопривредној производњи. Отварање фабрика за прераду воћа, сушара, дестилерија, које би запослиле наше људе, у многоме би променила на боље целокупно стање наше средине, при томе улила би се нова нада и реална могућност нашим суграђанима за вођење перспективнијег живота.
Радови на реконструкцији путне мреже и уређењу јавних површина у свим месним заједницама са наше територије остају и даље у врху приоритета.
Наравно, додајемо ту реконструкцију и изградњу установа предшколског и школског васпитања. Показана пажња и брига о најмлађима су препознати као неопходност и нешто због чега, ми носиоци јавних функција, имамо посебну обавезу и одговорност.
Неће бити заборављена организација бројних културних и туристичко-спортских манифестација, како би на тај начин додатно промовисали нашу општину, оплемењујући је таквим садржајима.
Уз питање места општине Богатић на географској карти Србије, упућујемо вам и честитке поводом Дана општине?
- Лично сам, а верујем и сви ви, изузетно поносан што сам део овог географског подручја, обележеног богатом историјом и слободарском традицијом. Богатић има почасно место на мапи Србије и ми морамо оправдати часно име које су за нас извојевали наши преци.
Верујем да ћемо и у овим тешким временима, сви заједно, имати довољно снаге, енергије и ентузијазма, да наш Богатић направимо онаквим каквим га сви ми и заслужујемо.
Драги пријатељи, Срећан Вам Дан општине Богатић! Живели!
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa