Инфо

10. септембар 2020.10. сеп 2020.
КОРОНА МЕЊА ПРАВИЛА
НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА ПОД МАСКАМА

КОРОНА МЕЊА ПРАВИЛА

Да бисмо наставили да развијамо један од основних циљева наше школе, а то је укључивање у образовни систем са једнаким условима за све, подизање квалитета образовања у сеоској средини са циљем заштите најбољег интереса ученика, а уз поштовање свих препорука за безбедан повратак током трајања пандемије Ковид 19, закључак је да издвојена одељења поседују све просторне и кадровске ресурсе који су неопходни да се наставни процес одвија уз истовремени боравак свих ученика наших издвојених одељења
Првог септембра нова школска година је и за ђаке у ОШ “Мића Станојловић” почела на неуобичајен начин, под маскама, уз поделу одељења на групе у појединим школама и обавезно држање физичке дистанце. Чини се да су деца, иако им то тешко пада, показала одговорност и углавном се придржавају свих прописаних мера.
У школској 2020/2021 основаца је у коцељевачком крају преко 800, нешто мање у односу на претходну. У школске клупе први пут је село скоро сто првака, колико их је већ неколико година уназад.
Према речима директорке школе Соње Поповић, сви родитељи су анкетирани и огромна већина се изјаснила за непосредан образовно-васпитни рад који се и примењује у свим издвојеним одељењима, осим у вишим разредима матичне школе.
–За ученике другог циклуса у матичној школи образовно-васпитни рад се организује кроз комбиновани модел јер број ученика у свим одељењима од петог до осмог разреда прелази 15, па се одељења деле на групе. Сви ђаци у групи А у току једне недеље имају наставу у школи понедељком, средом и петком, док ученици групе Б у школу долазе уторком и четвртком. Наредне недеље се групе ротирају. Када нису у школи примењује се настава на даљину, односно он лајн настава- објашњава директорка.
Са друге стране, у свим издвојеним осморазредним одељењима настава се остварује свакодневно са целим одељењем према распореду часова који је усвојен на нивоу школе. Како је речено, није неопходно да се одељења деле на групе, јер број ђака у њима не прелази прописани број а школа има довољно простора, те су испоштоване све прописане мере.
–Ученици који наставу похађају у издвојеним одељењима живе на великој удаљености од школе, немају редовне аутобуске линије, из једне породице имамо више ученика различитог узраста, већина ученика долази из нестимулативних средина. Да бисмо наставили да развијамо један од основних циљева наше школе, а то је укључивање у образовни систем са једнаким условима за све, подизање квалитета образовања у сеоској средини са циљем заштите најбољег интереса ученика, а уз поштовање свих препорука за безбедан повратак током трајања пандемије Ковид 19, закључак је да издвојена одељења поседују све просторне и кадровске ресурсе који су неопходни да се наставни процес одвија уз истовремени боравак свих ученика наших издвојених одељења. Сатница се одређује на нивоу школе а часови трају 30 минута- рекла је Поповић и додала да се продужени боравак организује у мањим, хомогеним групама ђака првог и другог разреда.



У нижим разредима сви ученици свакодневно иду у школу а подела на групе због већег броја ученика од прописаног присутна је само у матичној школи у Коцељеви као и у издвојеном одељењу у Драгињу. Обе групе раде тако да се почетак наставе мења на недељном нивоу, односно једне недеље група А ради као прва а наредне је друга.
У школи велику пажњу придају заштити и превенцији ученика и запослених јер су њихово здравље и безбедност приоритет. Како је речено, сва дворишта су дезинфикована као и школски објекти који су опремљени потребним средствима за дезинфекцију.
–Можемо бити презадовољни припремљеношћу наше школе а захвалност дугујемо локалној самоуправи која је обезбедила велики део средстава. Завршени су радови у школи у Каменици, готова је спортска сала, купљен намештај, обележени терени. Завршавају се и радови у Доњем Црниљеву. Асфалтирани терени у Свилеуви, реконструисан кров у Зуквама. Завршена расвета на спрату у матичној школи. Стигле су и нове табле које су распоређене тамо где су биле најпротребније. У оквиру бесплатног пројекта МПНТР током лета урађен је интернет у школи у Коцељеви, а новом инсталацијом покривене су све учионице. Од ове школске године више средстава ћемо издвајати за огрев, јер се у школама у Љутицама, Каменици и Доњем Црниљеву прешло на пелет- изјавила је Соња Поповић и додала да је настава у највећој мери стручно заступљена, осим дела математике као и дела руског и немачког језика.
В. Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa