Инфо

10. септембар 2020.10. сеп 2020.
За одбрану Србије
Обележавање 106. година “Ноћне битке на Дрини”

За одбрану Србије

Јунаци који су својим животима сачували Србију не смеју бити заборављени, као и сви родољуби који су у борбама за слободу нашег народа дали своје најдрагоценије-живот
У уторак 08. Септембра,у Бадовинцима, општина Богатић, обележено је 106. година “ Ноћне битке на Дрини” за одбрану Србије. Ово је друга година за редом од како се обележава овај значајан догађај не само за Бадовинце и Мачву већ и Републику Србију.
После пораза у Церској бици, аустроугарска војска је под окриљем ноћи 08. септембра далеке 1914. године покушала да изненади српску одбрану, тако што је из Међаша пребацила веће делове 79. регименте “Бан Јелачић” преко реке Дрине на Лиманску аду. Топлички гвоздени пук спремно је дочекао агресора и војнички поразио моћног непријатеља. Након велике победе српске војске на Церу и победе на Дрини код Бадовинаца Њ.К.В. Александар Карађорђевић је дао налог композитору Стевану Биничком да компонује химну војсци “Марш на Дрину“.
Организатор прославе у спомен “Ноћне битке на Дрини” су Месна заједница Бадовинци, потомци ратника Другог Топличког гвозденог пука”Књаз Михаило” и општина Богатић, а место обележавања јубилеја је “Лиманска ада” - Бадовинци,на простору који је мештанин Бадовинаца Горан Сладојевић уступио за изградњу спомен обележја.
Након интонирања химне Србије, минутом ћутања одата је пошта погинулим ратницима и служен је парастос. На спомен обележје положени су венци и цвеће.
Овом свечаном догађају присуствовали су потомци изгинулих ратника, начелник Мачванског управног округа Владан Красавац, представници општина Богатић и Куршумлија, председник МЗ Бадовинци Александар Илијашевић, представник потомака “Гвозденог пука”, Зоран Ђорђевић, гости из Куршумлије, представници бројних удружења, мештани овог краја и Мачве, као и представници медија.
Присутнима се обратио и Владан Красавац, начелник Мачвнског управног округа, речима:
“Поштовани пријатељи, драги гости!
Част ми је и задовољство да вас све поздравим овде у Бадовинцима,у Мачванском управном округу,на месту где се пре 106. година одиграла једна од важнијих битака Великог рата.
На данашњи дан, 08.септембра далеке 1914. године 2. Топлички гвоздени пук, великом војничком победом улази у легенду.



Прва велика победа српске али и савезничке војске на Церу и победа на Дрини, овде код Бадовинаца, потакле су нашег великог композитора Стевана Биничког да компонује химну војсци “Марш на Дрину”.
Захваљујући потомцима учесника битке, Месној заједници Бадовинци и општини Богатић, представницима Војске Србије, обновљено је сећање на јунаке ове битке која симболизује слободарски дух Србије и српског народа.
Јунаци који су својим животима сачували Србију не смеју бити заборављени, као и сви родољуби који су у борбама за слободу нашег народа дали своје најдрагоценије - живот.
Нека је вечна слава и хвала пострадалима “Ноћне битке на Дрини”, за одбрану Србије.
Нека је вечна слава пострадалима током свих ратова које је наша држава водила у својој историји.
Живео српски народ! Живела Србија!“
Пригодним речима обратили су се представник општине Богатић, Зоран Ђорђевић, потомак ратника Другог Топличког гвозденог пука, представници општине Куршумлија.
Порука учесника данашње прославе је да будуће генерације не смеју заборавити славне претке који су војевали за Србију. Ово је место где се старији подсећају славне прошлости Другог Топличког гвозденог пука, а млади нараштаји су у прилици да сазнају како се Србија бранила.
Учешће у обележавању догађаја узели су и Драгољуб Цветуљски- Бата, Мушка певачка група из Бадовинаца и Новак Миленковић, гуслар из Куршумлије.
Манифестација је одржана уз придржавање прописаних мера у складу са епидемиолошком ситуацијом.
Кабинет начелника Владана Красавца

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa