Инфо

17. септембар 2020.17. сеп 2020.
Фармерско одборничка хармонија
РАНИСАВ И МИРОСЛАВ ШЕСТИЋ ИЗ БАДОВИНАЦА, ОДБОРНИЦИ И ТОВЉАЧИ СВИЊА

Фармерско одборничка хармонија

Ранисав од оца добио штап, да чува свиње. У скупштинским клупама у Богатићу седео 12 година. Хранио пре две деценије 1.000 товљеника. Данас га у оба случаја заменио син Мирослав, а број утовљених свиња повећали на 3.500 у турнусу
Прича о угледном домаћину Ранисаву Шестићу из Бадовинаца и његовом сину Мирославу, има узлазну линију. Ранисав је од свог оца Драгутина добио штап и као дете чувао више десетина свиња на пространим ливадама највећег мачванског села. Осамдесетих година, прошлог века био је у три мандата одборник Скупштине општине Богатић и у оскудним оборима хранио око 1.000 свиња. Данас је његов син, други мандат за редом општински одборник, а у шест модерних обора у једном турнусу испоруче тржишту 3.500 товљеника.

Рад све побеђује
Вишечлана породица Шестић из Бадовинаца, близу Дрине, може се похвалити дугогодишњим упорним и истрајним радом. Обрађују 60 хектара свог земљишта, а сваке године у закуп узму у просеку 30. И мимо тога у напредовању домаћинства, прочуо се њихов одборнички и утицај великих произвођача свиња.
Скупа, отац и син у скупштинским клупама у Богатићу провели су 16 година.
- Ако хоћете нешто да створите, морате да радите. Моје интересовање се још од детињства кретало у свери свињарства. Кад сам у скромнијим оборима хранио 1.000 свиња, неки ме нису разумели. У међувремену сам се бавио и откупом товљеника, а политички ангажман дошао је некако узгредно, каже Ранисав, истичући да упоран рад све побеђује, без обзира на незавидан положај пољопривреде у изразито пољопривредној општини.
Одборничку позицију, често је тешко разумевао, а поготово не чињеницу да се о пољопривреди и помоћи овој грани привреде од које у Мачви живи највећи број житеља, мало говори. Испада да су пољопривредници препуштени сами себи, па како се снађу. То је, истина многе одвратило од овог напорног посла и зато, између осталог за последицу имамо села која старе и нестају. Много пустих кућа на селу и одлазак младих са својих огњишта у градове.
- На срећу има и супротних примера. Неко је у медијима, пре две деценије назвао ову моју производњу фабриком меса крај Дрине. Нису погрешили, али шта рећи сада, када тржишту годишње испоручујемо и по 11.000 товљеника, истиче Шестић.

Мирослав наставио очевим стопама
Најмлађи и једини Ранисављев син Мирослав, наставио је очевим стопама и унапредио ову захтевну производњу. На његову иницијативу са још осморицом пријатеља, основали су Земљорадничку задругу “Алфа фарм” 2018. године. Тржишту сада нова задруга испоручује око 16.000 утовљених свиња. Од тога његов удео је врло значајан.
- Прасад, одличног квалитета, најчешће добијам са фарми из Холандије. Просечно су тешка 25 килограма и уз квалитетну исхрану брзо напредују. Нама је потребно око 100 дана да их утовимо до класе и испоручимо, каже Мирослав, који је сада преузео бригу за товљенике од оца. Додаје да ће после дезинфекције два модерна објекта, који могу да прихвате око 1.500 комада бити поново пуна. Два шлепера прасади су већ на путу ка Бадовинцима.
- Модерни објекти су били присутни, земљиште, очева жеља и сугестија, те нисам пуно филозофирао. Лакше ми је са животињама, без обзира на све папиролошке процесе, који се пред нас постављају, а многи због тога губе стрпљење и одустају. Радим од како знам за себе и надам се коренитијим променама, које могу поставити пољопривреду на место које јој, по свим параметрима припада, каже Мирослав, који “битку” у скупштинским клупама, у Богатићу, “бије”, већ други мандат.
Одборнички статус, и даље му даје веру у успех у настојању да колегама укаже на значај рада на селу и потребу побољшања укупних прилика у овој веома важној области рада.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa