Инфо

24. септембар 2020.24. сеп 2020.
Значај сајмова и манифестација немерљив
“МАЧВАНСКИ ДУЋАН” НА БАЗАРУ СТАРИХ И УМЕТНИЧКИХ ЗАНАТА

Значај сајмова и манифестација немерљив

Произвођачима није лако јер им је Базар, уз сајмове, најбоља прилика да купце упознају са свим производима и да продају нешто. -Наши произвођачи годинама учествују на оваквим манифестацијама и сајмовима, а дошли смо до тога да се сада све своди на онлајн продају, каже Данијела Гаврић идејни творац “Мачванског дућана” и саветодавац ПССС
Шапчани су већ навикли да десет пута годишње могу да купују своје омиљене производе домаће радиности на Базару старих и уметничких заната. Због епидемиолошке ситуације Базар који је у петак одржан у оквиру Чивијаде, био је тек трећи овогодишњи. Произвођачима није лако јер им је Базар, уз сајмове, најбоља прилика да купце упознају са свим производима и да продају нешто.
Сајам пољопривреде у Шапцу био је прва “жртва” епидемиолошких мера, а затим су отказани и сви слични догађаји у околини. Иако су пијаце у Шапцу и највећи део ванредног стања радиле нормално, малим произвођачима се не исплати да плате закуп тезги. Тако се продаја свела на онлајн и на кућном прагу. Неки су се у овоме снашли боље, неки лошије.
Две групе за онлајн продају пољопривредних производа су се издвојиле у Шапцу, “Онлајн пијаца Шабац” и “Мачвански дућан”. Иако је идеја била помоћ женама предузетницама из села, “Мачвански дућан” је нешто касније постао синоним за домаће производе иза којих стоје пољопривредна домаћинства од садње биљке до паковања.
-Нисам била на Базару од прошле године, а он много нам значи. Људи виде шта нудимо, пробају. Поред “Мачванског дућана” члан сам и Удружења “Киша” које има свој локал, па на тај начин и путем интернета успем нешто да продам. Како сам скоро почела да се бавим неким стварима и још ми је све ново, задовољна сам, каже Маријана Митровић из Орида.



Маријана од 2016. сади лековите биље, а однедавно је научила да пустује вуну. Такође, прави и украсне корпице и узгаја неколико врста печурака.
-Чајеви су потпуно природни. Сама их гајим, без икаквог прскања. Имам: нану, кантарион, матичњак, жалфију, невен, кантарионово уље, лаванду. Сада сам највише посвећена пустовању вуне. То сам научила да радим у фебруар и јако ми је занимљиво. Гајим и печурке: брестоваче, буковаче и лековити ћуранов реп. Имам од свега по мало, али по цео дан сам посвећена томе, каже Маријана.
На Базару се појавио и један нов производ-екстремно љути сос. Овај сос, као и слатко од љутих папричица, прави Светлана Глигорић из Јеленче.

Стручна контрола сваког производа
“Мачвански дућан” тренутно има 21 члана. Специфично је то да стручњаци Пољопривредне саветодавне и стручне службе Шабац прате читав процес производње.
-Чланови “Мачванског дућана” се баве различитом производњом, од брашна, млечних производа, сухомеснатих, свега од воћа и поврћа. Нема препродаје туђих производа. Саветодавци Пољопривредне саветодавне и стручне службе воде читаву производњу почев од избора семена, ђубрива, провере исправности воде којом се наводњава. Можемо да станемо иза свега, од производа за прераду до готових производа и конзервирања. Примењују се еколошки препарати за припрему земљишта, исхрану и заштиту, као што су органско ђубриво, компост, стајњак. Током ванредне ситуације саветовали смо их телефоном. Такође, произвођаче млечних производа обилазе ветеринари Ветеринарског специјалистичког института, наводи Данијела Гаврић.


-Две године производим само љуте паприке и то оне најљуће. Семе сам набављала из Немаке и Шпаније, а у асортиману имам: хабанеру. шкорпион, моругу, каролину. Сосеви које производим су екстремно љути, јер су направљени од екстремно љутих папричица. Морају да се мешају са нечим, нису предвиђени да се једу сами. Постоје такмичења на којима се једу ове паприке, али поред је хитна помоћ. Не може свако да их једе, упозорава Светлана.
Каролина коју производи има два милиона сковила. Сковил је мерна јединица за љутину паприка, а 16 сковила је просечна граница за осећај љутине. Фефероне имају између 100 и 500 сковила.
Од ових папричица Светлана је направила и слатко, које се прави као и било које друго, само се уместо воћа љуте паприке кувају са шећером. Добијени производ је истовремено и веома сладак и много љут.
Данијела Гаврић идејни творац “Мачванског дућана” и саветодавац ПССС наводи да су овакви догађаји у Шапцу и околним градовима и општина значајни за мале произвођаче.
-Наши произвођачи годинама учествују на оваквим манифестацијама и сајмовима, а дошли смо до тога да се сада све своди на онлајн продају. Преко удружења и донатора обезбедимо средства за превоз и учешће на сајмовима. Једна од таквих манифестација биће и Сајам пчеларства, који се одржава у Београду од 30. септембра до 4. октобра, где ће чланови “Мачванског дућана” своје производе понудити Београђанима, каже Гаврићева.
M.M.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa