Инфо

24. септембар 2020.24. сеп 2020.
Један Дан без аутомобила
ЗАВРШЕНА ЕВРОПСКА НЕДЕЉА МОБИЛНОСТИ

Један Дан без аутомобила

“Дан без аутомобила” обележава се сваке године 22. септембра, у оквиру Европске недеље мобилности. Тим поводом тог дана од 9.00 до 19.00 била је затворена улица Др Андре Јовановића и деца могу да се играју на њој. Такође, Савет за безбедност у саобраћају Града Шапца делио је деци маске и платнене ранчиће. Уједно, овим се и завршава манифестација која се ове године одржавала под слоганом “Мобилност без загађења за све”.
-Сваке године дајемо допринос обележавању овог дана да афирмишемо пешачење, воду бициклом и друге видове одрживог транспорта, а да избегнемо путничке аутомобиле на које смо сви јако навикли. Затоврили смо улицу Др Андре Јовановића, а наша идеја је била да то буде улица у којој се већ чује граја деце да им дамо простора да и коловоз постане њихово место за игру. Позивамо све родитеље да са децом прошетају, возе бицикло, тротинете, ролере и играју се на овом слободном простору, рекла је Ксенија Лукић из савета за безбедност у саобраћају Града Шапца.
Истог дана на сат времена су затворене и улице око Зоркиног солитера, како би Завод за јавно здравље измерио ниво буке на овој локацији.
-Добили смо прелиминарне резултате и они кажу да јејачина буке мања 10 децибела, него у исто време када је саобраћај слободно пуштен. Иначе, тај ниво буке износи 63 до 65 децибела. Иако 10 децибела изгледа мало, то је значајно смањен интензитет буке, рекао је Бојан Алимпић архитекта ЈП “Инфраструктура”.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa