Инфо

1. септембар 2011.1. сеп 2011.
ЉУБОМИР ЋОРИЛИЋ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ

ПЕСНИЦИ ЗА СВА ВРЕМЕНА

Прошлог петка представљена је антологија „Златна петорка српске поезије за децу и младе“ Љубомира Ћорилића. Гост вечери песник Недељко Попадић. Стихове говорили песникиња Бранка Тодоровић и глумац Бора Божанић. Музички програм Катана, гитара и Тоша, клавијатуре
Пријатна вечерња атмосфера прошлог петка донела је дружење са песницима који су, независно од времена живљења, постали наши савременици, а самим тим и песници за сва времена када је у питању дечја поезија.
Антологија „Златна петорка српске поезије за децу и младе - Змај, Радовић, Антић, Ерић и Попадић“ представља, како сам аутор наводи, својеврсну „исправку“ прве и једине „Историје српске књижевности за децу“ Тихомира Петровића. У питању је део који се односи на поетику петорице српских песника који би „да су живели у исто време, по узајамном поетичком прожимању чинили јединствену песничку групу“.
Осмелио се аутор да после дугог проучавања, читања и ишчитавања шта су други пре њега записали, створи једно капитално дело српске књижевне историје, сачињене од огледа и избора песама, које ће остати у аманет будућим покољењима. Рецезенти ове антологије проф. др Воја Марјановић, проф. др Спасоје Граховац и књижевник Раша Попов слажу се са аутором да се у прочељу ове златне петорке налази Змај, док Радовић, Антић, Ерић и Попадић поседују Змајеву савременост и интонацију.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa