Инфо

24. септембар 2020.24. сеп 2020.
Музичка емпатија помера границе
Милана Зарић – прва харфа Београдске филхармоније

Музичка емпатија помера границе

MIRAGE – видео перформанс са харфом и електроником у Шапцу. Харфа идеална за истраживање могућности музике. Суштина је у музичкој емпатији. Аудио –визуелна сарадња са Изванредним Бобом. Деловање у оквиру наметнутих ограничења
У неслућеним границама креативности постоји бар делић пространства где се нешто лаицима удаљено миљама, може сусрети, а из тог додира се створити нешто јединствено. Тон анђеоског инструмента попут харфе и електронска музика само делују некомпатибилно.
-Музика није само тон, она је звулни пејзаж сачињен и од тишине и тонски недефинисаних звукова. Харфа јесте инструмент који најпре повезујемо са класичном музиком, односно терапеутским, анђеоским звуком, међутим њена величина, садржај метала, дрвета, жица, указује на широк дијапазон могућности за истраживања звучности. Самим тим је идеална за померање граница у откривању музике новог времена – истиче Милана Зарић, прва харфа Београдске филхармоније која је наступила у Шапцу са својим партнером и сарадником, композитором из Британије, Ричардом Баретом.



Музика је спојила Милану и Ричарда, укрштајући, не само уметничке, него и животне путеве. У хронолошком распореду уметност је претходила личном познанству, а попут живота, почетак, средина и крај свега је у разумевању.
-Свирам и електричну харфу, инструмент модификован кроз електорнику и самим тим је она огледало Ричардовом инструменту, али и обрнуто. Суштина је у музичкој комуникацији, боље рећи музичкој емпатији међу сарадницима која ствара успешан комад пријатан за љубитеље музике. Принцип разумевања надилази музичке жанрове и примењив је у сваком. Ричард и ја смо и животни партнери, нашли смо спону и приватно и кроз рад. Увек истичем да је он духовни покретач ансамбла „Студија 6“, јер је међусобно једно другом препоручио трубача Ненада Марковића и мене 2012. године, приликом оснивања Ансамбла, а био је онда негде у Европи, не близу Србије свакако. Наш дует смо представили на готово свим континентима, сарађујемо на комадима и тако настају специјални пројекти попут овог.
Шапчанима се уметнички спој Милане и Ричарда представио у сарадњи са београдским уметником познатог псеудонима Изванредни Боб. Реч је о пројекту “Mirage”, видео прерформасу са харфом и електроником који је подржало и Министарство културе и информисања. Онлајн презентација је међа актуелних околности у којој уметници морају да пронађу простор оригиналности.

-Често поредим улогу културе у друштву са улогом харфе у филхармонијском оркестру, јер тај инструмент практично обједињује све инструменте. Овакви наступи су прилика да напустимо класично поимање савремене музике и да отворимо, у сваком смислу, хоризонте посматрања – наводи Марија Ратковић, помоћница градоначелника за мллде
-Спајамо светлосне таласе, звучне таласе, креирајући неку синергију. Као што они свирају, тако се и ја трудим да свирам са светлима, бојама и то је нешто ново за многе поштоваоце аудио-визуелног перформанса. Није ми први пут у Шапцу, радо се враћам увек – представио је Изванредни Боб.


-Боб је сјајан уметник и у овој нашој сарадњи, он визуелно прати нашу музику. Акустика овдашње синагоге је изузетно интересантна. Ми се трудимо да у сваком наступу значајно место дамо импровизацији, истичући дозу неочекиваног у сваком комаду. Све то ствара атмосферу, све поменуто, као и присутни људи. Нажалост, околности су такве и принуђени смо да се крећемо у новим оквирима. Желели смо наступ у Шапцу, пред публиком, сада то није могуће, Тренутно, желимо да неповољан тренутак за све трансформишемо у нешто вредно слушања, гледања, учествовања, макар и на даљину. Интерент пружа могућност да допремо до већег броја људи и њима приближимо наш рад – закључила је Милана Зарић.
Како изгледа јединствени спој и на који начин се звук може сликати бојама сви можемо погледати од данас (четвртак, 24. септембар) на ју тјуб каналима ансамбла Студио 6 и Народног музеја Шабац.

Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa