Инфо

24. септембар 2020.24. сеп 2020.
Признање за Маринковића
Награда „Десанка Максимовић“

Признање за Маринковића

Најзначајније признање за поезију у рукама нашег песника. Шесточлани жири донео једногласну одлуку. Додела вероватно у октобру. У јавном свету поезије Маринковић од 1983. године
Наш песник Томислав Маринковић овогодишњи је лауреат једна од најпрестижнијих књижевних награда код нас и једне од највреднованијих у области поезије, признања “Десанка Максимовић”.
Петочлани жири у саставу: Тања Крагујевић, Владимир Копицл, Слободан Зубановић, Соња Веселиновић и Светлана Шеатовић (председник) истакао је у образложењу да је „Томислав Маринковић средином осамдесетих година ушао крупним корацима у српску поезију, а сваком новом књигом је усавршавао поетички исказ доносећи веома деликатну лирску ноту обележену емотивним и мисаоним токовима у развоју српске поезије“. Претходне године је престижна плава едиција Српске књижевне задруге објавила збируку изабраних песама нашег суграђанина. Маринковић је прву збирку објавио још 1983. године, брзо је неапредовао на лествици домаћих песника и данас је један од најпоштованијих и најуваженијих. Награда ће бити уручена највероватније почетком октобра, али је то условљено епидемиолошком ситуацијом.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa