Инфо

24. септембар 2020.24. сеп 2020.
За боље управљање имовином
ЗАВРШНИЦА ПРОГРАМА EXCHANGE 5 У БОГАТИЋУ

За боље управљање имовином

Општина Богатић, прошлог петка ( Са партнерима општинама Владимирци и Мали зворник) врло успешно организовала конференцију на пројекту “Ефикасно управљање јавном имовином-искорак ка бржем развоју наших локалних самоуправа ” у оквиру програма Exchange 5“, који је финансирала Европска унија, а спровело Министарство државне управе и локалне самоуправе Србије у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина
- Општина Богатић је кроз предлоге пројеката у оквиру грант шеме Exchange 5 са једне стране, препознала шансу да кроз партнерски пројекат испуни своје законске обавезе које се односе на попис и упис имовине у јавној својини, али и да с друге стране успостави темеље за ефикасније управљање имовином којом располаже у будућности, рекао је поред осталог у уводном излагању председник општине Богатић Милан Дамњановић на конференцији у Богатићу, одржаној прошлог петка, поводом завршетка пројекта “ Ефикасно управљање јавном имовином-искорак ка бржем развоју наших локалних самоуправа”, који је реализован у оквиру програма Exchange 5, који је финансирала Европска унија, а спровело Министарство државне управе и локалне самоуправе Србије у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО).
Захваљујући предходно доброј сарадњи са општинама Владимирци и Мали Зворник, све скупа је допринело да се ове три локалне самоуправе Мачванског округа (Богатић, Владимирци и Мали Зворник) повежу и тако покушају да реше проблеме и знатно унапреде постојеће стање у области управљања имовином.
У општини Богатић истичу да су захваљујући подршци Европске уније успели да се ухвате у коштац са проблемима управљања општинском имовином, која је једна од области обухваћених реформским процесима на путу европских интеграција. Посебно им је драго што су се у оквиру актуелног програма, као координатор пројекта нашли у кругу знатно већих и развијенијих градова, као што су: Нови Сад, Ниш, Суботица, Крушевац, Крагујевац, Смедерево...
Слично размишљање на овој конференцији, изнели су и представници партнерских општина: Владимирци и Мали Зворник.



Резултати
Говорећи о оствареним резултатима пројекта, менаџерка пројекта Данијела Јовић је истакла:
- Успостављена је општинска организациона структура за управљање имовином у општинама Богатић,Владимирци и Мали Зворник. Усвојене две нове општинске одлуке у вези са прибављањем, коришћењем, управљањем и располагањем општинском имовином и три нове општинске одлуке у вези са утврђивањем књиговодствене вредности непокретности у јавној својини. Спроведена едукација локалних службеника и пописивача за вођење евиденције и управљање општинском имовином. Набављена/надограђена и инсталирана рачунарска опрема и софтвер за управљање имовином у општинама Богатић, Владимирци и Мали Зворник. Спроведен попис и ажурирани подаци о 6.058 непокретности у јавној својини општине Богатић, о 2.866 непокретности у јавној својини општине Владимирци и о 2.112 непокретности у јавној својини општине Мали Зворник. Спроведен је теренски попис и проверено физичко стање 346 објеката у све три општине.


Тако се може констатовати да је испуњен општи циљ пројекта, а то је стварање предуслова за бржи економски развој општина Богатић, Владимирци и Мали Зворник, кроз ефикасније управљање имовином на локалу.
Таква размишљања деле и генерални секретар (СКГО) Ђорђе Станичић и менаџерка пројекта Данијела Јовић, који су такође учествовали у раду конференције.
Своје задовољство резултатима пројекта није скривао ни председник општине Богатић Милан Дамњановић.
- Спроведен је попис целокупне непокретне имовине, који је обухватио и теренски попис 214 објеката високоградње и ажурирање општинске евиденције о непокретностима у јавној својини која садржи 6.058 непокретности. Наша општина сада има комплетну слику о томе шта је њена имовина, у каквом је стању, ко су закупци... Формирана је евиденција грађевинског и другог земљишта у јавној својини општине Богатић. Процењена је тржишна вредност, тако да сада наша општина има утврђену тржишну вредност за 50 објеката високоградње и 50 парцела у јавној својини. Такође, захваљујући пројекту наша општина је испунила своју законску обавезу и уписала податке о својој имовини у централни регистар непокретности у јавној својини који води Републичка дирекција за имовину. То смо учинили за укупно 2.774 непокретности. Поред овога захваљујући пројекту припремљена је пројектно техничка документација за легализацију шест бесправно саграђених објеката са циљем уписа јавне својине општине на њима. Међу овим објектима се налазе за нас неки веома важни, као што су: Основни суд, Прекршајни суд, Туристичка организација, Завод за здравствено осигурање, Завод за запошљавање, затим зграде, здравствена у Клењу и Глушцима..., додао је Дамњановић, наглашавајући да спровођење једног оваквог пројекта за општине Богатић, Мали Зворник и Владимирце представља одличну референцу и подстицај да даље раде на привлачењу средстава из ИПА фондова, како би на тај начин обезбедиле средства за унапређење стања и у другим областима локалног економског развоја.
На крају Данњановић је упутио велику захвалност Министарству државне управе и локалне самоуправе и Сталној конференцији градова и општина који су током реализације овог пројекта пружали несебичну подршку и допринели да се пројекат успешно заврши.

Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa