Инфо

24. септембар 2020.24. сеп 2020.
Годишњица

ШЕСТ ДЕЦЕНИЈА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ У НАКУЧАНИМА

Осмогодишња школа у Накучанима почела је са радом тачно пре 70 година, 1. септембра 1950. године. У старој згради тадашње четвороразредне школе коју, су после Првог светског рата похађала деца из Накучана, Синошевића и још неких села, уселили су се ученици 5. разреда Осмогодишње школе. Школа је имала само четири учионице, а ученика је било преко стотину, тако да се настава одвијала и по цео дан у две смене.
Отварање ове школе много је значило за децу која су ту ишла у школу, а становала код својих кућа где су поред школских обавеза имала и обавезе у свом домаћинству, као што је чување стоке и сл. Такође, и са материјалне стране је било врло повољно и за родитеље јер су 3 –4 претходне послерартне генерације морале ићи у осмогодишњу школу у Шабац где су плаћале стан јер није било аутобуског превоза, што је био велики финансијски издатак за родитеље, поготову у то време када су се породице које су обично имале више деце једва прехрањивале и у том послератом времену једва преживљавале.
Први учитељи у школи били су: Радомир Шешић из Накучана, који је уједно био и директор школе, затим брачни пар Андрија и Софија, учитељица Гордана, Милица Плавшић, Љубица Драгутиновић, Ива Бранковић, Анђелка Миловановић и Миле Димитријевић.
После 1955 –56. године дошли су нови кадрови: Игњат “Гига” Алимпић, Тића Марковић, Цвеја Јовановић, Илија Тадић, Јелица Марковић, Слободан Богдановић, Милена Тадић, Веса Крстић и Радован Николић.
Из ове школе потекле су бројне генерације одличних ученика који су по завршетку мале матуре (која се полагала закључно са 1955. год.) отишли у средње школе у Шабац и то у: Гимназију, Учитељску, Економску, Пољопривредну, Техничку, Школу ученика у привреди или на занате. Сви су углавном завршили школе. Једни су се запослили и постали корисни чланови друштва, док се један број одличних ученика уписао на факултете, које су такође успешно завршили.
Тако су Медицински факултет завршили: др Љубиша Шешић, др Аца Ивановић, др Драган Гајић, др Драгић Илић, др Драгица Вуковић-Шешић, др Слободан Јездимировић, др Мира Шешић-Добрковић и други.
Еконосмки факутлтет су завршили и постали професори и магистри: Момчило Живковић, Драган Павловић, Владета Чекић, Јован Вилотић, учитељи и наставници: Катарина Гајић, Борка Јевтић, Жића Цвејић и др. Пољоприврдни инжењери: Тоша Марковић, виша медицинска сестра Деса Дамњановић, Душан Мијаиловић, дипл. техн. Душан Гавиловић, учитељ Језда Алимпић, Тома Антонић, Мића Марјановић, Милан Алимпић, Бранко Миловановић, Иванка Марјановић-Јокић, Рајица Остојић и др. Затим познати новинари: Паја Исаиловић и Новак Маринковић, а Осмогодишњу школу у Накучанима завршио је и Бобан Димитријевић.
Неколицина ученика је отишла у војну струку као: Жића Јездимировић, Милорад Марковић, Стеван Марковић, Иван Пантелић, Ратко Марковић и још многи други, Новак Алимпић.
Касније, тачније 1974. године је изграђена нова школа на месту старе која такође ради и сада али са мањим бројем ђака, јер су у међувремену отворене осмогодишње школе у Волујцу и Криваји.
Овај јубилеј би требало обележити скупом живих бивших наставнка и ђака, јер јубилеј школе – 70 година постојања је велики и треба да га обележе средства информисања и у медијима.
Писац ових редова је такође био полазник прве генерације иако је имао само 10 година када је пошао (рођен 1940.) и био најмлађио ђак.
М.Ивановић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa