Инфо

24. септембар 2020.24. сеп 2020.
ОРГАНИЗАЦИЈА ОД ПОСЕБНОГ ЗНАЧАЈА ЗА ОДБРАНУ ЗЕМЉЕ
ОРГАНИЗАЦИЈА РЕЗЕРВНИХ ВОЈНИХ СТАРЕШИНА ШАБАЦ

ОРГАНИЗАЦИЈА ОД ПОСЕБНОГ ЗНАЧАЈА ЗА ОДБРАНУ ЗЕМЉЕ

Организација резервних војних старешина у Шапцу једна је од успешних у Савезу организација резевних војних старешина Србије, која да подсетимо, постоји већ 101 годину, од 15. септембра 1919. године, и чији председник је био славни српски војвода Степа Степановић.
И ово да подсетимо – организација РВС има широку лепезу свог деловања – обавеза и то по питању одбране земље, безбедности, заштите и спасавања људи и материјалних добара, едукацију и образовање младих – нових чланова, неговање слободарских традиција овога краја – све у миру, у рату они су војници као и првопозивци.
Шабачка организација РВС постоји и ради непрекидно већ 52 године. Ова редовна 10. годишња Скупштина одржана је у касарни “Церски јунаци”, на Дан организације 15. септембра 1919. године на свој дан, са којима војни резервисти стално имају одличну сарадњу и помоћ. Скупштину је водио председник Организације Милоје Васић, потпуковних у резерви.
За протеклу годину активности организације Милоје Васић није имао много тога шта да каже. Корона вирус 19, као и свима другим, однела је многе планове активности, тако да ће, истакао је Васић, неспроведене активности бити пренете у програм за идућу годину.
Највише разговора на Скупштини било је у вези неразумевања и сврси постојања овакве организације која би, у неком ратном стању била у обавези равноправна са активном Војском Србије. Зато је истакнуто да је један од најтежих и највећих роблема финансирање у миру, а код неких организације и просторије за рад. Шабачка организација је РВС за сада највише има проблема са финансирањем својих активности. За сада, у односу на раније, осећа се мењање односа локлане самоуправе, што је знак да ће и резултати рада организације у будуће бити значајнији. До сада помоћ организацији пружале су приватне привредне организације.
Васић је, такође, у свом годишњем излагању нагласио да у раду до сада највише су сарађивали са градском организацијом СУБНОР-а Шапца и Богатића, Командом гарнизона Шабац, са Удружењем потомака ратника 1912-1920, Удружењем војних пензионера и другим организацијама у општини и региону.
Васић је, такође, у свом годишњем излагању нагласио да у раду до сада највише су сарађивали са градском организацијом СУБНОР-а Шапца и Богатића, Командом гарнизона Шабац, са Удружењем потомака ратника 1912-1920, Удружењем војних пензионера и другим организацијама у општини и региону.
Шабачка организација резервних војних старешина сада броји 350 чланова.
Испред Надзорног одбора организације Скупштину је упознао председник Милош Стевановић, који је између осталог рекао да је организација у протеклој години располагала са минималним средствима која су правилно и наменски трошерна.
У овој организацији, поред осталог, вема савесно воде рачуна о својим члановима, о њиховим правима и обавезама. Тако су поводом 15. септембра Дана организације предложили за унапређење у виши чин четири своја члана, и то у чин потпуковника по два члана из општине Лозниа и општине Крупањ, која су у надлежности ОРВС Шабац.
Скупштина је завршила рад поделом признања – захвалница и похвала донаторима и појединцима који су својим радом допринели да организација успешно ради.
Скупштина је завршена дружењем свих учесника скупштине.
С.Стојановић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa