Инфо

1. октобар 2020.1. окт 2020.
Велики проблем ратара
СКЛАДИШНЕ ШТЕТОЧИНЕ КУКУРУЗА

Велики проблем ратара

Мере које могу допринети смањењу бројности складишних штеточина су превентивне мере, а што подразумева хигијену складишног простора (чишћење , кречење). Хемијске мере заштите имају смисла само ако су спроведене мере комуналне хигијене. За хемијске третмане користи се инсектицид Acteplic 50EC,K Obiol EC25, Etiol special. Приликом припреме третмана строго поштовати упутство произвођача и заштитити се приликом третмана по правилима за личну заштиту лица које изводи третман
Складишне штеточине могу представљати велики проблем ако се занемари њихово присуство у складишту. Разлог њихове појаве су све топлије зиме и лета тако да се може јавити више генерација годишње. Разлог може бити и само складиште које је неадекватно и не спроводе се мере хигијене. Јача појава штеточина у складишту најављује и јачу појаву на парцелама под кукурузом.



У најзначајније штеточине ускладиштеног кукуруза спадају: житни мољац и жишци.
Житни мољац (Ситотрога цереалелла) је најопаснија штеточина ускладиштених житарица и то посебно у годинама када је сушна сезона зрења, клипова и зрно су добро суви нису додатно прошли кроз процес сушења у сушарама. Често се заражен кукуруз из поља уноси у складиште и ту се штеточина развија и шири. Крајем лета у кошарама, чардацима се најчешће налазе где је чак и до 50 % зараженог зрна.
Имаго је лептир жућкасте боје, развија 2-4 генерације у току године у температурном опсегу 10-27 °C. Јајна легла су на или у близини зрна, ларва је жућкасте боје са смеђом главом она буши зрно и изједа садржај. Њен цео развој је у зрну. Нападнуто зрно има округли отвор преко кога је опна танка и кроз њега излеће лептир.
Штете се огледају у смањеној тежини зрна и запрљаности клипова и зрна од измета ларава. Мољци нападају само повшински слој зрнене масе до дубине 30 цм, испод тога не улазе. Степен напада оцењује се просејавањем узорака ради утврђивања броја лептира и сечењем зрна због утврђивања броја гусеница. Слабим нападом сматра се 1-2 гусенице, а врло јаким преко 20 у 1кг зрна. Током лета потребно је редовно прегледати зрнену масу, док током зиме пратити температуру у складишту јер температуре веће од 10°C су довољне за појаву и активирање штеточине.
Друга врста штеточина који се могу наћи у складишту су кукурузови жишци (Ситхопхилус зеамаyс). Из фамилије Curculionidae, то су пипе смеђе боје са 4 тачкице светлије боје, напада зрно у складишту али може напасти и клипове у пољу када су у фази воштане зрелости. Ова штеточина је отпорна на ниске температуре као и на недостатак хране, па без ње може издржати и више дана.



Мере које могу допринети смањењу бројности складишних штеточина су превентивне мере, а што подразумева хигијену складишног простора (чишћење , кречење)
Хемијске мере заштите имају смисла само ако су спроведене мере комуналне хигијене. За хемијске третмане користи се инсектицид Ацтеллиц 50 ЕЦ, К Обиол ЕЦ25, Етиол специал.
Приликом припреме третмана строго поштовати упутство произвођача и заштитити се приликом третмана по правилима за личну заштиту лица које изводи третман.
Ова хемијска средства се примењују превентивно јер се штеточина не може сузбити ако је штеточина унутра у зрну.
Редовно одржавање складишта и контрола ускладиштеног зрна је основна мера борбе против ових штеточина.
ПССС Шабац,

Славица Максимовић дипл.инг. заштите биља

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa