Инфо

1. октобар 2020.1. окт 2020.
Мајка и отац
Поставка у Галерији КЦ

Мајка и отац

Свеприсутни архетипи Мајке и Оца. Утицај породице на психолошку структуру појединца. Уметност као катализатор. Унутрашње борбе, конфликти, суочавање са сопством и окружењем
Шапчани до 5. октобра имају прилику да у Галерији Културног центра завире у необичну поставку Иване Ивковић (Београд, 1979) која је према оценама стручне јавности признање стекла својим завидно искреним и често интензивно приватним и саморефлексивним приступом. Појам идентитета и родног искуства стално је присутан у њеним радовима. На најнеочекиванији начин преокреће злогласне класичне улоге жена и мушкараца у уметности.
-Инсталација указује на процес у унутрашње личне борбе за разумевање и позиционирање у односу на породичне, друштвене и животне структуре симболично везане за појмове Оца и Мајке који нас дефинишу. Отац и Мајка су основни симболи ауторитета у контексту доминантних хетерогених оквира у којима функционишу породиште, друштва, државе, а која сје снажно присутнба у културама као што је наша. Оружје као део ове поставке, симбол је у право те индивидуалне борбе и у функцији је својеврсног цртежа и грага тоф процеса. Симетрично постављена инсталација од пиштоља и сабљи преузетих из архиве Народног музеја у Шапцу налази се насупрот два колажа у чијим се слојевима такођњ испитује и опипава сложеност идеје Мајке и Оца у нама – навео је Мирослав Карић у свом тумачњеу поставке.
Иванин номадски стил живота - путовања, честе географске дислокације и изложености различитим културним окружењима утицали су на њен рад који се развија између личне историје и колективног сећања. Њена уметничка пракса обухвата широк спектар медија кроз које ствара интервенције специфичне за локацију и изразито упечатљива окружења у изложбеним просторима и самим тим цртање третира двоструко: као простор за скицирање искуства интимности и као почетни нацрт за даљу транспозицију компетенција овог медија у тродимензионални простор кроз објекте, амбијенте и перформативне ситуације, укључујуцìи једнако извођаче и публику као њихове протагонисте.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa