Инфо

1. септембар 2011.1. сеп 2011.
ПОЧЕЛА БЕРБА КУКУРУЗА И СОЈЕ

ПРИНОСИ МАЊИ ОД ОЧЕКИВАНИХ

Берба кукуруза и жетва соје почела је пре пар дана на мањем броју парцела у шабачком крају. Високе дневне температуре и дуг период без падавина утицале су на стање ових пољопривредних култура па се очекује умањење приноса ““ кукуруза до 30 и соје за око 50 одсто од очекиваног
Хибриди кукуруза групе 300 и 400 стигли су за бербу већ протеклог викенда. Уколико овакве временске прилике, високе дневне температуре и без падавина, буду настављене и у наредном периоду, предвиђа се да ће у току месеца септембра бити коплетно завршена берба на око 27 хиљада хектара под кукурузом у шабачком крају.
- За неколико дана берба кукуруза биће у пуном јеку, кад би требало и откупна места да буду отворена. Цена овогодишњег рода још се не зна, али не би требало да буде испод 22 до 25 динара за килограм колико је плаћано прошле године. Знаће се већ за који дан кад почне трговина, односно откуп. ““ каже Предраг Срдановић, директор Дирекције за пољопривреду града Шапца.
Да су суша и вишедневне врућине узеле данак, доказује и квалитет који је такође испод очекиваног, па се ранијом бербом кукуруз колико толико спасава од већег спарушавања. Што се тиче соје, прве парцеле пожњевене су пре седам дана. Углавном су то њиве засејане раним сортама и оне где је род оштећен нападом гриња.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa