Инфо

8. октобар 2020.8. окт 2020.
Бурна шабачка ноћ
НЕ СТИШАВАЈУ СЕ СТРАСТИ ОКО ИЗБОРА

Бурна шабачка ноћ

Избори у Шапцу још нису завршени. Ни трећи пут није све прошло регуларно и поново су уложене примедбе
Градска изборна комисија заседала је у уторак увече када су одлучивали о приговорима. Међутим, због тога што су поједини приговори били непотпуни ГИК је одлуке одложио, док се приговори не допуне.
Након овога чланови ГИК из редова Српске напредне странке саопштили су да ступају у штрајк глађу. Функционери СНС Александар Пајић, Бобан Бирманчевић и Блажа Кнежевић убрзо су се нашли у згради Градске управе, што се види на снимцима надзорних камера. Неки чланови ГИК тврде да су покушали да их спрече да напусте зграду. СНС је демантовао ове наводе, као и упад у просторије ГИК-а.
Чланови и присталице СНС окупили су се испред зграде ГУ где су остали до поноћи. Њихови чланови у ГИК-у до закључења овог броја и даље су штрајковали глађу.

Следе нове кривичне пријаве
Носилац листе “Шабац је наш” и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић изјавио је у суботу увече, по завршетку гласања, да су избори поновљени на пет бирачких места протекли као и претходни. Навео је да су забележене бројне нерегуларности и притисци на бираче.

-Чланови бирачких одбора који су учествовали на овим изборима су евидентирали велики број нерегуларности. Највећи број се десио у сеоским срединама, првенствено у Дреновцу. Записник из Дреновца пун је различитих примедби, од тога да су људи гласали уместо других, до обележавања гласачких листића, јавног гласања и бацања листића, вређања чланова бирачких одбора. Као и до сада, читав овај процес се одвија у потпуно нерегуларним условима. Да постоји и мало правде, и једна институција да о томе одлучи, ови избори би били поновљени од почетка, на свих 100 бирачких места, рекао је Зеленовић.
Најавио је да ће се у току вечери консултовати са правним тимом и да ће поднети нове кривичне пријаве. Зеленовић је још једном подсетио да ниједна институција није још реаговала на кривичне пријаве које су раније поднете.
-Све нерегуларности, о којима је одлучио суд, су изазвали чланови Српске напредне странке. Када се утиче на изборну вољу грађана, то је напад на уставни поредак. Ми у Шапцу бранимо право људи да слободно гласају, закључио је Небојша Зеленовић.


Зеленовић: Борба за истину пред институцијама
Градоначелник Шапца и носилац листе “Шабац је наш” Небојша Зеленовић одржао је у среду конференцију за медије на којој је коментарисао дешавања од претходне вечери, али и још једном читав изборни процес. Зеленовић је навео да ће дати прилику институцијама да раде свој посао и да неће, као њихови политички противници, ствари решавати на улици.

-Српска напредна странка и мафијаши су поново радили оно што су претходна три пута радили на изборима. Покушали су да на силу натерају Градску изборну комисију да ради оно што они хоће. Све што се десило претходне вечери су тешка кривична дела. Њих су учинили Александар Пајић и људи који су нама непознати, а колико смо чули јако сумњиве прошлости. Полиција и тужилаштво ће имати пуне руке посла. Данас кривичне пријаве предајемо надлежним органима. Све се то дешавала на само пет метара од централе Полицијске управе у Шапцу која није реаговала, а добила је најмање шест различитих позива да дођу и спрече оно што се десило у ГИК, навео је градоначелник Зеленовић.
Поставио је и питања да ли је скуп испред Градске управе био пријављен полицији. Градоначелник је оценио као бесмислене тврдње да он или људи око њега продужавају изборни процес, него да то раде они који фотографишу гласачке листиће и јавно гласају. Рекао је да за свако од тих понављања постоји пресуда суда.

-Нагласићу да су о свим догађајима у Шапцу обавештене све међународне институције. То су исте оне институције које су рекле да у Србији нема владавине права, поштених и слободних избора и слободних медија. То је Србија у којој ми живимо и наша дужност је да се против тога боримо, рекао је Зеленовић.
Градоначелник је изјавио да очекује да ГИК настави да ради свој посао у складу са Законом и да ради оно због чега је формирана, а то је да штити изборну вољу грађана Шапца. Охрабрио их је да доносе одлуке, а свима који су одлучили да штрајкују глађу пожелео добро здравље.

-На Градском већу смо усвојили завршни рачун града Шапца и упутили га председнику Скупштине да закаже седницу како би био усвојен, јер смо добили информацију од Министарства финансија да постоји опасност да укину трансферна средства из буџета. Ја то видим као додатни притисак на наш град. Немамо никакав одговор од Немање Пајића, рекао је Небојша Зеленовић.
Позиве Александра Пајића да се протести наставе испред његове, кућа Душана Петровића и Будимира Павловића оценио је као позив на линч.

-Настављамо борбу. Шапчани нека се не плаше. Користићемо све могућности пред Законом и пред институцијама да докажемо да смо у праву. Лаж је да имам обезбеђење. Рекли су да криминалци чувају мој дом. Сви знају где живим, јер су напредњаци више пута објављивали моју адресу и знају да идем на посао пешке и бициклом. Нико од нас никада није имао обезбеђење. То су бесомучне лажи. Данас смо то ми, а сутра је сваки грађанин. Сваком грађанину може да се дође пред кућу и да му се каже шта да ради и шта ће да му се деси ако не послуша и да полиција при том не реагује, рекао је Зеленовић.
Док је трајала конференција у просторијама Заједно за Србију на Тргу су се окупе присталице Српске напредне странке које су дувале у пиштаљке, правиле буку и пуштале песме о Косову на разгласу.

СНС саопштењем још једном прогласила победу
Градски одбор Српске напредне странке Шабац са задовољством констатује да је на поновљеним изборима на пет бирачких места у Шапцу, још једном потврђена убедљива победа Српске напредне странке.
Тријумф листе „Александар Вучић - За нашу децу“ оличен је у још већем поверењу, које су нам указали Шапчани о чему сведочи чињеница да смо добили чак 61,8 посто гласова, док је листа Небојше Зеленовића добила 19,4 посто што је процентуално 10,5 посто мање гласова него на поновљеним изборима 5. септембра. У складу са последњим резултатима у Скупштини града Шапца листа „Александар Вучи - За нашу децу“ имаће 37 мандата, листа „Јелена Милошевић - Нови тим за Шабац“ 7, „Небојша Зеленовић - Шабац је наш“ 22 мандата, „Руска странка - Слободан Николић“ 1 мандат, „Уједињена демократска Србија - Прилика“ 1 мандат и „др Дејан Павловић - Европска зелена партија“ 1 мандат.
Резултат који је Српска напредна странка забележила на поновљеним изборима на пет бирачких места је уједно и најјаснија порука коју Шапчани шаљу Небојши Зеленовићу и свима који следе његову политику.

Време је да Зеленовић призна пораз и тако бар једном учини нешто у интересу грађана Шапца.
Уз огромну захвалност свим Шапчанима који су узели учешће у изборном процесу и указали нам поверење, апелујемо на Градску изборну комисију да поштује вољу грађана, престане са одуговлачењем краја изборног процеса и почне да ради у складу са законом, а не страначким интересима бивше шабачке власти.


Александар Пајић: Кривичне пријаве због опструкције
Александар Пајић, повереник Српске напредне странке, поднео је у среду ујутру кривичне пријаве због, како је навео, опструкције изборног процеса.

-СНС и ја као носилац листе и кандидат за градоначелника, решили смо да поднесемо кривичну пријаву против, ми сумњамо, организоване криминалне групе на чијем челу се налазе Душан Петровић, Небојша Зеленовић и Будимир Павловић, као председник Градске изборне комисије, јер својим поступањем онемогућавају завршетак изборног процеса. Ово према грађанима Шапца више нема смисла. Грађани Шапца су три пута јасно изразили своју вољу на изборима у Шапцу, јасно рекли да огромну већину, преко 50 одсто гласова наших суграђана имају кандидати СНС за одборнике. Имамо самостално 37 мандата што је апсолутна већина. Грађани Шапца су то потврдили и други и трећи пут и сада имамо на сцени опструкцију изборног процеса од стране ове криминалне групе која чини све како би онемогућила функционисање нове градске власти у граду Шапцу. Оно што је такође симптоматично – сведоци смо да се у њима блиским медијима, на друштвеним мрежама, налазе снимци сигурносних камера Градске управе. Једини приступ тим камерама требало би да има само начелник Градске управе Милан Васић, који је злоупотребом тих сигурносних камера омогућио да се моментално када се сниме неки сегменти њиховим медијима дају и да се то објављује, без икакве сагласности људи који су на снимцима. Оно чега се ми не стидимо, тамо су били функционери СНС јер смо дошли да подржимо своје људе у ГИК који су се одважили да штрајком глађу кажу да све то што ради Будимир Павловић није по закону и да је извргавање воље грађана, односно опструкција изборног процеса. Такође, није у реду да се наши суграђани малтретирају још један пут и да онемогућавају завршетак изборног процеса. Град Шабац заслужује нову власт, да нормално функционише и да почне напокон са развојем града, а не са опструкцијама да имамо нон-стоп могућности за понављање избора и намештање изборних резултата. Оно што је радила и Валентина Ловрин Јевтић, Будимир Павловић и Вера Палинкаш је злоупотреба Закона у изборном процесу. Ми то нећемо дозволити и због тога наши чланови ГИК штрајкују глађу. Ми им дајемо подршку и молимо све структуре да раде свој посао, да стану на крај овој организованој криминалној групи коју предводи Душан Петровић.

Западна Србија: Опструкција изборног процеса
Западна Србија је у среду ујутру упутила саопштење јавности у ком су се осврнули на догађаје од претходне вечери и навели да подржавају чланове ГИК из редова СНС.

-Покрет Западна Србија оштро осуђује одлуку коју је на 67. седници донела Изборна комисија града Шапца. Позивање на непотпуне приговоре и одлагање расправе о истим јасно указују да се врши опструкција изборног процеса у Шапцу.
Ово није први пут да већина у Изборној комисији града Шапца доноси одлуке које пробијају законом предвиђене рокове што је био разлог за ступање у штрајк глађу чланова Изборне комисије града Шапца које је делегирао ГО Српске напредне странке у чему су им пружили подршку и чланови Изборне комисије града Шапца које је делегирао Покрет Западна Србија.
Окупљање и негодовање грађана испред седишта Изборне комисије града Шапца директан је показатељ да су на локалним изборима јасно исказали своју вољу и жељу за променама. Понављање избора неће ни у ком случају утицати на јасне изборне резултате и зато се прикључујемо апелу грађана да Изборна комисија града Шапца буде што експедитивнија.
У интересу свих грађана је да се изборни процес приведе крају јер град Шабац не сме остати талац опструисаног изборног процеса већ мора наставити свој развој, а ситуација у којој се тренутно налазимо не сме потрајати, наводи се у саопштењу Западне Србије.



Зоран Јевђенић: Полиција одмах изашла на лице места
Саопштењем за медије се огласио и начелник Полицијске управе Шабац Зоран Јевђенић који је демантовао наводе да полиција није реаговала по пријави чланова ГИК-а и позвао да се полиција не злоупотребљава у политичке сврхе.
-Апсолутно су нетачне тврдње Небојше Зеленовића да полиција вечерас није реаговала по пријави чланова Градске изборне комисије у Шапцу. Истина је да је полиција одмах по пријави председника Градске изборне комисије Будимира Павловића, да се испред зграде општине окупило више лице која не дозвољавају члановима ГИК-а да напусте зграду општине, изашла на лице места.

Патрола полиције је утврдила да се на неких 20-ак метара од зграде општине налази група људи који су рекли да су дошли како би заштитили изборну вољу грађана, а том приликом није било никаквог нарушавања јавног реда и мира, нити је било ко блокирао улазе зграде општине Шабац у којој заседа Градска изборна комисија.
Такође, полиција је поступила и по пријави Будимира Павловића да се на првом спрату зграде општине налазе људи који онемогућавају рад ГИК-а, а уласком у зграду општине такође је утврђено да нема никаквог нарушавања јавног реда и мира, нити се било ко од присутних у згради жалио да је на било који начин угрожен. Тачније, никакве противзаконите радње нису утврђене приликом изласка припадника полиције на лице места, а о свему је обавештено и Основно јавно тужилаштво у Шапцу.
Позивам и Небојшу Зеленовића и све друге да на злоупотребљавају полицију у политичке сврхе нетачним тврдњама да није реаговала и на тај начин обмањују грађане, стоји у саопштењу Зорана Јевђенића.

СНС: Пајић није упао у просторије ГИК
Током вечери у уторак Српска напредна странка је упутила и саопштење у ком тврде да Александар Пајић није упао у просторије ГИК.
-Градски одбор Српске напредне странке Шабац оштро демантује неистине које је вечерас изнео Небојша Зеленовић путем Ђиласових медија.
Није истина да је кандидат за градоначелника Српске напредне странке Шабац Александар Пајић са криминалцима упао у просторије Градске изборне комисије, као што није истина да Српска напредна странка опструише седницу ГИК!
Чињеница је, да чланови који су под утицајем Душана Петровића, на прљав начин покушавају да одуже изборни процес и због тога су они на које он не може да изврши утицај одлучили да ступе у штрајк глађу.
Уједно, овим путем питамо Небојшу Зеленовића, због чега криминалци чувају куће Будимира Павловића, Душана Петровића, па чак и лично његову?!, наводи се у саопштењу СНС.

Немања Пајић: Избори се морају окончати
Чланове и симпатизере Српске напредне странке испред Градске управе је подржао и део руководства Западне Србије.
-Све што се сада дешава није у интересу грађана Шапца и ово је сценарио ког сам се прибојавао. Изразили смо сумњу да је опструкција, која је и тренутно у току, била присутна и у ранијим понављањима избора. Градска изборна комисија доноси одлуке које су у најмању руку чудне, стално се нешто пролонгира, а грађани више не могу да чекају. Претпостављам да ћемо имати нови круг поновљених избора који неће променити резултате који су нам познати. Народ је гласао за промене и ми ту одлуку морамо испоштовати. Оно што је такође проблематично јесте функционисање Градске управе. Изражавамо сумњу да новца у буџету нема и самим тим се питамо како ће функционисати они који се ослањају на буџет. Постоје назнаке да је ту огроман проблем и да већ у новембру можемо очекивати и веће, тако да овај изборни процес мора да се оконча и морамо прогласити коначне резултате избора, а све то је сада у рукама Градске изборне комисије. Страхујем од овог сценарија и изласка грађана на улице, а сматрам да ће се они повући уколико Градска изборна комисија закаже седницу у разумном року и да се на њој одлучује о приговорима који су упућени. Очекујем од Градске изборне комисије и председника исте да закаже седницу за сутра у 12 часова како би се цео процес вратио у нормалне токове и коначно ставили тачку на овај изборни процес. Сведоци смо да ни корона ни остали услови нису разлог за неодржавање избора, а у окружењу су се већ увелико формирале градске управе и скупштине и очекујем да се то у разумном року деси и у граду Шапцу јер град не сме остати заробљен у изборном процесу и морамо наставити да радимо у интересу грађана, рекао је Немања Пајић, лидер покрета Западна Србија у уторак увече испред Градске управе.



Александар Пајић: ПРОТЕСТИ испред кућа одговорних
Повереник Српске напредне странке у Шапцу и кандидат за градоначелника Александар Пајић изјавио је у уторак увече испред Градске управе да ГИК спроводи диктатуру и најавио мирне протесте испред кућа Душана Петровића, Небојше Зеленовића и Будимира Павловића, које сматра најодговорнијим за дешавања око избора.
-Неке плаћеничке телевизије већ објављују како су чланови Српске напредне странке ушли у просторије Градске изборне комисије, са неким криминалцима. Душан Петровић и Небојша Зеленовић су позвали криминалце овог града да чувају њихове куће и стамбене објекте јер се боје грађана који желе да заштите своје изборно право, односно оно што су на изборима рекли, а то је да СНС има двотрећинску већину заједно са коалицијом која је направљена и желе да Град Шабац напокон заврши изборни процес. Ово заиста није добро за Град Шабац, није цивилизацијски, није демократија. Ово је анархија, базвлашће и диктатура коју спроводи ГИК на челу са Будимиром Павловићем, али по инструкцијама Душана Петовића и Небојше Зеленовића. Уколико се ово овако настави ми ћемо организовати мирне протесте испред кућа тројице најодговорнијих људи у Шапцу због овакве ситуације око изборног процеса. Организоваћемо мирне протесте испред кућа Душана Петровића, Небојше Зеленовића и председника Градске изборне комисије Будимира Павловића, као најодговорнијих за кршење Закона и све ове радње које су опструкција воље грађана Шапца, рекао је Александар Пајић

ВАЛЕНТИНА ЛОВРИН ЈЕВТИЋ


Ловрин Јевтић: Рекли да ће нас закључати
Валентина Ловрин Јевтић из ГИК детаљно је објаснила шта се догодило после одлуке ГИК да у уторак вече не донесе коначну одлуку и шта је она доживела по изласку из сале за састанке у Градској управи.

-Када смо такву одлуку донели, после неколико секунди, добили смо обавештење од чланова ГИК из Српске напредне странке да су они добили налог да почну штрајк глађу. Мислили смо у првом тренутку да се они шале. Међутим, схватили смо да су озбиљни. Кренула сам из сале до канцеларије да куцам налоге подносиоцима приговора да бисмо им што пре уручили, јер смо дали рок од три сата од момента пријема налога да отклоне мањкавости у приговору. Када сам изашла напоље видела сам неке људе испред. Видела сам Александра Пајића, Блажу Кнежевића и Бобана Бирманчевића и неке људе који су ми непознати. Један од тих момака који су били напољу кренуо је према мени и питао “Ко си, бре ти? Шта ти хоћеш? Што си радила радила си, више нећеш радити”. Ја сам се онда обратила Александру Пајићу и питала ко је момак и у ком је својству ту. Пајић је то пренебрегао, није ми одговорио. Онда сам Пајићу покушала да објасним о чему се ради и рекла му да не знам шта је проблем и да је Управни суд исто поступао када су његове жалбе биле у питању и да му је налагао да отклони неправилности. Рекла сам да ће сутра бити одлуке по свим приговорима. Окренула сам се и отишла. Тада сам срела Виолету, такође чланицу ГИК, која је била уплакана, тресла се и чинило ми се да ће пасти у несвест. Ушла је у салу, ја сам ушла за њом и питала сам шта се десило. Рекла је да је покушала да сиђе и да су је неки људи вратили. Рекли су јој да ће нас закључати овде. Ја сам поново изашла и питала их шта они раде и изашла из зграде. Контактирала сам председника ГИК који ми је рекао да је позвао полицију.

После сат времена сам га опет звала и рекао ми је да полиција још није дошла. Мене су звали и рекли да ће пустити људе напоље ако под хитно закажемо седницу ГИК за сутра за 12.00 часова. Рекла сам им да седницу заказује председник ГИК и да ће се то десити када се стекну законски услови, када уручимо налоге подносиоцима приговора и они испоштују или не ипоштују рокове, а у сваком случају сутра до 14.00 ћемо заказати седницу ГИК, изјавила је Валентина Ловрин Јевтић у уторак увече.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa