Инфо

8. октобар 2020.8. окт 2020.
Шапчани најсложнији када је најтеже
ХУМАНИТАРНИ БАЗАР ЗА БОЛЕСНУ ДЕЦУ И МЛАДЕ

Шапчани најсложнији када је најтеже

Први базар организован пре неких месец дана и на њему је сакупљено око 130.000 динара. Други био у петак и суботу и на њему је прикупљено више од 720.000 динара. Трећи базар заказан за петак и суботу, 9. и 10. октобар. Новац ће бити намењен једногодишњој Мињи Матић и Шапчанину Немањи Јевтићу
Шапчани су још једном показали и доказали своју хуманост. На два базара одржана током претходних десетак дана сакупљено је 850.000 динара за двоје деце и младића којима је неопходна помоћ за лечење и даљи живот.
Новац је сакупљен за малу Лану Јовановић из Новог Сада која болује од спиналне мишићне атрофије. Лек за ову болест кошта невероватних 2,1 милиона долара и најскупљи је на свету. Такође, средства су сакупљана за Николу Стакић, четворогодишњака из Прњавора, који поред дауновог синдрома има и срчану ману, а услед срчаног застоја и реанимације доживео је и оштећење мозга. Николино стање је сада боље него што је било, а терапија матичним ћелијама родитељима даје наду у опоравак. Терапија је могућа у иностранству, а новац је потребан и за апарате који га одржавају у животу. Новац за лечење је потребан и Матији Божићу из Драгојевца. Матија има 24 године, а прошле године му је откривен карцином носница и синуса. Упркос терапијама стање се само погоршавало, а сада је једина нада лечење хемиотерапијом, имунотерапијом и биолошком терапијом, за које је потребно доста средстава у што краћем року.



Организатори су задовољни како су протекли први базари, али не планирају да се зауставе, него ово виде као почетак и најављују нове акције.
-На идеју за базар смо дошли преко групе на Фејсбуку под именом “Буди хуман - хумане лицитације”, где су се одазвали многи градови организовањем базара и прикупљањем новца за болесну децу. Претходна два базара су показала да су наши суграђани људи великог срца, јер смо успели да сакупимо око 850.000 динара за малу Лану из Новог сада и за наше суграђане Николу и Матију. У нашој групи налази се око петнаестак жена и све радимо пуном паром да прикупимо што више донатора из нашег града деце, обичних грађана и приватних фирми, каже Александра Матић, организатор акције.

На тезгама се могло пронаћи много добре хране, пића, зимнице, цвећа, балона, занимљивих и едукативних играчака, књига, накита, ситница за кућу, гардеробе и обуће за децу и одрасле и још много тога. Долазили су и аниматори у костимима који су забављали децу.
Први базар организован је пре неких месец дана и на њему је сакупљено око 130.000 динара. Други је био у петак и суботу и на њему је прикупљено више од 720.000 динара. Град је дао тезге, добијена је дозвола од Завода за јавно здравље, а и Комунална полиција је вршила контролу да ли се поштују све епидемиолошке мере.

-На другом базару смо били на штанду два дана од јутра до мрака. Људи су прилазили, али велики број њих је и пролазио не знајући о чему се ради. Од продаје смо сакупили око 300.000 динара, а онда је у суботу поподне дошао један млади Шапчанин који ради у Америци, као и његови другови и желели су да донирају новац. Од њих смо укупно добили око 4.000 евра. Тако смо постали град у Србији који је на једном базару сакупио највише новца за лечење болесне деце. Следећи викенд штанд ће бити уочљивији и биће видљивије и очигледније оно што радимо, каже Александра.

Сви могу да помогну
Свако ко жели да учествује у акцији може да се придружи. Могу се донирати играчке, књиге, слаткиши... Све сем гардеробе, које већ има довољно. Потребно је само донети донацију у петак или суботу од 9.00 у пешачку зону Карађорђеве улице (код Старе робне куће).
За оне који желе да учествују куповином избор је велики. Чак и ако мисле да немају довољно новца, на овом базару се нешто може купити и за мање од 100 динара. Поједини производи и немају цену, него се могу изабрати уз одређену новчану донацију.


Трећи базар је заказан за петак и суботу, 9. и 10. октобар. Новац ће бити намењен једногодишњој Мињи Матић и Шапчанину Немањи Јевтићу. Миња, као и Лана болује од спиналне мишићне атрофије и којој је, такође за лечење потребно више од 2 милиона долара. Немања има 23 године и два пута је оперисао бенигни тумор на скочном зглобу, услед чега се отежано креће и има готово сталне болове. Лечење је могуће у иностранству, али то изискује средства које Немања нема.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa