Инфо

8. октобар 2020.8. окт 2020.
Резултати задовољавајући, борба се наставља
Четврте седницa Савета Мачванског управног округa

Резултати задовољавајући, борба се наставља

Епидемија још увек траје, биће још пацијената, заражених лица, али се не смеју заборавити пацијенти других обољења, хронични пацијенти, малигни и многи други.У региону расте број заражених лица. Како не би дошло до повећања броја заражених и у нашој земљи, неопходно је да се одговорно понашамо и придржавамо наложених мера
Четврта седници Савета одржана је првог октобра у Шапцу. Централна тема била је: “Тренутна епидемиолошка ситуација у Мачванском управном округу, активности до краја текуће године и сарадња локалних самоуправа са Заводом за јавно здравље Шабац и Полицијском управом Шабац у спровођењу мера Кризног штаба и Владе Републике Србије.

ОДГОВОРНО ПОНАШАЊЕ
О овој теми уводно излагање изнели су др Бранко Вујковић из Завода за јавно здравље Шабац и др Слободан Поповић из Опште болнице Шабац.
-У првом пику првог таласа епидемије имали смо одличне резултате, којима су допринели ванредно стање и активности МУП-а са којим је одлично одрађен значајан део активности. Апсолутно су поштоване мере изолације и мере заштите прописане од надлежних органа. У том периоду Мачвански округ је имао најмањи број потврђено позитивних лица на подручју читаве Републике Србије, сразмерно броју становника. Резултати су били одлични на нивоу здравственог система Србије, јер су истовремено збрињавани и пацијенти који су оболели од других болести, што довољно говори о спремности целокупног здравственог система.
Укидањем ванредног стања дошло је до опуштања становништва у примени прописаних и препоручених мера. Очекивало се да ће током летњег периода, услед високих температура, вирус ослабити и доћи до нестанка вируса у циркулацији, јер се ради о респираторним инфекцијама, што се није догодило. Повећавао се број заражених јер су уследиле прославе матура, свадбе, обележавање пунолетства и друга масовнија окупљања.
Посебно алармантна ситуација догодила се у Шапцу. Услед неодговорног понашања Шабачке локалне самоуправе, догодила су се три масовна догађаја организована у року од два дана у којма апсолутно ни једна препоручена мера није поштована.Све ово довело је до ескалације ситуације у самом граду и ширење вируса и на друге локалне самоуправе округа.

И у Лозници је било неколико догађаја са масовним окупљањем без поштовања предложених мера. Од ситуације у којој је било на дневном нивоу заражено пар људи, дошло се до ситуације када је дневно било заражено стотине људи.
Од јуна месеца до данашњег дана урађено је 20.000 PCR testova. Тестова је било довољно, а у здравствени систем поново је укључен Ветеринарски специјалистички институт Шабац.
У региону расте број заражених лица. Како не би дошло до повећања броја заражених и у нашој земљи, неопходно је да се одговорно понашамо и придржавамо наложених мера.
Трeнутна епидемиолошка ситуација је добра, а на подручју Мачванског округа с активно оболела 22 пацијента, углавном са блажом клиничком сликом.

Важно је да се локалне самоуправе придржавају одлука надлежних државних органа којима је прописано поступање у време епидемије. Препоруке Завода за јавно здравље, које се дају локалним самоуправaма везано за догађаје, базиране су искључиво на мерама и препорукaма надлежних државних органа.
Епидемија се укида када је 28 дана непрекидно без потврђеног позитивног случаја. До тада епидемија траје и морају се поштовати све наложене мере.

Тестова има довољно, ту је Ветеринарски специјалистички институт Шабац са својом кадровском и техничком опремљеношћу, ковид болница са својим кадровима и капацитетом, тако да је ово подручје добро опремљено за епидемиолошку ситуацију.
Када је у питању број умрлих пацијената, за дијагнозу смрти потребна је одговарајућа процедура, која је сложена и захтева поступање више служби. По овом питању Завод за јавно здравље је редовно давао информације и дневне извештаје.

Представници локалних самоуправа обавештени су о важности спровођења вакцинације против сезонског грипа и наводи да је обезбеђен довољан број вакцина- истакао је директор Завода ѕа јавно здравље у Шапцу.

Закључци
1.Континуирано одржавање састанака директора општих болница Шабац и Лозница, са директорима домова здравља који гравитирају општим болницама, уз активно учешће представника Завода за јавно здравље Шабац, у циљу одржавања стабилне епидемиолошке ситуације.
2.Наставити са применом мера прописаних од стране Кризног штаба и Владе Републике Србије.


ЕПИДЕМИЈА ЈОШ УВЕК ТРАЈЕ
Др Слободан Поповић, в.д. директор Опште болнице Шабац, обавестио је присутне о епидемиолошкој ситуацији и активностима које су током овог периода спроведене од стране Опште болнице Шабац и запослених у болници.
-У овој ситуацији свима нам је потребан висок ниво одговорности и самосвести, поштовање институција и мера које су наложене, како би се изборили са епидемијом. Не смемо дозволити да се непажњом и непоштовањем мера догоди нешто што ће имати тешке последице. Треба спречити одржавање свих прослава и догађаја који би за последицу имали ширење заразе.

Од краја јуна до краја августа у Општој болници Шабац хоситализовано је 839 пацијената, са средње тешком и тешком клиничком сликом. На подручју читавог Мачванског управног округа било је преко три хиљаде заражених лица. Општа болница Шабац је 09. јуна проглашена за Ковид болницу за подручје Мачванског округа. Овако обиман, комплексан и сложен посао Шабачка болница није имала од свог постојања, а поменути број пацијената друге болнице на подручју Републике Србије нису имале. Добром организацијом и квалитетним кадровима и опремом, на граници издржљивости, лечени су пацијенти. Овако нешто не би смело да се понови, јер су људски капацитети болнице преморени и исцрпљени трајањем епидемије. У једном моменту ј било чак 280 пацијената на респираторима, од 320 пацијената са средње тешком и тешком клиничком сликом.
Епидемија још увек траје, биће још пацијената, заражених лица, али се не смеју заборавити пацијенти других обољења, хронични пацијенти, малигни и многи други- истакао је доктор Поповић и предложио да се у наредном периоду континуирано одржавају састанци директора општих болница Шабац и Лозница, са директорима домова здравља који гравитирају општим болницама, како би спремно дочекали наредне дане.

У једном моменту јe било чак 280 пацијената на респираторима, од 320 пацијената са средње тешком и тешком клиничком сликом


МЕРЕ ОКРУГА
На самом почетку седнице Савета начелник Владан Красавац информисао је присутне о мерaма које су од стране Управног округа предузете у досадашњем току епидемије. Реч је о свакодневним контактима са командантима општинских и градских штабова, Републичким кризним штабом, начелником Полицијске управе Шабац, директорима домова за стара лица у Шапцу, Крупњу, Слепчевићу и Тршићу, обилазак Центра за азил у Бањи Ковиљачи, чиме је спречено ширење вируса у ове установе. Локалним самоуправама је пружена помоћ у обезбеђењу заштитне опреме и хигијенског материјала преко РФЗО, Филијала Шабац.

-У петак 25. септембра, у Специјалној болници за рехабилитацију Бања Ковиљача одржан је састанак директора Републичког фонда здравственог осигурања са директором Филијале Шабац, шефовима испостава Филијале, директорима болница и домова здравља, представником Завода за јавно здравље Шабац, апотекарске установе Лозница, на тему функционисања здравствене заштите и рада здравствених установа у време пандемије корона вируса, заразне болести COVID-19. Обезбеђена је довољна количина неопходне здравствене опреме, лекова, медицинског материјала, дезинфекционих средстава од стране Републике Србије за потребе локалних самоуправа и здравствених установа на подручју Мачванског управног округа.
Увођењу Ветеринарског специјалистичког института Шабац у здравствени систем допринео је министар пољопривреде Бранислав Недимовић, који је у више наврата боравио у Шапцу и Ветеринарском институту и лично се уверио у оспособљеност ове установе за активности у време епидемије, кадровске потенцијале и техничку опремљеност. Мачвански округ је својим обраћањем ресорном министарству, дао допринос увођењу Ветеринарског специјалистичког института у здравствени систем, јер су се на тај начин резултати тестирања добијали истог дана- истакао је Красавац.

Захвалност
Начелник Владан Красавац је искористио прилику да се захвали локалним самоуправама које су 13. септембра 2020. године упутиле своје делегације у Јасеновац, на Дан обележавања Светих новомученика јасеновачких.
-Били смо једини округ који је са својим локалним самоуправама организовано присуствовао овом значајном догађају, што је ресорно министарство похвалило. Одазвали су се представници града Лознице и општина Владимирци и Богатић, а представници општина Љубовија и Мали Зворник нису успели да отпутују, јер нису имали урађен тест за улазак у Хрватску. Мачвански управни округ ће и убудуће наставити са оваквим активностима, заједно са локалним самоуправама са овог подручја.


ИСКУСТВА СА ЛОКАЛА
Представници локалних самоуправа изнели су искуства из своје средине током досадашњег трајања епидемије.
Милан Тофиловић, шеф Кабинета председника општине Љубовија истиче да је од самог почетка епидемије активно учествовао у спровођењу мера које је наложио Кризни штаб и Влада Републике Србије. Навео је пример неке наслеђене навике народа овога краја да организују Народни вашар на дан 11.септембар у Доњој Љубовиђи, а нико није означен као организатор ове светковине, јер се народ спонтано окупља. Локaлна самоуправа није могла да утиче на овај догађај. Следећи вашар је 08. новембара се традиционално, на празник Митровдан, где се очекује сличан сценарио. Имају једног комуналног инспектора који спроводи надзор и контролу мера. Свест грађана се мења, јер све више њих користи заштитне маске и на отвореном простору.

Александар Ђукић, заменик председника општине Љубовија наводи да Љубовију и овај крај посећује велики број туриста из различитих крајева наше земље, који не поштују мере, не користе заштитне маске у продавницама и другим објектима затвореног типа,што представља потенцијалну опасносt. Ту је и проблем око евидентирања лица у контакту са зараженим особама, јер се не евидентирају сви контакти, па је потребно подстаћи грађане да пријављују контакте.

Горан Зарић, председник општине Владимирци истиче да је епидемиолошка ситуација стабилна, грађани се придржавају мера, а контролу спроводи комунални инспектор.
-У општини Владимирци је у правом тренутку обезбеђен рендген апарат који више деценија није био у употреби, што ће у великој мери помоћи становницима Владимираца, али и суседних општина у остваривању здравствене заштите – изјавио је Зарић.

Зоран Зарић, председник Скупштине општине Крупањ је саопштио податак да је закључно са четвртком у ковид амбуланти општине Крупањ било 2.072 прегледа. У првом пику је било само шест заражених пацијената, од којих је двоје преминуло, а у другом пику је било 87 заражених пацијената и три преминула пацијента. Општина Крупањ је највећи део оболелих пацијената лечила у кућним условима, а лекари из ковид амбуланте били су у обавези да пацијенте свакодневно позивају. На тај начин нису оптеретили Општу болницу Лозница, а ни Ковид болницу Шабац. Ради се о лаким и средње тешким случајевима. Тренутна епидемиолошка ситуација у Крупњу је доста стабилна, јер у протеклих 14 дана нема новооболелих, а мере се добро поштују. Одржавање вашара у Крупњу није било.
Дејан Сталовић, градски менаџер у граду Лозница наглашава да је епидемиолошка ситуација стабилна. У јуну месецу је било критично, што је добро познато Општој болници Лозница и Заводу за јавно здравље Шабац.

-Градска управа Лознице спроводи бројне мере и активности свих ових дана. Врши се дезинфекција града, прање улица и шеталишта, дезинфекција просторија полицијске управе, ватрогасне службе, пограничне службе, простора Градске управе, користе се заштитне маске, врши се мерење телесне температуре приликом уласка у Градску управу, а у Скупштинским просторијама су постављени пластични паравани. Током јуна месеца су била два, три окупљања, али је у међувремену стигла забрана коју контролише комунална полиција- известио је Стаиловић и додао да је успешно организована завршна манифестација Вуковог сабора у складу са наложеним мерама.
Милан Дамњановић, председник општине Богатић је истакао добру сарадњу са Заводом за јавно здравље Шабац и изјавио да је у овој општини епидемиолошка ситуација је стабилна.

-Први талас епидемије прошао је одлично, јер није било заражених. У другом пику је, услед окупљања великог броја људи у једном угоститељском објекту, дошло до ескалације броја инфицираних и заражених лица.У другој половини августа месеца дошло је до укидања ванредне ситуације и од тада је стање стабилно. Јавно комунално предузеће континуирано врши дезинфекцију улица, установа и објеката. Присутан је велики притисак грађана за организовање светковина, али се овај проблем држи под контролом- казао је Дамњановић и објаснио да је вашар држан на приватном поседу, у малом обиму и не као претходних година, а организатори су упозорени о обавезним мерама које треба применити.

Трeнутна епидемиолошка ситуација је добра, а на подручју Мачванског округа с активно оболела 22 пацијента, углавном са блажом клиничком сликом


Славица Ранковић, заменик председника општине Коцељева, навела је да је тренутно оболелео једно лице. Одлична је сарадња са др Слободаном Поповићем и др Бранком Вујковићем, али је мишљења је да људи још увек нису у довољној мери свесни епидемије у којој се налазимо. Све мере се спроводе у потпуности, а Сајам зимнице није одржан управо због окупљања великог броја грађана. Мишљења је да су угоститељски објекти небезбедни, јер се окупља велики број младих људи.

Милош Радојчић, заменик председника општине Мали Зворник, је истакао да је иу у овој општини епидемиолошка ситуација стабилна. Наводи проблем грађана који прелазе у Републику Српску у циљу набавке горива и начина њиховог евидентирања, а што није потребно за грађане Републике Српске који свакодневно долазе у Мали Зворник. Исти проблем је и са запосленима са обе стране границе, који свакодневно прелазе ради посла.
Сви учесници седнице сагласни су у значају улоге Завода за јавано здравље Шабац током трајања епидемије. Нагласили су одличну сарадњу са општим болницама Шабац и Лозница и Полицијском управом Шабац. Велике похвале упућене су начелнику Владану Красавцу који је у сваком моменту био доступан за помоћ у решавању насталог проблема.
Кабинет начелника Мачванског управног округа

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa