Инфо

8. октобар 2020.8. окт 2020.
Заједнички рад  за добро свих
Састанак Националне и локалних организација особа са инвалидитетом

Заједнички рад за добро свих

Посета НООСИ Шапцу. Сусрет са представницима локалних организација за особе са инвалидитетом. Размена искустава, активности на анимирању особа које нису у чланству. Апосторфирање два документа
Национална организација особа са инвалидитетом Србије недавно је, посетила Шабац како би, на заједничком састанку, разменила са представницима удружења особа са инвалидитетом на нивоу наше локалне самоуправе искуства у активностима спроведеним током ове године, знатно отежане епидемиолошком ситуацијом, а кровна Организација, односно извршна директорка, представили су помаке у правцу побољшања живота особа са инвалидитетом, још постојеће пробеме и начине како би могли да се превазиђу. Уз свакодневне проблеме са којима се особе са инвалидитетом у целој Србији суочавају, потребу укључивања у рад оних особа које имају инвалидитет, али нису чланови, апострофирана су два документа која су започела пут ка стварању, али су тренутно у фази стагнације.

-Донекле изненађујуће за нас, отпочела је израда новог Закона о социјалној заштити и обавештени смо да смо део радне групе за израду што је изузетно важно. Ми смо припремили сет предлога који би унапредили постојећи Закон, а сви се своде на две кључне ствари, сервиси подршке као сегмент самосталног живота особа са инвалидитетом, унапређење постојећих и развој нових, плурализам пружалаца услуга, уз приоритет Удружења особа са инвалидитетом, осим у срединама где постоје, уз већу обавезност локалних самоуправа да финансијски подрже рад и пројекте, док је друга туђа нега и помоћ као неопходног новчаног давања за омогућавање самосталног живота која би, према нашем предлогу, била усклађена са просечном, а не као до сада минималном зарадом и да буде бар 70% од просечне нето зараде. Проблем је кратак рок, све је почело у августу, а рок за израду нацрта је 31. октобар. Уз то, потребно је формирати нову Владу, а онда је упитно и хоће ли бити у овом ресору промене Министра и да ли ће, евентуално новом министру баш ово бити приоритет, те је све отворено – истиче Иванка Јовановић, извршна директорка Националне организације особа са инвалидитетом Србије.
Корак у добром смеру је усвајање Стратегије на националном нивоу, али је неопходно што пре усвојити план активности како би се предвиђено и реализовало.

-После пет година усвојена је нова Стратегија за четворогодишњи период. Стратегија указује на политику државе према инвалидности, а свака стратегија подразумева Акционе планове за двогодишњи период кроз које се стратегије имплементирају. Кроз Националну стратегију и акциони план ствара се локална Стратегија и акциони план кроз које се најефикасније обавеже локална самоуправа на активности у реализацији планова (приступачност, здравство, образовање, запошљавањеи сл), дакле проблеми који нису до краја решени нити у једној локалној самоуправи. Стратегија је усвојена крајем марта, а израда Акционог плана је у току. Требало је до краја године да буде усвојено, инсистирамо на убрзању процеса и надам се да ће имати ефекта – додала је Иванка Јовановић.

Састанак је реализован у оквиру редовних активности НООСИС које финансира Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.
Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa