Инфо

8. октобар 2020.8. окт 2020.
Социјално и традиционално
САЈАМ СОЦИЈАЛНОГ ПРЕДУЗЕТНИШТВА - АВЛИЈА ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА У БОГАТИЋУ

Социјално и традиционално

Смишљено на међународни Дан старих. Више штандова са јелом и пићем, припремљеним на традиционални начин, старим предметима, домаћом радиношћу, организација из општине Богатић, Шапца са околином, а своје рукотворине изложило и Удружење жена “Бели анђео” из Дворова с циљем подизања свести о потреби веће друштвене одговорности . Тродневну манифестацију организовали Caritas Шабац уз помоћ Регионалне развојне агенције Подриња, Подгорине и Рађевине
Спој лепог и корисног, догодио се прошлог четвртка, на Међународни дан старих, када је у Авлији одрживог развоја у Богатићу отворен Сајам социјалног предузетништва, као део тродневне манифестације у којој је другог дана приказано традиционално печење ракије ( весело казанче ) и наредног, одржана промоција гастрономије овог краја.
Имање Авлије, шабачког Caritasa, који је све организовао уз помоћ Регионалне развојне агенције Подриња, Подгорине и Рађевине, бљештало је од раних јутарњих сати шаренилом на више штандова, где су изложена јела и пића, стари предмети у домаћинствима који су некада били у употреби, домаћа радиност... Све то су приказале организације које се баве социјалним предузетништвом, највише из општине Богатић, али и суседних места, а са својим рукотворинама било је присутно и Удружење жена “Бели анђео” из Дворова.

Датум је смишљено одабран, јер први октобар је Дан старих, а у Србији има много особа, старости преко 65 година којима је неопходна ваћа пажња и помоћ, поручује председник Caritasa у Шапцу Мирољуб Николић, који је још додао да с поменутим циљем Caritas Šabac од ове године ради доставу хране на кућну адресу, корисницима у стању социјалних потреба и старима како би им учинио живот што квалитетнијим.
Слична су размишљања Соње Ђогатовић и Слађане Иванчић, које су у име домаћина изложиле широку еполету производа Авлије ( ракија, слатко, џем, ајвар... )

Датум је смишљено одабран, јер први октобар је Дан старих, а у Србији има много особа, старости преко 65 година којима је неопходна ваћа пажња и помоћ, поручује председник Caritasa у Шапцу Мирољуб Николић


Дошли су им и бројни гости из Удружења жена Моровић ( “Моровићанке”), Јамена, а биле су присутне и чланице Удружења жена из Дворова у Републици Српској “Бели анђео”. Оне су честе и успешне учеснице оваквих и сличних смотри, истиче председница Удружења Раденка Тодић. Активне су већ седам година, а препознатљиве широм Европе о чему сведоче и бројне награде.

Наступило је и домаће Удружење жена “Црнобарке” на чијем челу је веома агилна председница Весна Јуришић.
Испред социјалног предузећа “Агро-ирис”, била је Бојана Вулетић, која је нагласила да својим брендом “Задруга”, често учествују на оваквим смотрама и сајмовима хране, покушавајући да кроз кооперацију са тзв. малим произвођачима, повећају приходе. Познати су њихови брендови сушеног воћа, првенствено шљива и крушака, а развијају чипсеве од јабука, цвекле и бундеве.

Другог дана, овог тродневног програма у Авлији одрживог развоја у Богатићу, посетиоци су могли да виде печење ракије на традиционалан начин (весело казанче ), а потом, трећег дана гастрономију овог краја.
Целокупан приход, намењен је запошљавању особа са инвалидитетом.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa