Инфо

8. октобар 2020.8. окт 2020.
Начин гајења  и њена лековитост
БЕЛА ДЕТЕЛИНА – Trifolium repens

Начин гајења и њена лековитост

Најпогодније време за сетву беле детелине је пролеће или у току септембра, али ако је током лета обезбеђена влага земљишта, може се сејати током целог лета, с тим што је потребно земљиште добро припремити, детелину посејати по површини и поваљати после тога
Некада више коришћена, данас све мање, помало заборављена, бела детелина има велики значај не само као пољопривредна крмна биљка која се користи у исхрани стоке као јако хранљива при чему не изазива надимање. У фази пред цветање, садржај протеина у белој детелини износи 27 %, а сварљивост је добра и лака. Осим протеина, обогаћена је витаминима и минералима, калцијумом и магнезијумом. Осим употребе у пољопривреди, бела детелина има употребну вредност за пчеларе, јер је добра медоносна биљка, велики произвођач нектара које пчеле просто обожавају.

Погодна је и за људску употребу, веома је хранљива и може се додавати салатама. Поред употребе као сточна храна, њен значај на земљиште на коме се гаји је велики, јер побољшава квалитет земљишта везивањем азота у коренов систем, чиме обогаћује земљиште азотом.

Најпогодније време за сетву беле детелине је пролеће или у току септембра, али ако је током лета обезбеђена влага земљишта, може се сејати током целог лета, с тим што је потребно земљиште добро припремити, детелину посејати по површини и поваљати после тога. Сетва може да се обави пнеуматским сејалицама на дубину до 5 mm, а количина семена треба да је до 10 kg/ha. За сетву беле детелине треба одабрати земљиште са Ph вредношћу између 5,5 и 7, али успева и на скоро свим типовима, па чак и до 2000 m надморске висине и у комбинацији са другим биљкама тако да се може користити за испашу јер је отпорна на гажење као и на поплаву. Бела детелина захтева доста влаге, па јој зато погодује кишна прохладна зима јер нема дубок коренов систем, као и висок ниво подземних вода, али у сушном периоду може да се осуши. При сетви је не треба сејати у великој количини јер се врло брзо шири и може угушити други усев посејан у комбинацији са њом.

Значај који смо поменули за белу детелину као крмну биљку су вишеструки, али оно што је интересантно и најважније, је њена лековитост у људској исхрани, која се испољава кроз прочишћавање организма, помаже у регенерацији јетре и код пробавних тегоба. Пошто цвета до септембра, има доста времена да можемо да је беремо као лековиту биљку коју можемо сушити на промајном месту и не превише сунчаном. Од ње се могу правити чајеви, мелеми за кожу у свежем стању, сирупи и други производи у комбинацији са медом, што нам показује њену благотворност, а да ни сами нисмо свесни, јер смо немарећи толико пута прошли поред ње и толико је пута изгазили.
Дипл. инж. ГОРДАНА РЕХАК

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa