Инфо

8. октобар 2020.8. окт 2020.
Никада не бледе сећања на крвави марш

Никада не бледе сећања на крвави марш

Прошло је 79 година од фашистичке освете из Другог светског рата да за једног погинулог Немца стрељају стотину недужних грађана. Једна од тих намачких освета је и до сада нигде у свету забележених – крвави марш грађана од Шапца до сремског села Јарак, у дужини од 20 километара.

Поштујући све здравствене мере овој свечаности присуствовао је пристојан број грађана.
О овом крвавом маршу сваке године подсећали смо се на невиђену тортуру – убијања свакога ко не може да трчи, многи су бацани у Саву, пребијани у колони, без хране и воде. Ове године, поред званичних делегација из општина Шабац, Сремске Митровице и Руме били су бројни представници из више сремских села, СУБНОР-а Шабац, Војводине и Месне заједнице Јарак. Међу представницима делегација који су говорили из Шапца присутнима се обратио Александар Ђенадић, секретар ГО СУБНОР-а Шабац, који је изнео неколико нових података о крвавом маршу, за које се до сада није чуло, и више пута изнео захвалност мештанима Јарка за несебично исказану љубав према учесницима марша, излажући и себе смртној опасности.

На спомен чесми у Јарку, коју су изградили Шапчани у знак захвалности Јарчанима за пружену руку и помоћ, положено је двадесетак венаца из Шапца, Сремске Митровице, Руме, из више сремских села и Месне заједнице Јарак. Испред Шапца СУБНОР-а и војних пензионера делагацију је педводио председник Владимир Нинковић.
Из свих пригодних говора и великог броја положених венаца јасно се види порука свету, као и са сличних догађаја, да се у свету нигде и никада не понове слични догађаји.

У заједничкој делегацији Шапца, која је положила венац, били су Владимир Нинковић, Александар Ђенадић, Ђорђе Момчиловић, Драган Јовановић и Живко Ђорђић.
С.Стојановић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa