Инфо

15. октобар 2020.15. окт 2020.
НОВЕ ДОЗЕ ВАКЦИНА У НОВЕМБРУ
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ШАПЧАНА ЗА ВАКЦИНУ
ПРОТИВ СЕЗОНСКОГ ГРИПА

НОВЕ ДОЗЕ ВАКЦИНА У НОВЕМБРУ

Ове године испорука вакцина започела је раније због очекиваног пораста броја оболелих од ковида-19. Овогодишње вакцине против сезонског грипа стижу из Холандије, а њихов произвођач је компанија Abbott Biologicals. Додатне дозе биће испоручене почетком новембра
Вакцинација против сезонског грипа, која је започела 01. октобра, препоручује се свим хроничним болесницима, трудницама и старијима од 65 година. Такође, препорука је да се обавезно вакцинишу здравствени радници, лица запослена у јавним службама која су по природи посла често у контакту са људима и особе које негују старије и хроничне болеснике, посебно у социјалним установама.

- Ове године наставља се тренд увећања доза вакцина против сезонског грипа. Прошле године било је непуних 16, а ове скоро 19 хиљада, што је око 20% више. Све већи је одзив грађана. Вакцина је и ове, као и претходне године, четворовалентна. Овогодишње вакцине против сезонског грипа које су доступне грађанима Србије и нашем здравственом систему стижу из Холандије, а њихов произвођач је компанија Abbott Biologicals, каже епидемиолог др Небојша Софранић из Завода за јавно здравља Шабац.
Ове године испорука вакцина започела је раније због очекиваног пораста броја оболелих од ковида-19, који се очекује у новембру.

- С обзиром на ситуацију са короном, вакцинација се не спроводи у ЗЗЈЗ, него у у геронтолошким, установама социјалне заштите, установама за децу и младе, казнено-поправним установама, где постоји велики број контаката. Остали одлазе код свог изабраног лекара који евидентира услове за давање, као и пријављивање евентуалних нежељених догађаја. Котраиндикације за вакцину су алергија на пилеће протеине, формалдехид и гарамицин, додаје др Софранић.

До сада је у Мачвански округ стигло 18.960 вакцина. Од тога, Богатић је добио 2.000 доза, Коцељева 700, Крупањ 510, Љубовија 1.300, Лозница 4.370, Мали Зворник 700, Шабац 5.500, Владимирци 850.
С обзиром да су здравствени радници који раде са ризичним групама у обавези да је приме, за њих је опредељено 2.600 доза: 915 за ОБ Шабац, 1.065 Заводу за јавно здравље Шабац, 210 Специјалној болници Бања Ковиљача и 840 ОБ Лозница.

Према речима др Софранића, интересовање Шапчана је велико.
ЗЗЈЗ Шабац затражио је још 1.100 доза, које стижу у новембру. Додатне дозе су тровалентне и стижу из Института „Торлак“.
У укупном збиру, то је 20.000 доза за Мачвански округ.
М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa