Инфо

15. октобар 2020.15. окт 2020.
Од злочина протекло 29 година
Сећање на смрт новинарске екипе шабачког дописништва РТС

Од злочина протекло 29 година

Сваког деветог дана октобра шабачко дописништво Радио телевизије Србије и њихове колеге из других локалних медија обележавају сећање на трагичан догађај који се догодио на данашњи дан 1991. године у коме су четворица колега изгубили живот враћајући се са ратног подручја где су били на радном задатку.
На споменик подигнут у част Амиџе, Боре, Дејана и Сретана положен је венац, а осим спомен облежеја испред зграде у којој су трагично настрадали новинари радили, сећање чува и улица Амиџа, Бора, Дејан и Сретан.

-Увек је тужан дан за нас 9. октобар и још увек је кост у грлу и након 29 година. На годишњицу симболичним гестовима чувамо сећање, али су они у мислима нашим сваки дан. Наша обавеза, пре свега као људи, а потом као њихових колега да чувамо успомену на велике људе који су били и остали пример професионалности. Успомена на њих је чување части професије којој припадамо. Посвећеност свом послу коштала их је живота и најмање је што можемо је да не дозволимо да њихово дело и лик избледе, а споменик и улица којом сваки дан пролазимо је залог за будуће генерације - рекла је Тања Мијаиловић Димитрић, уредница шабачко дописништво Радио телевизије Србије.

Пре 29 година, дана 9. октобра, екипа шабачког дописништва Радио телевизије Србије и Радио Шапца трагично је настрадала обављајући свој радни задатак. Аутомобил у коме су били новинар Зоран Амиџић, сниматељ Бора Петровић, асистент Дејан Милићевић и новинар Радио Шапца Сретан Илић, на путу Петриња - Глина, још увек непознате особе су напале и том приликом четворо колега је изгубило живот. Разлози напада, као и наредбодавци, односно егзекутори нису познати ни данас.

Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa