Инфо

15. октобар 2020.15. окт 2020.
ГИК У ОСТАВЦИ:  Нису постојале ни формалне ни материјалне  претпоставке за рад “крњег” дела ГИК-а

ГИК У ОСТАВЦИ: Нису постојале ни формалне ни материјалне претпоставке за рад “крњег” дела ГИК-а

ЈОШ НИСУ СТИГЛИ ОДГОВОРИ УПРАВНОГ СУДА НА ДЕШАВАЊА ОКО ИЗБОРА

Има ли Шабац Изборну комисију

“Једногласно донесена одлука да се одбију сви остали приговори којима се тражило распуштање бирачких одбора и понављање избора на бирачким местима Шеварице, Дреновац и Шипурске ливаде” стоји у саопштењу дела ГИК-а. “Седница није ни могла да буде одржана. Они немају већину ни да одрже седницу, а не да доносе одлуке” истакла Вера Палинкаш, једна од чланова ГИК-а који су поднели оставку
До закључења овог броја “Гласа Подриња” још увек није било познато да ли су избори у Шапцу завршени или ће се понови на још најмање једном месту. Остало је отворено питање и да ли уопште постоји Градска изборна комисија. Одговоре је требао да да Управни суд у понедељак, али су затражили допуне поднетих приговора, па је доношење одлука одложено за среду.

Подсећамо, након што прошлог уторка увече нису донете одлуке о приговорима на поновљено гласање чланови ГИК из редова Српске напредне странке ступили су у штрајк глађу, а поједини функционери ове странке ушли су у зграду Градске управе и покушали да спрече друге чланове комисије да напусте зграду. Позвана је полиција и док начелник Полицијске управе тврди да је патрола изашла на лице места, представници градске власти демантују ове наводе.
Након тога 10 чланова ГИК-а из Заједно за Србију и странака блиских њима, заједно са председником Будимиром Павловићем, подносе оставке. Ипак, преостали “крњи” део ГИК-а у среду вече успева да окупи 11 чланова, тако што позива Јелену Јекић, заменика представника Руске странке у овом органу. На седници они доносе одлуке да понављања избора више неће бити и како стоји у саопштењу биће “спуштена ЗАСТАВА на изборни процес”.

Спуштена “застава”
Саопштење ГИК-а објавио је Градски одбор СНС Шабац у четвртак ујутру.
“Градски одбор Српске напредне странке Шабац саопштава да је након јучерашњег подношења оставки 10 чланова Градске изборне комисије Шабац који су представљали листу Небојше Зеленовића, Метле, УДС - Прилике и Зелене странке одржана нова 68. седница којој је присуствовало 11 од укупно 21 члана ГИК-а.
Седницом која је почела у 22 часа а на коју су били позвани сви чланови и замене из сталног састава па и они који су у оставци, председавао је најстарији правник од присутних Борис Туменко.
Након утврђивања кворума и избора председавајућег ГИК је прешао на одлучивање по приговорима који се односе на изборе одржане 03.10.2020. године. Након вишесатне дискусије о свим приговорима једногласно је прихваћен приговор Српске напредне странке да се поништи одлука Градске изборне комисије Шабац донесена на седници дана 04.10.2020. о распуштању бирачког одбора и понављању гласања на бирачком месту Шипурске ливаде.

снс: Одржана нова 68. седница којој је присуствовало 11 од укупно 21 члана ГИК-а


Такође је једногласно донесена одлука да се одбију сви остали приговори којима се тражило распуштање бирачких одбора и понављане избора на бирачким местима Шеварице, Дреновац и Шипурске ливаде.
Овом седницом је завршено одлучивање по приговорима који су у надлежности ГИКа и уколико не буде жалби Управном суду очекује се да ће у наредних два до три дана Градска изборна комисија Шабац прогласити резултате и доделити мандате одборницима. Након тога се очекује и упућивање захтева председнику скупштине града Шапца за сазивање конститутивне седнице чиме би се спустила застава на вишемесечни изборни циклус у Шапцу, наводи се у саопштењу.

Нелегитимно заседање
Истог дана конференцију за медије су одржали чланови ГИК-а који су поднели оставке. На тој конференцији дотадашњи председник ГИК Будимир Павловић је навео да нису постојале ни формалне ни материјалне претпоставке за рад “крњег” дела ГИК-а.
Чланови који су поднели оставке сада ће се у својству грађана жалити на одлуке које су донеле њихове некадашње колеге. Образложили су да рок за жалбу тече од тренутка достављања одлука подносиоцима изборних листа.
Вера Палинкаш је навела да тренутно на незаконит начин и силом покушавају да се прогласе изборни резултати, ван сваких законских оквира.

-Седница није ни могла да буде одржана. Они немају већину ни да одрже седницу, а не да доносе одлуке. Позвали су на састанак Јелену Јекић као заменика члана испред Руске странке, иако она нема право учешћа у раду ГИК, што је утврђено пресудом Управног суда од 30. септембра. Одлуке које објави ова Изборна комисија не могу бити прихваћене као законите, истакла је Вера Палинкаш.
Валентина Ловрин Гавриловић је објаснила да је Изборна комисија синоћ одбила све приговоре, осим приговора Александра Пајића, чиме је поништено решење ГИК о распуштању бирачког одбора у Шипурским ливадама и донето решење да се на том месту избори понове. Тамо је нађен листић вишка што је апсолутни разлог за поништавање избора. Приговор Александра Пајића који је усвојен је неблаговремено поднет. То је још једна злоупотреба ове комисије. Мислим да овде има елемената кривичног дела, пре свега од стране Јелене Јекић, истакла је Валентина Ловрин Гавриловић.

Јуче се поставило и питање печата, а на друштвеним мрежама се појавила информација да се он налази код секретара ГИК-а Златка Ранковића. На конференцији је Ранковић демантовао ове наводе и рекао да се печат, заједно са деловодном књигом и кључевима налази “тамо где и треба да буде” - у сефу Градске управе.
-Када су започете изборне радње 6. марта, ја сам печат заједно са деловодном књигом и кључевима задужио у чину примопредаје од бившег секретара комисије. Тада су се налазили где се налазе и сад - у сефу Градске управе Града Шапца. Ништа није ни незаконито ни отуђено. Чин примопредаје подразумева два лица. Једно сам ја, а друго треба да буде мој заменик или наследник. Заменик је одбио, а наследник није именован, рекао је Ранковић.
На конференцији је речено и да се избори у Шипурским ливадама морају поновити. Такође је истакнуто да нико не одуговлачи изборни процес, него да се ради о правним нормама, а да су резултати неспорни. Бивши чланови ГИК подсетили су да ова институција не поништава изборе, него да то ради Управни суд.



Катић: Узурпирање институција
Божидар Катић је у име коалиције “Метла – Опстанак, јаче од бојкота” истакао да су спремни да бране слободу и право на избор. Сматра да су дешавања у ГИК-у кулминација свега што се догађало претходних месеци.
-Имамо отворен терор криминалне организације за коју се не зна да ли је она део СНС-а или је СНС део организоване криминалне групе која покушава да прекроји вољу грађана кршећи све могуће законе. Покушавају да присиле ГИК, државну институцију, да доноси одлуке у складу са њиховим жељама, измишљајући изборну комисију која више не постоји, доносећи одлуке без било каквог кворума и обавештења. Постоји низ законских путева да се изађе из ового стања, а СНС је одлучила да не иде ни једним од њих, већ да покуша узурпирањем државних институција да прекроји вољу грађана Шапца и отме власт у овом једином светлом делу Србије, рекао је Катић.


Лажна комисија и непостојеће одлуке
Јавности се обратио и носилац листе “Шабац је наш” и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић са листама које их подржавају. Зеленовић је изјавио да је дошло до новог кршења Закона и оценио да се ради о најтежим кривичним делима која су усмерена на подривање уставног поретка.

-Свако ко на било који начин утиче на изборну вољу грађана подрива уставни поредак. То из дана у дан раде мафија и Српска напредна странка у Шапцу. Таман кад помислите да не може да буде горе и страшније од онога што се десило прексиноћ, јутрос имамо изненађење. Јутрос смо од СНС добили информацију да има нова изборна комисија. Они су измислили нову институцију, а онда су почели да одлучују. Лажна комисија доноси непостојеће одлуке. То је оно против чега се ми боримо, рекао је Небојша Зеленовић.
Градоначелник је навео да ће и о овом случају одлучивати суд. Најавио је још кривичних пријава.

ЗЕЛЕНОВИЋ: Дошло је до новог кршења Закона и ради се о најтежим кривичним делима која су усмерена на подривање уставног поретка


-Ми водимо у Шапцу најважнију борбу, за одбрану уставног поретка. Нећемо одустати од те борбе. Као и претходних пута о свему ће се изјаснити суд. Уставни, управни, кривични, неки суд ће пресудити да ли овако може да се живи у Србији. Од свих законитих опција које су на располагању организовани криминалци и СНС су се одлучили за незаконите. Преузели су институцију и преселили је на адресу СНС. Нас странка обавештава о томе шта ради институција, рекао је Зеленовић.
Градоначелник је истакао да ће о свему бити обавештене и међународне иниституције. Рекао је да су о дешавањима у уторак вече у ГИК-у у Шапцу обавештени сви представници међународних организација у Србији.

-Више нико не верује у једнакост пред законом. Ми користимо прилику да се против тога боримо, на законит начин. Овде има или једна или друга страна, нема треће. Ова борба показује још једну важну ствар, а то је да смо у Шапцу живи. Вучић, криминалци, СНС, без мафије немају већину у Шапцу. Тако је и у целој Србији. Шабац је пример да је борба могућа, поштена и по закону, рекао је Небојша Зеленовић.
Отворена питања



Митрашиновић: Право гласа светиња
Срђан Митрашиновић носилац листе “Метла-Опстанак” изјавио је да они од почетка учествују у изборном процесу поштујући све законске процедуре и да је то оно на чему инсистирају.
-Просто је невероватно да оволико дуго не може да се заврши изборни процес у једној држави која се, бар географски, налази у Европу, у 21. веку. Имамо више судских пресуда да избори до сада нису спровођени у складу са законом, а ово што се десило у ГИК-у је нешто што, верујем, представља преседан. Покушај утицаја једну институцију да доноси одлуке онако како одговарају једној страни. То је апсолутно неприхватљиво. Треба сви да пружимо снажну подршку људима који су били у ГИК-у, учествовали у доношењу одлука и да захтевамо од надлежних да поштују закон и да све активности које се даље буду спроводиле буду у складу са законом, како би овај поступак коначно био окончан и како бисмо заштитили изборну бољу грађана. Ми нећемо одустати. Важно је да знамо ко је на страни одбране закона, одбране уставног поретка, а ко на страни оних који зарад власти не поштују то и покушавају да руше све пред собом како би дошли на власт. Право гласа треба да буде светиња, поручио је Митрашиновић.




Станковић: Одбрана права на слободан избор
Милутин Станковић, у име Уједињене демократске Србије “Прилика” је истакао да су се од почетка борили за то да сваки грађанин има право слободно да гласа и бира, без икаквих притисака.
-Чланови ГИК-а такође тако треба да доносе одлуке, потпуно слободно, у складу са својим уверењима и законом. Као листа дајемо потпуно подршку људима који су поднели оставке. Желимо да наставимо ту борбу да и сваки наш суграђанин и сваки члан ГИК-а има право да слободно бира, навео је Милутин Станковић.


Подносиоци листа, који сматрају да ГИК више не постоји, приговоре су поднели директно Управном суду.
Нејасно је остало да ли је Јелена Јекић могла да учествује у раду ГИК-а, као заменик члана Руске странке, за који је Управни суд донео пресуду да нема право на учешће у раду овог органа. Поред тога, у саставу изборне комисије ниједна странка не може да има већину, а у тренутној констелацији такав је случај са представницима СНС-а.
Уколико је ГИК у овом саставу имао легитимитет, није јасно да ли је могао да буде прихваћен проговор Александра Пајића, за који се тврди да је поднет три сата по истеку рока. Такође, када се нађе листић вишка у гласачкој кутији избори се морају поновити. Такав је случај био у Шипурским ливадама, а записник су потписали чланови бирачког одбра.


M.Мијаиловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa