Инфо

15. октобар 2020.15. окт 2020.
НЕОПХОДНА НАБАВКА РЕНДГЕН АПАРАТА
ЗАЈЕДНИЧКА СЕДНИЦА ОПШТИНСКОГ ВЕЋА И УО ДОМА ЗДРАВЉА ДР ДАРИНКА ЛУКИЋ

НЕОПХОДНА НАБАВКА РЕНДГЕН АПАРАТА

О изазовима, заштитној опреми, начину рада и организацији као и о евентуалним проблемима говорило се на заједничкој седници Управног одбора Дома здравља Др Даринка Лукић и Општинског већа
Од почетка епидемије коронавирусом у коцељевачкој општини било је заражено нешто више од сто житеља. О изазовима, заштитној опреми, начину рада и организацији као и о евентуалним проблемима говорило се на заједничкој седници Управног одбора Дома здравља Др Даринка Лукић и Општинског већа. Председник већа Душан Илинчић изнео је став да акценат мора бити на заштити свих грађана и доследној примени препоручених мера како би ова локална заједница што адекватније одговорила на нове таласе епидемије.
Заштитна опрема намењена запосленима у коцељевачком Дому здравља стиже редовно и у овој установи имају све што је неопходно. То је потврдила вд директорка др Верица Софранић.

–До сада нисмо имали никаквих проблема и мањкавости што се тиче опреме. Маске, рукавице, алкохол, скафандери за особље које ради у ковид амбуланти добијамо уредно. Са радом Ковид амбуланте почели смо одмах јер смо имали једну потпуно одвојену ламелу зграде где је било АТД и нисмо морали ништа да радимо осим да инсталирамо звоно на вратима. Тако да смо могли одмах да почнемо са радом и ради се у две смене од 7-22 сата- рекла је др Софранић.
Ипак, на оно што недостаје овој здравственој установи и на шта се указује већ годинама уназад подсетио је др Веран Ђурановић.

–Треба размишљати о рендген апарату. До сада је било покушаја да се обезбеди радиолог заједно са другим општинама. Међутим, то се није догодило. Али, мислим да у том правцу треба ићи када причамо о вирусу. Можда набавити мобилни апарат. Чињеница је да ће, ако буде новог таласа, шабачка болница бити преоптерећена. Ми немамо право на радиолога а питање је шта ће бити у наредном периоду. Али, и када прође ковид, неопходна је дијагностика. У данашње време могуће је мејлом слати снимке лекарима у било коју другу установу што је на корист свих пацијената. На жалост, у 21.веку многе установе немају потребну дијагностику. Ми имамо ту брзу орјентацију, оно што можемо одмах да одрадимо када нам се јаве пацијенти,а ли не можемо да урадимо и рендген плућа. У актуелној ситуацији кључан је снимак плућа- изјавио је др Ђурановић и додао да нико не зна нити може да прогнозира шта ће се дешавати у наредном периоду.

ВЕЋИ БРОЈ ВАКЦИНА ПРОТИВ ГРИПА
Првог октобра почела је вакцинација против сезонском грипа. У коцељевачки Дом здравља стигло је 700 доза, око 150 више у односу на претходну годину. Према речима надлежних сви грађани који су били заинтересовани примили су вакцину тако да је за само нешто више од недељу дана ова количина употребљена. Да ли ће бити обезбеђене додатне количине за сада није сигурно али у овој здравственој установи верују да ће се и то догодити уколико интересовање пацијената буде велико.


-Ко је могао да претпостави да ћемо имати пикове у летњем периоду? Мислим да је здравствени систем Србије до сада добро одговорио на ову епидемију. Епидемиолози су урадили одлично свој посао и сада је ред на вирусолозима да дају свој максимум. Али, ја се плашим пандемијске психијатрије- закључио је лекар коцељевачког Дома здравља.
Говорећи о неоходности функционисања рендген апарата председник већа је подсетио да у Дому здравља Др Даринка Лукић постоји један, стари али употребљив.

–Али, специјалисти неће да читају снимак зато што не одговара њиховом оку. Радиолози су веома тражени. Највећи проблем је недостатак стручних људи и онда се суочавамо са њиховим уцењивањем, тражењем великог новца за ангажовање. Јер имају толико посла иначе да могу да бирају шта ће да раде. Било је више покушаја да се изнађе решење али безуспешно. Надам се да ћемо то превазићи и да ћемо ипак наћи начин да решимо проблем- поручио је Илинчић.

Чланица већа Радмила Пимић оценила је да је у тренутној неповољној ситуацији ово идеална прилика да се сви ресурси којима располаже целокупна локална заједница активирају те да се обезбеди апарат и стручњак.
–Коцељева треба да има нешто што је некада имала. У данашње време да она то губи и да нема дијагностику и лекара је страшно. Ово је сада идеална прилика да се тражи помоћ са свих страна- закључила је Пимић.

ПОШТОВАЊЕ МЕРА ЗАШТИТЕ ОД ПРЕСУДНЕ ВАЖНОСТИ
Одговарајући на питање Радмиле Пимић о утицају увођења или релаксирања мера заштите на раст односно пад броја оболелих од Ковида-19 др Веран Ђурановић је оценио да је то било посебно значајно код првог таласа у којем је општина Коцељева имала само четири заражена становника.
–Тада је у наш крај дошао велики број повратника из западних земаља у којима је вирус већ буктао. У том периоду полиција је одрадила сјајан посао и мислим да је њихова активност и укљученост у цео процес спасао Коцељеву. Могло је да буде велико жариште у Драгињу да је било другачије. Ја сам још у фебруару месецу имао 4-5 пацијената са пнеумонијама- истакао је др Ђурановић и додао да још увек има доста нејасних ствари када је реч о овом вирусу.

Председник већа сматра да су сви они који су поштовали и примењивали препоручене епидемиолошке мере и основне принципе заштите до сада кроз епидемију прошли лагодније, те да су имали мање шансе да се заразе. Он је на заједничкој седници са УО Дома здравља оценио да је сарадња са Заводом за јавно здравље Шабац као и болницом била веома добра те да је увек било довољно тестова.
В. Б.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa