Инфо

1. септембар 2011.1. сеп 2011.
ХЛЕБА И ПРАВДЕ

ОТКРИВАЊЕ ФАЛСИФИКОВАНИХ ПОТПИСА

У судској пракси често је неопходно утврдити аутентичност потписа или рукописа, а понекад и идентификовати аутора. С обзиром на то да је један од најчешћих облика криминала фалсификовање, потреба за вештачењем рукописа је честа у криминалистичкој, али и грађанско-судској пракси. Не треба сметнути са ума и учестала претећа писма, која у последње време добијају бројне јавне личности и могућност да се кроз вештачење рукописа на адресама пошиљке и у самим писмима открију починиоци.
Битна претпоставка за вештачење рукописа и потписа је обезбеђивање оригинала спорних докумената и других доказа који садрже потписе и рукопис за које се претпоставља да садрже сва карактеристична обележја нормалног, неискривљеног рукописа одређеног скриптора.
Потпис је намењен идентификацији и зато се може обезбедити и на експериментални начин, тако што се осумњиченој особи или скриптору у чију аутентичност се сумња диктира одређени текст и захтева да се потпише најмање 20 пута у стојећем и 20 пута у седећем положају. За потребе вештачења, ипак, највећи значај имају рукописи и потписи обезбеђени на оригиналним документима.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa