Инфо

22. октобар 2020.22. окт 2020.
Школа примењених уметности одабрана
Пилот проба државне матуре

Школа примењених уметности одабрана

Стандардизација државне матуре. Испит и критеријуми процене неће разликовати од школе до школе. Задаци подељени на основни, средњи и напредни ниво. Први пилот крајем октобра биће спроведен у изабраним школама. - Други пилот у мају 2021. године у свим школама - гимназије, средње стручне и уметничке школе
Министарство просвете, науке и технолошког развоја је одабрало пилот-школе у којима ће се полагати прва проба државне матуре током овог октобра. Школа примењених уметности У Шапцу је изабарана као једина уметничка школа ликовног типа у Србији у којој ће се овај пројекат пилотирати.
На уметничкој матури ће се, у оквиру обавезног дела, полагати српски језик и књижевност, један од испита са листе општеобразовних предмета и уметнички/практични део испита. Ученик може кроз изборни део матуре да изабере још предмета са листе који ће му омогућити проходност на више факултета.



-Министарство просвете, науке и технолошког развоја изабрало је нашу школу као једину уметничку школу ликовног типа у Србији у којој ће се вршити пилотирање пројекта уметничке матуре, што представља велики изазов, али и могућност да непосредно, кроз анализе резулатата учествујемо, у сарадњи са министарством, у побољшању самих процедура и задатака - на нивоу Србије. Државна матура ће обезбедити стандардизацију, равноправност и једнакост, јер ће сви средњошколци, у истим условима, са стандардизованим задацима и у исто време полагати матурски испит. То омогућава да се ученици на време опредељују и припремају за жељене факултете, с тим што, полагањем више предмета у изборном делу матуре, ученик има могућност проходности на више факултета - наводи директорка Школе примењених уметности Невенка Ђокић и додаје да ће ђаци на располагању имати неопходан временски период како би се адекватно припремили.

-Ученици ће на време бити упознати са критеријумима уписа на факултете како би се правовремено припремали, али оно што је карактеристично за нашу школу и уметничке факултете, то је да ће уметничким факултетима бити остављена могућност да организују додатне испите за проверу посебних талената и способности кандидата, уколико буду сматрали да је то неопходно, а то је врло вероватно.

Генерација ученика која је уписана школске 2018/2019. године (садашњи трећи разред) прва ће полагати нове националне стандардизоване испите на крају средњег образовања и она ће учествовати и у пилот-пројектима.
-У првом пилоту крајем октобра, у нашој школи ће се полагати тестови из српског језика и књижевности и енглеског језика на узорку од два одељења трећег разреда и том приликом ће се проверавати само квалитет задатака. У другом пилоту који се планира за мај 2021. године симулирану матуру ће полагати цео трећи разред, уз полагање и уметничког/практичног дела матуре – закључила је директорка ШПУ

У оквиру поменуте селекције налазе се и Шабачка гимназија - за пробу опште државне матуре, Техничка школа - за пробу стручне државне матуре и Средња пољопривредна школа са домом ученика - за пробу завршног испита (за трогодишње образовне профиле).

Министарство просвете, науке и технолошког развоја изабрало је ШПУ школу као једину уметничку школу ликовног типа у Србији у којој ће се вршити пилотирање пројекта уметничке матуре


Стандардизација државне матуре значи да се матурски испит и критеријуми процене неће разликовати од школе до школе, нпр. испити из општеобразовних или стручних предмета ће свуда бити исти, а задаци ће бити разврстани на основни, средњи и напредни ниво.

Поред сертификационог карактера, то јест добијања потврде о успешном завршетку средњег образовања, државна матура ће имати и квалификациони карактер за све ученике који желе да наставе школовање.
У току је пилотирање државне матуре и оно подразумева спровођење два пилот-пројекта односно пробе државне матуре, којима ће се проверавати и унапређивати процедуре, задаци, организација, техничка подршка... у условима што сличнијим правим испитима:

-Први пилот крајем октобра биће спроведен у изабраним школама. Узорак обухвата око 100 школа и 5000 ученика.
- Други пилот у мају 2021. године у свим школама - гимназије, средње стручне и уметничке школе. Ако пандемија ковида 19 буде дозволила редовно одвијање наставе у школама, у другом пилот-пројекту у мају 2021. године, у којем ће учествовати све средње школе, провераваће се осим квалитета задатака и процедуре дефинисане правним актима.
После пилотирања, следе детаљне анализе резултата и оне ће бити достављене школама, а затим и објављене пре краја новембра.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa