Инфо

22. октобар 2020.22. окт 2020.
Сутра Шабац обележава  550 година од настанка
ЈУБИЛЕЈИ

Сутра Шабац обележава 550 година од настанка

Интересантно је да се радо сећамо многих личности из прошлости, иако о некима скоро ништа не знамо, којима смо у граду дали значајна обележја. О овој гродишњици, великој годишњици, скоро да се не сећамо, као да је мало 550 година постојања
Град – насеље које има историју дугу 550 година има данас чиме да се поноси. Шабац је један од тих градова у Србији, који је преживео низ бурних догађаја као мало који град у Србији, тако погубним по многим питањима, а ипак је опстао до данашњих дана, још већи и лепши. Изнедрио је бројне умне људе међу којима су књижевници, сликари, музичари, медицинари, уметници, политичари... преживео два светска рата, послератну обнову и изградњу, напредовао у сваком погледу, и био пример многим градовима у Србији. За нека заслужна имена град се побринуо да не оду у заборав – дао им је имена улица, тргова, установа... На жалост, могло је још бриге за још многе друге.
Овај јубилеј од 550 година заслужује да тога дана, не дана можда месец, да град буде сав у цвећу, у весељу, у истицању резултата рада, културним и другим догађајима и напретка на свим пољима људске делатности. Ми, на жалост, заборависмо ни мање ни више него 550 година од настанка. Изгледа мислимо да као што се нова ера рачуна од Исуса Христа, да историја Шапца данас почиње од нас. Па ми још занети неким неисторијским и друштвеним питањима заборависмо један такав јубилеј – 550 година од настанка.
Шабац и даље негује традиције прве вароши у Србији с тим што је данас једини град у Србији, који никако да заврши своје локалне изборе.

Интересантно је да се радо сећамо многих личности из прошлости, иако о некима скоро ништа не знамо, којима смо у граду дали значајна обележја. О овој гродишњици, великој годишњици, скоро да се не сећамо, као да је мало 550 година постојања.

У припреми за овај текст за овај јубилеј, петнаест дана пре тога, у граду “нико” не зна да је град Шабац “старац” са пет и по векова постојања. И ово је интересантно – Шабац има доста тога напредног од када је била прва варош у Србији, а данас те установе које су се тиме поносиле данас томе не придају никакав значај како би и даље одржале себе међу првима.

Шабац се за 550 година много градио и развијао у много тежим условима – честим бунама и устанцима за слободу, светксим ратовима и упоредо са великим сиромаштвом – али је вољом народа успевао да се одржи и да нам остави у наследство богату историју којом можемо увек да се поносимо.
Данас, у много повољнијим условима у сваком погледу, тешко да можемо нечим значајним да превазиђемо претке да би се наша поколења поносила нама као ми нашим прецима.

Не може се рећи да данас Шабац стагнира у свом напретку и развоју али ако се узму у обзир наши данашњи услови, у првом реду образовање, нисмо баш напредовали колико се могло.
Ако је ово напред прекор хаједно сви да нађемо своје место и задужење у граду да се, рецимо, за 600-ту годишњицу града нас сећају наши наследници. Да нам сваки јубилеј буде веселији и успешнији, да се поносимо што у сваком погледу напредујемо као љубав према нашим прецима који нам оставише овакав град.

Шапчани који нису знали у центру града испред хотела “Слобода”, код фонтане, уграђена је спомен плоча на петстоту годишњицу града названа “камен знамен”. Пожељно је ко хоће и може, када тамо пролази, да у знак захвалности свима који су кроз историју допринели да наш Шабац буде данас ово што јесте, да положе цвет. Ко зна – наша поколења можда ће за неки будући јубилеј града наћи неке наше заслуге за све што им остављамо да нас се сећају.
Шапчани, срећан нам јубилеј нашег града.
С.Стојановић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa